Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Leon'da TÜFE geçen ay aynı kaldı ancak 2023'e göre %3,3 arttı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), geçtiğimiz Ocak ayında Leon eyaletinde yıllar arası oranda %3,3 oranında büyümüş, Aralık ve Ocak aylarını karşılaştıran aylar arası verilerde ise aynı değerlerde kalmıştı.

Özellikle alışveriş sepeti fiyatlarındaki artış nedeniyle yıllık rakam arttı. Gıda ve alkolsüz içecekler Ocak 2023'e göre yüzde 7,9 artış göstererek fiyatların en çok arttığı alan oldu.


Fiyatların en çok arttığı diğer alanlar ise lokanta ve oteller (%6,3), alkollü içkiler ve tütün (%4,5) ve sağlık (%4) olurken, ulaşımda sadece 0,5 oranında düşüş yaşandı.


Giyim ve ayakkabı fiyatlarında düşüş



Aylık bazda bakıldığında tekstil pazarında fiyatların yüzde 12,9 oranında düştüğü dikkat çekiyor. Eğlence ve kültür (%-1,8), restoran ve oteller (-%0,7), ev eşyaları (-%0,5) veya eğitim (%0,2) fiyatlarında da fiyatlar düştü.


Ancak ilde alkollü içki ve tütün (%3,6), konut ve malzeme (%3,3), iletişim (%1,9), gıda ve alkolsüz içecekler (%0,6) ve ulaşım (%0,3) fiyatlarında artışlar yaşandı.


Kastilya ve Leon



Castilla y León'da TÜFE Ocak ayında yıllar arası oranda %3,4 arttı; bu ulusal ortalamayla aynı yüzdeydi ve Aralık ayında kaydedilenin onda altı oranında üzerindeydi. Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) tarafından yayınlanan verilere göre bu artış İspanya'daki en düşük yedinci artış oldu.

Topluluğa göre fiyat artışları Ocak ayında tüm özerk bölgelerde yaygındı; ancak yıllık en yüksek oran yüzde 4 ile Kanarya Adaları'nda, en düşük oran ise yüzde 2,7 ile Madrid Topluluğu'nda görüldü. Castilla y León'un altında Madrid'in yanı sıra Navarra (yüzde 2,9), Extremadura (yüzde 3), Aragon (yüzde 3,1), Asturias (yüzde 3,2) ve Katalonya (yüzde 3,3) yer alıyor.

Castilla y León'un aylık gelişiminde fiyatlar genel olarak onda bir oranında arttı ve Castilla y León'da kış satışlarının etkisiyle giyim ve ayakkabı hariç (yüzde -10,7) çoğu sektörde fiyatlar arttı; eğlence ve kültür (yüzde -2), oteller, kafeler ve restoranlar (yüzde -0,7) ve ev eşyaları (yüzde -0,4). Böylece konut (yüzde 3,6), iletişim (yüzde 4,5), alkollü içecekler ve tütün (yüzde 2,6), iletişim (yüzde 1,9), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 0,6), ulaşım ve diğer sektörlerde (0,3) artış yaşandı. yüzde) ve ilaçlar (yüzde 0,1). Kendi adına, öğretimde herhangi bir değişiklik yoktur.

Ancak yıllık değişimde, Castilla y León'daki TÜFE en büyük artışı gıda ve alkolsüz içeceklerde (yüzde 7,4), yani temel alışveriş sepetinde kaydetti; bunu oteller, kafe ve restoranlar (yüzde 5,9), alkollü içecekler ve tütün (yüzde 4,3) takip ediyor; giyim ve ayakkabı (yüzde 3,5), diğerleri (yüzde 2,7), eğlence ve kültür (yüzde 2,5), tıp (yüzde 2,2), ev eşyaları (yüzde 1,7), barınma (yüzde 1,2) ve iletişim ve öğretim (yüzde 0,5). Tam tersine ulaşımda onda bir oranında düşüş yaşadılar.


İller



İllere göre bakıldığında hepsinde fiyatlar geçen yılın aynı ayına göre arttı. En büyük artışlar yüzde 3,8 ile Zamora'da kaydedildi; onu yüzde 3,7 ile Burgos ve yüzde 3,6 ile Ávila ve Salamanca izledi. Segovia'daki artışlar yüzde 3,5 daha fazla; Yüzde 3,3 ile Leon ve Soria; Yüzde 3,2 artışla Palencia ve yüzde 3,1 artışla Valladolid.

Aralık ayıyla karşılaştırıldığında oran Salamanca'da onda iki düştü, León ve Soria'da ise değişmedi. Tam tersine Burgos, Palencia ve Segovia'da onda bir oranında büyüdü; ikisi Ávila'da, üçü Valladolid'de ve dördü Zamora'da.
 
Üst