Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ömür Akkor kimdir, kaç yaşında? MasterChef konuğu Şef Ömür Akkor’un biyografisi ve kitapları

Beykozlu

New member
TV8 ekranlarının uzun soluklu yemek yarışı programı MasterChef Türkiye’de adım adım büyük finale yaklaşılıyor.

Heyet üyeliklerini Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu’nun üstlendiği yarış, birbirinden farklı tanımları seyircileri ile buluşturmaya devam ederken konuklarıyla da isminden kelam ettiriyor.

Anadolu ve Türk mutfağını anlattığı 26 adet kitabı ve 200’ü aşkın makalesi bulunan müellif ve yemek şefi ünlü şef Ömür Akkor, MasterChef Türkiye’nin 5 Ocak 2022 tarhili yeni kısmına konuk oluyor.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Gastronomi kısmında ”Anadolu Mutfak Tarihi”, ”Osmanlı Mutfağı” ve ”Türk Mutfağı” dersleri vererek Türk mutfağına değerli isimler yetiştiren Ömür Şef, danışmanlık hizmetleri ile de isminden kelam ettiriyor.

‘Dünyanın En Güzel Mutfak Tarihi Kitabı’ mükafatına layık görülen Akkor, 20 yıldan fazla müddettir şeflik yapıyor.

Pekala, Ömür Akkor kimdir, kaç yaşında, nereli ve evli mi? İşte, MasterChef konuğu Şef Ömür Akkor’un biyografisi ve kitapları…

ÖMÜR AKKOR KİMDİR?

1975 yılında Kilis’te dünyaya gelen Ömür Akkor, Uludağ Üniversitesi’nde İktisat okumuş ve 5 yıl Bursa’nın ilçe ve köylerinde yemekleri kayıt altına almıştı.

105 yıldır devam eden ve Türkiye’nin en eski arkeolojik hafriyatı olan Alaca Höyük’te hafriyat çalıştayı grubunda şef olarak bulunmakta ve 4000 yıllık yemekleri hayata geçirmektedir.

Son 15 yıldır Türkiye mutfağı üzerinde çalışmalar yapmak için 81 ili gezen Ömür Akkor, ”Türk mutfağı için 250.000 km” projesini tamamlamıştır.

Yazdığı ”Bursa Mutfağı” isimli kitabı, Bursa’nın 500 yıllık yemek külçeşidini masaya yatıran birinci yemek kitabı olmuştur. Mart 2009 tarihinde yayınlanan kitapta, birinci kere yayınlanarak dünya mutfak literatürüne giren 140 tanım yer almaktadır.

”Yemek Kitapları Nobeli” olarak da nitelendirilen dünyaca ünlü yemek kitapları müsabakası Gourmand Cookbook Awards’a katılan Muhammed Ömür Akkor’un ‘Selçuklu Mutfağı’ isimli yapıtı, ‘Dünyanın En Yeterli Mutfak Tarihi Kitabı’ mükafatına layık görülmüştür.

ÖMÜR AKKOR’UN KİTAPLARI

  • Bursa Mutfağı 2009
  • Selçuklu Mutfağı 2012
  • Osmanlı’dan Günümüze Yumurtalı Tarifler 2012
  • Mutfaktan Hoş Kokular Geliyor 2013 – Türkiye’nin birinci braille alfabeli görme engelli yemek kitabı
  • Anadolu’nun Eski Tadı 2013
  • Ömür Akkor Yemek Seyahatnamesine Giriş Cilt.1 Sağlıklı Şekersiz Tatlılar 2014
  • Türk Mutfağından Pratik Tarifler 2014
  • Alafranga Yumurta Tanımları 2014
  • Osmanlı Mutfağı 2014
 
Üst