Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Mercadona durdurulamaz: cirosu %15 arttı ve 1.000 milyon karı aştı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Bir yıl daha bunu başardı. Mercadona bir kez daha kendi rekorunu kırdı ve 2023'teki cirosu %15 artışla ilk kez 35 milyar Euro'yu aştı. Çünkü Juan Roig'in besin zincirinin rakibi yoktur ve saltanatı ancak kendisiyle rekabet edebilecek düzeydedir.


«Mercadona 2023'te çok iyi geçti. “Tüm bileşenler açısından en iyi yıl oldu ve bu sonuçlardan büyük gurur duyuyoruz.” Roig, şirketinin sonuçlarını sunmak için her yıl Paterna'da (Valencia) düzenlediği geleneksel basın konferansına böyle başladı. Medya karşısına çıktığı tek sefer ve bu sefer çok özel bir seyirciyle birlikte: başkan yardımcısı olmasına rağmen bu etkinlikte kocasına hiç eşlik etmemiş olan eşi Hortensia Herrero.

Ve bu gurur boşuna değildi, çünkü Mercadona 2023'te yeni bir dönüm noktasına ulaştı: net kârda 1.000 milyon avroyu aştı; bu, bir önceki yıla göre %40 daha fazla bir artışı temsil ediyor ve 2022'deki artışın iki katından fazla bir artışa tekabül ediyor. Juan Roig başkanlığındaki yürütme komitesinin 100.000'den fazla işçisine 600 milyon avro ikramiye dağıtmaya karar vermesi ve 520 milyon avro vergi ödemesi gerçeği. Bu sayede toplam fayda 2,1 milyar liraya ulaştı.

1.000 milyon Euro'yu aşan net kâr nereye gidiyor? İspanya'nın önde gelen dağıtım şirketinin kurucusu, şirketi modernleştirmeye ve daha verimli hale getirmeye devam etmek için 800 milyon avronun halihazırda şirkete yeniden yatırıldığını, geri kalan 200 milyon avronun ise hissedarlar arasında dağıtıldığını açıkladı.


“Popüler olmayan ve sinir bozucu” kararlar



Roig'e göre Mercadona'nın başarısı üç unsurda yatıyor: harika bir dağıtım modeline sahip olmak, kararlar vermek ve şirketin nereye gittiğini bilmek. «Başarılıyız çünkü harika bir modele sahibiz, çünkü pek çok cesur ve bazen sevilmeyen ve sinir bozucu kararlar veriyoruz. Nereye gittiğimizi bildiğimiz konusunda çok netiz” diye açıkladı Valencialı işadamı, süpermarket zinciri için “muhteşem bir gelecek” gördüğünü belirtti.

Roig, bu “popüler olmayan” ve zor kararlar arasında 400 süpermarketin taşınmasını ve 130 mağazanın kapatılmasını sıraladı; bunların bazılarının küçük olması, diğerlerinin ise erişilebilirliğin zayıf olması veya kârsız olması. Aslında Mercadona'nın şu anda bir yıl öncesine göre sekiz mağazası daha az: son aylarda 13'ü kapattıktan sonra şu anda 1.668 mağaza var.

Ancak 2016'dan bu yana dönüştürdükleri yeni mağazalar artık öncekilere göre iki kat daha kârlı ve süpermarket başına günde ortalama 2.400 bilet kaydediyor, 200 bilet daha. Bu aynı zamanda 2023 yılı boyunca ürün çeşitliliğini artırmalarının, 500 ürünün kalitesini artırmalarının ve 1.000 ürünün fiyatını düşürmelerinin de bir sonucudur. Ancak çikolata, makarna, zeytinyağı ve pirincin fiyatlarının arttığını kabul eden Roig, “Menü sepetinin fiyatını enflasyondan daha fazla düşürmeyi başardık” diye vurguladı.

Sadece bu da değil, Juan Roig hammaddelerin düşmesi nedeniyle fiyatlarda yeni bir düşüş olacağını öngördü. “Fiyatları düşürmek her zaman yükseltmekten daha zordur, ancak hammaddelerde düşüşler var” dedi.

Mercadona'nın 2024 hedefi, 37,8 milyar faturayla kendi rekorunu yeniden kırmak, 2023'e benzer, dolayısıyla 1.000 milyonun üzerinde net kâr elde etmek. Aynı şekilde istihdam yaratmaya devam ederek iş gücünü 1.000 işçi artırmayı planlayan şirket, bu yıl herhangi bir kayıp yaşamadıkları Portekiz'e çıkmanın fayda sağlayacağını öngörüyor.
 
Üst