Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Mart serabından sonra enflasyon %4,1’e yükseldi

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Fiyatlar, savaşın başlangıcındaki bir yıl önceki rekora kıyasla keskin bir şekilde düştükleri Mart ayındaki istatistiksel seraptan sonra Nisan ayında yeniden yükseldi. Bu ay, %3,3 olan önceki oranın onda sekiz fazlası olan %4,1’lik enflasyon artışıyla kapandı.


Ailelerin günlük hayatını en çok etkileyen bazı maliyetlerin fiyatları ılımlı hale gelse de, krize karşı ilk önlemlerin alındığı geçen yıl Nisan ayına kıyasla, enflasyondaki artış bekleniyordu. Enflasyonu yapay olarak düşürmeyi başaran akaryakıtta 20 kuruşluk indirim.


Bu durumda, INE’ye göre %4’ün üzerindeki artış, elektrik fiyatlarında son bir aydaki düşüşün Nisan 2022’de kaydedilenden daha az olması nedeniyle açıklanıyor; ve aynı zamanda geçen yılın nisan ayında düşen akaryakıt fiyatlarındaki artış.

Ters yönde ise fiyatları bu ay bir yıl öncesine göre daha az artan gıda ve alkolsüz içeceklerin davranışı öne çıkıyor. Nitekim, enerji veya işlenmemiş gıda gibi en değişken ürünleri hariç tutan çekirdek enflasyon oranı, bir puanlık düşüşle %6,6 düzeyinde bulunuyor.

Ekonomi Bakanlığı’na göre dayanaktaki bu düşüş, “gıda fiyatlarındaki yavaşlama” ile açıklanıyor. Maliyetlerinin düşmesi değil, önceki aylara göre daha az güçlü bir şekilde artmasıdır. Mart ayında oranı %16’nın üzerine çıkan günlük alışveriş sepetindeki artışın ne kadar olduğunu görmek için Mayıs ortasını beklememiz gerekecek.
 
Üst