Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Mortgage fiyatlarındaki artışa rağmen konut fiyatları yükselişe direniyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Ücretsiz konut fiyatı bu yılın ikinci çeyreğinde 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 3,6 arttı; bu, ilk çeyrekte kaydedilen yüzde 3,5’lik artışın onda bir fazlası. Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INE) Perşembe günü yayınladığı Konut Fiyat Endeksi’ne (IPV) göre, bu toparlanma her şeyden önce yeni inşaatlardan kaynaklanıyor. Bu verilerle birlikte, ücretsiz konut artık art arda 37 çeyreklik fiyat artışına (yıllık oranda) ulaşıyor; çünkü son düşüş, fiyatların 2013 yılının aynı çeyreğine göre %1,6 düştüğü 2014 yılının ilk çeyreğinde kaydedildi.


Yeni konut, malzeme maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle en pahalı olanıdır. INE istatistikleri, yeni konut fiyatlarının yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda %7 arttığını, önceki çeyreğe göre 1,7 puan daha yüksek olduğunu ve bu artışın 8 puan arttığı 2022 ikinci çeyreğinden bu yana en büyük artış olduğunu yansıtıyor. Yıllık bazda %0,8.

İkinci çeyrekte kullanılmış konut fiyatı ise 2022 yılının aynı dönemine göre %2,9 arttı; bu oran ilk çeyreğe göre onda bir daha düşük ve 2021 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en düşük oran.


Avrupa Merkez Bankası’nın bir yılı aşkın bir süredir aralıksız uyguladığı faiz artışları nedeniyle konut kredilerinin maliyetindeki artış ve kredi kullandırımlarına getirilen kısıtlamalar, konut fiyatlarının genel anlamda düşmesine neden olmadı; yavaşladı. Böylece geçen yılın ikinci çeyreğinde konut fiyatları yıllık yüzde 8 oranında arttı. ECB, Temmuz 2022’de faiz oranlarını artırmaya başladı ve fiyatlar üçüncü çeyrekte %7,6 artarak geçen yılın son çeyreğindeki yıllık büyüme oranının %5,5’ine geriledi.

Konut fiyatları, 2023’ün ikinci çeyreğinde tüm özerk topluluklarda pozitif yıllık oranlar sunuyor. Bir önceki yıla kıyasla en büyük fiyat artışları sırasıyla %5,6, %4,7, %4,5 ve %4,5 artışlarla Foral Topluluğu Navarra, Cantabria, Endülüs ve Kanarya Adaları’nda gerçekleşti. INE’ye göre Murcia Bölgesi (%1,4), Extremadura (%1,8) ve Castilla-La Mancha (%2,0) en düşük yıllık artışları kaydetti.

Pisos.com’un aylık satış fiyatları raporuna göre, İspanya’da Ağustos 2023’te ikinci el konutların ortalama fiyatı metrekare başına 2.084 euro oldu. Bu rakam geçen temmuz ayına göre %0,62’lik bir artışı temsil ederken, Ağustos 2022’ye kıyasla toparlanma ise %6,83 oldu.

Estudios de pisos.com’un yöneticisi Ferran Font’a göre, “mortgage verilmesinin soğumasına rağmen konut fiyatlarındaki yükseliş eğilimi devam ediyor.” Uzman, yeni inşaat teşviklerinin geliştirilmesinin ima ettiği şişirilmiş maliyetlerin yanı sıra ortalama değerlerin sürdürülmesinde talep baskısının hâlâ temel bir rol oynadığını belirtiyor: Emlak portalı sözcüsü, özellikle satın alma, yaşama ve yatırım yapma ilgisinin bir arada olduğu yerlerde dengesizliği zorlayan bir şeyin yavaş olduğunu belirtiyor.

Bu anlamda Font, bu yükselişlere tavan koyma konusunda temkinli davranıyor. “Birçok bölgede hâlâ çift haneli büyüme var ve eyalet başkenti düzeyine inildiğinde kaydedilen düşüşlerin sayısı az ve oldukça sınırlı.” Her halükarda emlak portalının sözcüsü, “satışların ve kredilerin düşmesi ve fiyatların uzun süre ters yönde gelişmesi sürdürülemez olduğundan ılımlılığın bir noktada gelmesi gerektiğini” hatırlatıyor. Font, bu “mantıksal yavaşlamanın” en geç “2024’ün ilk çeyreğinde, çok lokalize de olsa” gerçekleşeceğini öngörüyor.
 
Üst