Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Memnun olmak istiyorsanız bu yanılgıları yapmayın

Leila

Global Mod
Global Mod
YAŞAMIMIZ boyunca gerekli gereksiz bir epeyce şey için endişelenip, mutsuz oluyoruz. Bu hisler ise ruh ve vücut sıhhatimize ziyan vermekten öteki bir işe yaramıyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, kendi kendimize hayatı zehir etmemek için vazgeçmemiz gereken niyet ve davranışlarımızı şöyleki sıraladı…

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz

Yeni kararlar almaktan korkmayın

Hata yaptığımızda, kusurlara tutunmak ve yanlışlarımızın yükü altında ezilme eğilimindeyiz. halbuki yaşımız ilerledikçe daima değişiyoruz ve 10 yıl evvel olduğumuz bireyle artık tıpkı kişi değiliz, yesyeni bir versiyona dönüştük. Hepimiz kusur yapıyoruz, hayatı kusur yaparak öğreniyoruz aslında. yine yanılgı yapma tasasıyla yeni kararlar almaya çekinmek âlâ bir fırsatı kaçırmamıza niye olabilir. Geçmiş kararlarımızdan korkuyorsak, yeni kararlar vermedilk evvel bu endişelerle direkt yüzleşmeliyiz. Korktuğumuz için geçmişimizin geleceğimizi mahvetmesine müsaade vermemeliyiz, büyük pişmanlıklar yahut yanlışlarımız var ise bile yeni bir sayfa açmalıyız.

Takıntı ve kaygılarınızın esiri olmayın

Takıntı ve kaygılar biroldukca biçimde karşımıza çıkabilir. Çok titiz, çok tertipli, organize olma yahut önlenemeyen niyetler gibi… Obsesyonlar tipik olarak istenmeyen ve bariz tasa yaratan takıntılı fikirlerdir. kimi vakit meskenin kapısını kilitleyip kilitlemediğinizi, ocağın altını kapatıp kapatmadığınızı birkaç defa denetim etmeniz gerekebilir. Bu durum sizi telaşlı ve takıntılı hale getirebilir. Daima dehşet ve tasa ortasında yaşamaya devam ettiğimizde ömrümüz kısıtlanır, huzurumuz bozulur, gerilim hormonu kortizol üst seviyeye çıkar. Daima niyet hali ile zihnimiz yorulur. Denetim edemeyeceğiniz seviyede dehşet ve takıntılarınız için kesinlikle bir yardım alın, aksi biçimde uzun vadede bunun beyin sıhhatiniz için olumsuz sonuçları olacağını unutmayın.

Olumsuz tecrübelerinizi düşünmeyin

Geçmişte yaşadığınız olumsuz bir tecrübesi sık sık düşünmek beyne ve gücünüze ziyan verir. Daima aksilikleri düşünmek gerilim hormonu kortizolünüzü artırır ve kortizol size ziyan vermeye başlar. Unutmayın ki uzun periyodik yüksek kortizol seviyeleri unutkanlığa bile yol açabilir.

‘’Başkaları ne der?” diyerek ömrü ertelemeyin

Siz de ‘’başkaları ne der” diye düşünenlerden misiniz? Oburlarının sizin yerinize karar vermesine müsaade veriyorsanız, fikriniz herkesten farklı olduğunda konuşmamayı tercih ediyorsanız, huzurunuz oburlarının onayına bağlıysa, yanlış bir şey yapmadığınız biçimde sık sık özür diliyorsanız, “hayır” demeyi beceremiyorsanız yanlış yapıyorsunuz. İnsanların hakkınızda ne düşündükleri konusunda endişelenmeyi bırakın, olumsuz geri bildirimler olumsuz insanlardan gelir. Fazla düşünmeyi bırakın. Çok düşünmek, o denli olmasa bile yargılandığınızı düşünmenize yol açabilir. Herkesi mutlu etmeye çalışmayın. her insanın beklentilerini karşılamak imkansızdır, bu yüzden bunu yapmaya çalışırken kendinizi tüketmeyin. Sonuç olarak, hayat fazlaca kısa. Vaktin kıymetli anlarını öteki insanların ne düşündüğünü merak ederek geçirmeyin.

Maddiyat uğruna kendinizi unutmayın

Para kıymetli evet lakin her şey demek değil. Temel gereksinimlerin ötesinde para, hayatta amaçlarımıza, aile sistemine, eğitim, sıhhat, ve cümbüşe ulaşmamıza yardım eder. Fakat ailemize çocuklarımıza âlâ bir gelecek kurabilme uğruna gece gündüz çalışıp kendimize gereğince vakit ayırmadığımızda sağlığımızdan da olabiliriz. Yaptığımız yanlışlardan biri de kazandığımızı gelecek derdiyle biriktirme gayretimizdir. halbuki vakit o denli süratli geçiyor ki biriktirdiklerimizi kullanabilme imkanımız olmadan hastalanma ihtimalimizi unutuyoruz. Yeni yılda kendiniz için bir karar alın ve tekrar bu yaşlara gelmeyeceğinizi hatırlayarak en çok hayal ettiğiniz bir şeyi kendinize alın örneğin.

‘niçin ben’ demeyin

Başımıza âlâ şeyler geldiğinde ekseriyetle “niçin ben?” diye sormuyorsak, makûs şeyler geldiğinde de bu soruyu sormak yerine hayatta her insanın başına yeterli yahut makûs şeylerin gelebileceğini hatırlatmamız gerekiyor.

Hayal kurmaktan vazgeçmeyin

Hayaliniz küçük ya da büyük olsun fark etmez. Her vakit onu gerçekleştirmek için vaktiniz ve gücünüz vardır. Hepimiz kimi vakit hayallerimizin peşinden gitmeyi isteriz ancak bunu yapacak yüreğimiz ya da imkanımız olmayabilir. Fakat hayallerimizi bastırırsak ya da görmezden gelirsek, pişmanlık duyma olasılığımız artar. Kendinize inanırsanız durdurulamazsınız. Bugün hayallerinizi gerçekleştirmek için tahminen de tam devridir. Yalnızca isteyin ve yürek gösterin. Emin olun beyninize bu iletisi verdikten daha sonra er geç istediğinize ulaşırsınız.

Mükemmel olmaya çalışmayın

“Mükemmel olacağım” fikriyle kendimize baskı yapmak, gerilimden öteki bir tesir yaratmaz. Kusurlarınızı da kucaklayın ve harika olmaya çalışmayı bırakarak rahatlayın.

Okumaya devam et...