Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Kraliçe II. Elizabeth 96 yaşına kadar nasıl bu kadar formda ve sağlıklı kalabildi?

Leila

Global Mod
Global Mod
Geçtiğimiz günlerde ömrünü kaybeden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in vefatının yankıları çabucak hemen dinmemişken dikkatler artık de 96 yaşına kadar nasıl dinç ve sağlıklı bir biçimde yaşadığına çevrildi.

Kraliçe II. Elizabeth, biroldukca kişi tarafınca, dünyaya karşı dayanıklılığın ve uzun ömürlülüğün bir simgesi olarak görülüyordu.

Kraliyet kuralları, baskılar, sorumluluklar ve aile skandallarına karşın, 96 yaşına kadar fizikî ve zihinsel olarak zinde kalmayı başardı.

Peki bunu nasıl başardı? Kraliçe Elizabeth nasıl bu kadar formda ve sağlıklı kalabildi? Daily Mail’de yer alan habere nazaran, işte Kraliçe’nin harfi harfine bağlı kaldığı kuralları ve ömür tarzı…


1. İDMAN YAPMAK

II. Elizabeth katı bir antrenman programı izlemedi, fakat fizikî aktivite günlük hayatının büyük bir kesimiydi.

Buckingham Sarayı’nda, günde iki kere corgi cinsi köpeklerini gezdiriyordu. Yaz tatillerinde konakladığı ve ölmedilk evvelki son anlarını geçirdiği Balmoral yerinde uzun yürüyüşler de yaptığı biliniyor.

Araştırmalar, günlük yürüyüş üzere yavaşça idmanların bile kan basıncını ve gerilim düzeylerini düşürerek insanların hayat beklentilerini uzatabileceğini gösteriyor.

2016’da yapılan değerli bir inceleme, 60 yaşın üstündeki yetişkinlerde günde yalnızca 15 dakikalık antrenmanın erken vefat riskini yüzde 22 oranında azalttığını buldu.


2. BEYNİNİ ÇALIŞTIRMAK

II. Elizabeth 1952’de Kraliçe olduğundan beri, Noel Günü ve Paskalya Pazarı hariç, yılın neredeyse her gününde büyük bir kırmızı kutu dolusu evrak işi aldı.

Evraklar içinde meclis raporları, istihbarat evrakları ve hükümetten hükümdara günlük gönderileri iletmek için kullanılan öbür evraklar vardı. Kraliçe’nin her sabah üç saat çalıştığı söyleniyor.

Bunlar haricinde çeşitli söz oyunları oynayarak ve nizamlı kitap okuyup günlük tutarak beynini “çalışır” durumda tutuyordu.

Beyni uyarmak, bunamayı önlemenin en düzgün yollarından biridir. Geçen ay yayınlanan bir tahlil, sistemli zihinsel aktivitelerin alzheimer riskini yüzde 23 oranında azalttığını buldu.


3. KİLOSUNA DİKKAT ETMEK

Kraliçe, fizikî olarak yavaşladığı ve daha az etkin hale geldiği son senelerda bile hiç bir vakit fazla kilolu görünmedi.

Bu, kısmen, her gün büyük ölçüde birebir öğün porsiyonlarını yemesinde yatıyor. Eski bir kraliyet şefi olan Darren McGrady, 2020’de kocasının tersine “Kraliçe bir yemek meraklısı değil” demişti.

Kraliçe’nin öğlen ve akşam yemeklerini sıradan tuttuğuna ve ekseriyetle bir tabak zerzevat ve kırmızı et, kümes hayvanları yahut balıktan hoşlandığı söyleniyor. Ayrıyeten yemek yerken makarna ve patates üzere sıradan karbonhidratlardan da kaçındığı biliniyor.


4. GÜNLÜK BİR RUTİNE SADIK KALMAK

2020’de hükümdarın günlük rutini hakkında yazan Bryan Kozlowski’ye bakılırsa, II. Elizabeth’in rutin bir günü şöyle:

Kraliçe, 7.30’da uyanır.

Bir fincan Earl Grey’in tadını çıkarır.

Kahvaltı öncesi banyo yapar.

Kahvaltıda birkaç gazeteye göz atar yahut radyo dinler.

Kırmızı evrak kutularıyla ilgilenir ve toplantılara katılır.

Öğleden daha sonra Saray haricinde ziyaretler yapar, ikindi çayı için yaşadığı yere geri döner.

Daha fazla meclis raporu okur.

Akşam, beklenen bir kokteyl resepsiyonu yahut halka açık akşam yemeğine katılır yahut söz oyunu oynar yahut TV izler.

Günlüğü ve kitabıyla saat 11’de yatağa girer.

ABD’deki Illinois’deki Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılara nazaran, günlük bir rutine bağlı kalmak, gerilim ve telaş seviyelerinin azalmasına yol açıyor.


5. HAYVANLARINA VE AİLESİNE OLAN SEVGİSİ

Kraliçe Elizabeth’in, geçtiğimiz yıl 99 yaşında hayatını kaybeden eşi Prens Philip’e olan özel sevgisi onu “hiç şüphesiz” olduğu yaştan daha genç tutuyordu.

Eşinin 2021’deki vefatından daha sonra Kraliçe, hareketlilik problemleri yaşadı. Bu da onu ya etkinliklerden çekilmeye ya da manzaralı aramalarla dahil olmaya zorladı, misyonlarının birçoklarını yüz yüze getirmeye zorlanmaya başladı.

Araştırmalar keyifli bir evliliğin fizikî ve zihinsel sıhhatiniz için güzel olduğunu gösteriyor.

Psychological Science mecmuasında 2019 yılında yayınlanan bir araştırma, evliliklerinde keyifli olan bireylerin sekiz yıllık bir süre ortasında ölme mümkünlüğünün daha düşük olduğunu buldu.

Okumaya devam et...
 
Üst