Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Makrodaki zayıflık Borsalara karamsarlık getiriyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Ekonomik yavaşlama korkuları, küresel finans piyasalarına güçlü bir şekilde geri dönüyor. Beklenenden daha zayıf bazı makroekonomik verilerin yayınlanması, yatırımcıları faiz oranlarındaki artışın faaliyet üzerindeki etkisi konusunda bir kez daha uyardı.


Merkez bankaları, büyümeye daha büyük bir darbe anlamına gelse bile, bugün ile yıl sonu arasında referans oranlarında birkaç artış daha yapmak için hala yer olduğunu açıkça belirttiler. Ne de olsa, en agresif para politikasının amaçlarından biri de tam olarak budur: talebi caydırmak için ekonomiyi soğutmak ve böylece hala %2’lik hedeften uzak olan enflasyonu gevşetmek.

Bu çerçevede ve Pazartesi günü 9.600 puanı aştıktan sonra, Ibex-35, euro bölgesi için aylık bileşik PMI nihai verilerinin damgasını vurduğu bir seansın kapanışında %1’lik bir düşüşle 9.486 puana yükseldi. Beklenenden çok daha kötü geçen Haziran. Son olarak, analistler tarafından tahmin edilen 50,3’ten ve Mayıs ayındaki 52,8 puana kıyasla keskin bir bozulma ile 49,9 puanda kaldı.

Daralma, hizmet sektörü PMI’sinin de beklenenden çok daha fazla yavaşladığı Çin gibi diğer bölgelerde de hissedildi. Bu nedenle yatırımcılar, Acerinox veya ArcelorMittal için %2’den fazla düşüş yaşayan bankalar veya çelik şirketleri gibi döngüyle daha bağlantılı değerlerde pozisyonlarını geri almayı seçti.

Ancak Solaria, kapanışta %5’ten fazla kayıpla en düşüş eğilimi gösteren değer oldu. Aslında sadece dört hisse senedi pozitif kaldı (Indra, Bankinter, Inditex ve Grifols).


borç stresi



Yavaşlama korkusu, yatırımcıların bir kez daha devlet borcunu satmaya koştuğu, fiyatların aşağı çekildiği ve getirilerin arttığı (ters yönde hareket eden) borç piyasalarına da yansıdı.

Avrupa’da yatırımcıların bölgenin ana referansı olan 10 yıllık Alman tahvili almaları için talep ettikleri faiz yüzde 2,5 civarındayken, ABD’de bu oran yüzde 3,9’u aşarak en fazla üç ay.

Analistler, piyasanın şu anda birbirine çok zıt iki pozisyon sunduğunu belirtiyor. Bir yanda, ekonominin önümüzdeki aylarda “yumuşak iniş” eğilimine gireceğine ve enflasyonun merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmeyi bırakmasına yetecek kadar yumuşayacağına inanan yatırımcıların durumu. Öte yandan fiyat artışlarının devam edeceğine ve kısıtlayıcı para politikalarının devam edeceğine inananlar ise ana ekonomileri derin bir resesyona sürüklemektedir.

Link Securities analistleri, “Şimdilik, borsalar ilk yarıda hareket ederken, bu vizyonlardan ilki galip geldi gibi görünüyor” diyor. Ancak bundan sonra kimin haklı olduğunu belirleyecek olan makroekonomik veriler ve Temmuz ortasında başlayacak olan yeni kurumsal sonuçlar olacak.
 
Üst