Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Mahkemeden ‘kanser ilacını SGK ödesin’ sonucu

Leila

Global Mod
Global Mod
Ankara’da akciğer kanseri hastası Z.A., yurt haricinden getirilen ve bir kürü 24 bin lira olan ‘atezolizumab’ etken unsurlu ilacı Toplumsal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılamayınca yönetim mahkemesine başvurdu. Ankara 4üncü Yönetim Mahkemesi, ilacın SGK tarafınca karşılanmasına, bu güne kadar hasta tarafınca ödenen paranın iadesine hükmederek, SGK’ya da savunma ve orta karara yanıt vermesi için 30 gün müddet verdi.

Memur emeklisi Z.A’ya, Aralık 2021’de meskeninde bayıldıktan daha sonra ambulansla kaldırıldığı Ankara Kent Hastanesinde ileri derecede akciğer kanseri teşhisi konuldu. Tedavisine başlanan hastaya hekimi, klasik tedavi formlarının işe yaramayacağını, etken unsuru atezolizumab olan akıllı ilaç tedavisi uygulayacağını söylemiş oldu.

Z.A., bir süre daha sonra yurt haricinden getirtilen ve bir kürü 24 bin lirayı bulan ilacın SGK ödeme listesinde olmadığını öğrendi. Tedavi için kısa müddette yaklaşık 80 bin liraya yakın para ödeyen Z.A., 21 günde bir damar yoluyla verilen ilacın masraflarının karşılanması için SGK’ya başvurdu. SGK ise ilacın ödeme listesinde olmadığını belirterek başvuruyu reddetti.


MAHKEMEYE BAŞVURDU

Z.A., bunun üzerine avukatı Eliz Atlı aracılığıyla 30 Mart’ta, Ankara Nöbetçi Yönetim Mahkemesine yürütmenin durdurulması ve ilacın ödeme kapsamına alınması ve bugüne kadar yapılan ödemelerin geri verilmesi talebiyle müracaat yaptı. Dilekçede, SGK’nın sonucunın idari bir süreç olduğu, bu sürecin toplumsal devlet prensibi gereği hastanın sıhhat hakkını hiçe saydığı ve hukuka muhalif olduğu açıklandı.

Dilekçeyi inceleyen Ankara 4’üncü Yönetim Mahkemesi, müracaat yapıldıktan kısa mühlet daha sonra hasta lehine yürütmenin durdurulması sonucunı verdi. Mahkeme, sonucunda dava konusu sürecin davacının sıhhat hakkına ait olduğu ve uygulanması halinde davacı açısından telafisi güç ziyanlar doğurabilecek nitelikte bulunduğuna dikkat çekerek, SGK’ya savunma ve orta karara karşılık vermesi için 30 gün müddet verdi. Kararda, hasta istikametinden ilaç masrafının SGK tarafınca karşılanmasına hükmedilerek, hastanın bu güne kadar ödediği paranın da iadesi kararlaştırıldı.

AVUKAT: EMSAL BİR KARAR

Avukat Eliz Atlı, sonucun misal durumdaki kanser hastaları için kıymetli olduğunu söylemiş oldu. Atlı, müvekkilime ileri derece akciğer kanseri teşhisi konulduğunu hatırlatarak, şu biçimde dedi:

“Hekim, standart tedavi biçimleri olan kemoterapi ve radyoterapi uygulanamayacağını bildirdi. Tek deva olarak ‘akıllı ilaç’ dediğimiz yeni jenerasyon tedavi önerildi. Bu tedavinin uygulanabilmesi için de şahısların evvel çeşitli gen testlerine girmesi gerekiyor. Test kararına nazaran de piyasadaki hangi etken unsurlu ilacın hasta açısından tam ya da tama yakın sonuç alınacağı tespit ediliyor.

Bu ilaçlar yurt haricinden getiriliyor ve maalesef SGK kapsamında değil. Fakat Sıhhat Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Aygıt Kurumu, bu ilaçların kullanılması için onay veriyor. Müvekkilimin başvurusu reddedilince biz toplumsal devlet prensibi gereği, ömür ve sıhhat hakkı ile sigortalardan yararlandırma hakkı bağlamında ilacın tedavi boyunca SGK tarafınca karşılanması ve ödediğimiz paranın iadesi için Yönetim Mahkemesine müracaat yaptık.

Mahkeme 6 gün içerisinde talebimizi haklı buldu. Mahkeme sonucunda, hukuka muhalif olarak tez ettiğimiz sürecin ömür hakkına yönelik olduğunu, sürecin uygulanması halinde sıhhat açısından telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını belirtti. Bu karar orta karar niteliğindedir; bizim kendi açımızdan emsal bir karardır. Mahkeme son karar verene kadar müvekkilim cebinden para ödemenden tedavisini almaya devam edecek.” (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst