Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Madenciliğe son verin!

Leila

Global Mod
Global Mod
Royal Society of Chemistry tarafınca yürütülen yeni bir kampanya, tüketici teknolojisinde kullanılan materyaller için madencilik yapmaya devam etmenin sürdürülemezliğine dikkat çekiyor. Sadece 2021’de dünyanın atılan elektronik dağının, Çin Seddi’nden daha fazla, 57 milyon ton tartısında olduğu iddia ediliyor. Ukrayna’daki savaş da dahil olmak üzere jeopolitik huzursuzluk, elektrikli araç pillerinde kıymetli bir öge olan nikel üzere materyallerin meblağlarında büyük artışlara niye oluyor. Metal piyasasındaki bu oynaklık “tedarik zincirlerinde kaosa” da niye oluyor. Pil teknolojisindeki bir öbür kıymetli bileşen olan lityumun fiyatı, talepteki artışla bir arada 2021 ile 2022 içinde neredeyse yüzde 500 arttı.

Royal Society of Chemistry Lideri Profesör Tom Welton, “Teknoloji tüketim alışkanlıklarımız son derece sürdürülemez durumda ve bu, gereksinim duyduğumuz ham elementleri tüketme riskiyle karşı karşıya bıraktı. Hükümetlerin ve işletmelerin, dünyanın büyüyen e-atık kriziyle gayret edebilecek ve tedarik zincirleri üstündeki yükü hafifçeletebilecek döngüsel bir iktisat geliştirmek için ivedilikle daha fazlasını yapması fazlaca önemli” diyor.

BEŞERLER ŞİKAYETÇİ FAKAT BİLGİSİZ

Royal Society of Chemistry’nin yeni araştırması, tüketicilerden daha sürdürülebilir teknoloji için artan talep olduğunu da ortaya koydu. 10 ülkede 10 bin bireyle yapılan çevrimiçi bir ankette, iştirakçilerin yüzde 60’ı, eserin sürdürülebilir bir biçimde yapıldığını bilselerdi tercih ettikleri teknoloji markasının rakibine geçme olasılıklarının daha yüksek olacağını söylemiş oldu. Anket ayrıyeten insanların kendi e-atıkları ile nasıl başa çıkacaklarını bilmediklerini de ortaya koydu.

Ankete katılanların birçok, meskenlerinde bulunan kullanılmayan aygıtların çevresel tesirinden telaş duyduklarını, lakin bunlarla ne yapacaklarını bilmediklerini yahut geri dönüşüm planlarının güvenliği konusunda kaygı duyduklarını söylemiş oldu.

Şu anda e-atıkların yüzde 20’sinden daha azı toplanıp geri dönüştürülüyor ve her yıl yaklaşık 2 milyon ton büyüyor.

Okumaya devam et...
 
Üst