Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Neden 2030'dan itibaren evlerin %80'i satılamayacak veya kiralanamayacak?

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
İspanya'daki konut stoğu çok eskidir. Ulusal Emlak Dernekleri Federasyonu'nun (FAI) verilerine göre kullanılmış konut stoğunun ortalama yaşı 43,5'tir; bu da milyonlarca evin erişilebilirlik, konfor ve enerji verimliliği açısından büyük bir eksik olduğu anlamına geliyor. Hatta evlerin yüzde 90'ı 18 yaşın üzerinde ve yeni ev inşaatlarının yavaşlaması nedeniyle bu rakam her geçen yıl artıyor. İnşaat ve rehabilitasyon malzemelerinin profesyonel dağıtımını temsil eden dernek Andimac'a göre, bunların %83'ü, Avrupa'nın 2030'dan itibaren bir ev satabilmek veya kiralayabilmek için zorunlu kıldığı minimum enerji verimliliği gerekliliklerini karşılamıyor. İspanya başkanlığı (iki yıllık bir süre içinde aktarılması gereken), o yıl evlerin kiralanabilmesi veya satılabilmesi için en az E enerji derecesine sahip olmasını şart koşuyor ve üç yıl sonra D harfi gerekli olacak. Andimac'a göre on evin F veya G notu var.


Bu, önümüzdeki yıllarda yüz binlerce evin enerji verimliliğini artırmak için rehabilitasyon ve yenileme çalışmaları yapmak zorunda kalacağı anlamına geliyor. Veya kiralanamaz veya satılamaz. Ve sadece Avrupa düzenlemelerine uymak için değil. Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) tarafından yayınlanan en son Yaşam Koşulları Araştırması, beş evden birinin yeterli sıcaklığı koruyamadığını gösteriyor. Bu, serinin geliştirilmeye başlandığı 2004 yılından bu yana en yüksek rakam. Enflasyon gerilimleri nedeniyle sadece dört yıl içinde yeterli ısıtmaya sahip olmayan evlerin sayısı 2019'daki %7,6'dan 2023'te %20,7'ye çıktı.

Ancak rehabilitasyon istenilen hızda gitmiyor. Geçen yıl verilen vizeler – bakanlık tarafından yayınlanan teknik mimarların verilerine göre – Housing'in belirlediği hedefin yarısına bile ulaşmıyor: 2023'te 22.000 vize (Kasım ayına kadar tahminen 20.511 idi), 40.000 hedefine kıyasla. ve önceki yıla göre %8,5 daha düşük. Son üç yılda, Hükümet Avrupa Komisyonu ile konut rehabilitasyonu yoluna giriştiğinden bu yana, gerçeklik planlanandan çok uzaktı: Konut tarafından belirlenenin neredeyse yarısı ve hedeflenenin üçte birinden çok daha azı. Ekolojik Geçiş Bakanlığı.

Nedeni? Avrupa'nın rehabilitasyon fonlarının yönetimindeki çöküş. Andimac'ın genel sekreteri Sebastián Molinero'ya göre, özerk toplulukların hâlâ çalışma aşamasında olduğu ve henüz kullanıma açılmadığı Yeni Nesil fonlarla bağlantılı on binlerce rehabilitasyon projesiyle “mutlak bir felç var”. 2022 yılında yapılan ve henüz onaylanmayan başvurulardan bahsediyoruz. Evlerin rehabilitasyonu için harcanan paranın “bir yatırım olduğunu çünkü vatandaşların varlıklarının değer kaybetmesini önlediğini” vurgulayan Molinero, “Hedeflere ulaşmak için yardıma ihtiyaç duyulacak” diyor.


Toplam konut stoku 26,8 milyonu aşıyor. Avrupa'ya taahhüt edilen hedef, 2050 yılına kadar yedi milyondan fazla evin rehabilite edilmesi, dört yıl içinde yılda 200.000 evin rehabilite edilmesi (bu, mevcut seviyenin neredeyse on katına çıkması anlamına gelir) ve 2030'da bu oranın 300.000 olması. Her yıl rehabilite edilen evler.

Önümüzdeki on yılda sekiz milyon evin yaşı 65 ile 90 arasında olacak; bunlar 1940 ile 1970 yılları arasında, özellikle de İspanyol kalkınmacılığı döneminde inşa edilmiş olanlar. Binalar da insan vücudu gibidir; yaşlanırlar. Metal, beton vb. değişmeden kalmaz. Reform işverenleri uyarıyor: “Yaşlanma önümüzdeki on yılda sorunlara neden olabilir ve binaların eskimesi hane halkı tasarruflarını aşındıracaktır.” Molinero, İspanya'da önleyici bir rehabilitasyon kültürünün bulunmadığından yakınıyor.

Tüm Avrupa fonlarının kanalize edilip uygulanmasına kadar, konutları iyileştirmek için hiçbir zaman bu kadar çok kamu parası ve bu kadar çok talep olmamıştı. Bu arada ev alacaksanız enerji belgesinin harfine dikkatlice bakın. Çünkü G'den D'ye atlamak, pencereleri değiştirmek, başka bir kazan takmak veya cepheyi onarmak gibi küçük bir yatırım gerektirmez. Bina Değerlendirme Raporu'na (eski adıyla ITE) ek olarak hangi eylemlerin yapılması gerektiğine ilişkin yol haritasını içeren Yapı Kitabı'nı da talep edebilirsiniz. Belli bir yaştaki birçok bina sahibi, her mahalle toplantısında o lanetli kelimeyi duymaktan korkuyor: dökülmek.

Bir de olası dökülmelerin dışında her insanın evinde yaptığı tadilatlar var. Evlerin yüzde 60'ında bir çeşit tadilat yapılıyor ve geçen yıl ortalama 869 avro olmasına rağmen banyo ve mutfak değiştiğinde bütçe 20 bin avroya çıkıyor.


Evler ve evler arasındaki boşluk



Şu anda İspanya'da, oluşturulan evlerle ilgili olarak yılda evlerin yarısından azı inşa ediliyor. 2008'de gerekenden 200.000 daha fazla evin inşa edilmesine yol açan emlak patlamasının ardından kriz sektörü vurduğunda ve konut geliştirme çöktüğünde, denge on yıldan fazla bir süredir negatifti. Artık yılda 100.000 ile 150.000 arasında daha az ev inşa ediliyor, dolayısıyla yeni konut açığı var, bu da arzın az olması nedeniyle fiyatları daha pahalı hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda konut stokunun canlanmasına da izin vermiyor.

Bu yeni konut arzı sıkıntısı olgusu, gelişmiş ekonomilerin emlak piyasalarının büyük bir bölümünde, özellikle bu ülkelerde, özellikle de büyük şehirlerde son dönemde gözlemlenen demografik ivme nedeniyle gözlenmektedir. Caixabank Research emlak raporuna göre İspanya, Hollanda, İrlanda, Danimarka, Almanya ve Avusturya'da yeni konut arzı sıkıntısı öne çıkıyor. Tam tersine, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Lüksemburg veya İtalya'daki talebi karşılamaya yetecek kadar arza sahipler.

«Yaşlanma önümüzdeki on yılda sorunlara neden olabilir ve binaların eskimesi hane halkı tasarruflarını aşındıracaktır»



Sebastián Molinero


Andimac Genel Sekreteri


İspanya'da kim ev alıyor? Temel olarak, yapabilen kişi. Artan daire fiyatları, bölgelere göre değişmekle birlikte, makul maaşlı ve belli düzeydeki işçilerin bile ev sahibi olmasını engelliyor. Hükümet, ipoteğin %20'si için bir ICO garantisi serisi başlattı; böylece bankalar mülkün değerinin %100'ü kadar kredi verebilir ve özellikle özgürleşme yaşı Avrupa'da en yüksek olan gençler için satın almayı kolaylaştırabilir. ister kiralık ister sahip olunan bir eve sahip olmanın zorlukları nedeniyle.

İspanya'da ev satın alan kişilerin ortalama yaşı 41,4'tür. Talebin en fazla olduğu bölgelerde konut o kadar pahalı ki, işlemler çoğunlukla halihazırda bir konutu olan ve onu satıp başka bir tane satın alan kişiler arasında gerçekleşiyor: Alıcıların %61'i bunu ev değiştirmek için yapıyor, %17'si kirayı satın alarak değiştiriyor ve %21'i satın alıyor Emlak Dernekleri Federasyonu (FAI) tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, kendilerini özgürleştirmeye çalışıyorlar.

Evleri kim satın alıyor

Emlak ofisleri aracılığıyla ev satanların en sık profili 50 ila 60 yaş arasındaki kişiler (%44,7) olurken, onu 40 ila 50 yaş arasındakiler (%31,1) izledi. Ana satış nedenleri arasında yüzde 35,1'i asıl ikamet yerini değiştirmek, yüzde 30,8'i miras meselesini çözmek ve yüzde 15,3'ü boşanma ya da ayrılık nedeniyle satış yaptı.

Evleri kim satıyor

Geçen yıl konut satışları %10 düştü ve buna rağmen 586.913 işlem gerçekleştirildi; bu 2008 krizinden bu yana ikinci en yüksek rakamdı ve üçte birinden fazlası nakit olarak ödendi. Yeni konut sıkıntısı göz önüne alındığında, %81'i ikinci el mülk alımlarından oluştu. Geliştiriciler ve Kalkınmacılar Derneği genel sekreteri Beatriz Toribio, “Kamu-özel sektör işbirliğini teşvik eden istikrarlı bir düzenleyici çerçeveye ek olarak, özellikle uygun fiyata daha fazla konut üretmek için arazinin etkili bir şekilde geliştirilmesini ve yönetimini destekleyen önlemlere ihtiyacımız var” diyor. İspanya'nın inşaatçıları.
 
Üst