Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Özerk topluluklar bütçe eksikliği nedeniyle riske giriyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Hükümet, ekonomi politikasının ana aracı olan ve olabileceklere tepki olarak bu yılki Genel Devlet Bütçesi projesini (PGE) sunmayı reddediyor ve bu karar mağdur bırakacak. Funcas'ın Ekonomik İşler Direktörü Raymond Torres, “Bir şey olursa, yeni bir durgunluk olursa veya Ukrayna'daki savaş kötüleşirse uzatılmış bütçenin yeterli olacağını düşünmüyorum” diye uyarıyor. Torres, “Her ne kadar acil durum tedbirleriyle birlikte bir kanun hükmünde kararname kullanılabilirse de, bütçenin olmaması çok az yer bırakıyor” diyor.


Devlet bütçesinin uzatılması ilk kez olmayacak, daha önce sekiz kez uzatıldı. Valensiya Üniversitesi'nde Ekonomik Analizin Temelleri profesörü José Emilio Boscá, “Bu bir drama değil” diyor, “Parlamento onları desteklerse, son zamanlarda çok alıştığımız gerçek kanun hükmünde kararnameler, önlemleri onaylamak için yapılabilir.” Boscá, “Fakat Bütçeye sahip olmamak, maliye politikası yapmaktan vazgeçmek demektir” diye vurguluyor. Ve yeni Kamu Hesaplarının sunulmasının reddedilmesi, Yöneticinin diğer düzenlemeleri öne sürerken karşılaşacağı öngörülebilir zorluğu göstermektedir.

Özerk topluluklar, 2024 yılında bütçe eksikliğini en çok fark edecek olanlar arasında olacak. Maliye Bakanlığı'nın güvence vermesine rağmen, bütçe tahsisi gerektiren mutabakata varılmış yetki transferleri, mali transferlerin kendisinde bile belirsizlik devam ediyor. yıl boyunca hesaptaki teslimatları güncelleyecektir.

Ayrıca, Pedro Sánchez Hükümeti'nin ERC ile mutabakata vardığı ve daha sonra özerkliklerin geri kalanını da kapsayacak şekilde genişletilen borç affı, Bütçede yer alan bir tedbir olmasa da, çözülmesi gereken bir konu. Son olarak, yıllardır ertelenen ve siyasi istikrarsızlık göz önüne alındığında bu mecliste çözüme kavuşmuş gibi görünmeyen bölgesel finansman sistemi reformu, giderek daha da uzaklaşıyor.


Bekleyen atalet açığı



Bütçelerin işaret ettiği merkezi unsur mali konsolidasyondur. Hükümetin bu yıl hedeflediği kamu açığının (geçen yıl GSYİH'nın %3,9'undan) %3'ü kadar olması hala belirsiz. Tahsilattaki artış ve harcama tavanının beklenenden 16 milyar 150 milyon Euro daha düşük olması olumlu: Avrupa fonları hariç 173 milyar 65 milyon Euro. Bu durum, daha az harcamanın açığı azaltmayı kolaylaştıracağını düşündürebilir. Ancak karşılanamayacak bazı giderler de var: Örneğin enflasyona göre güncellenmesi kanunla belirlenen ve bu yıl ortalama %3,8 oranında artacak olan emekli maaşları.

Bütçe uzatımının duyurulmasından önce Bağımsız Mali Otorite (AIReF) gibi kuruluşlar açığın azaltılması için önlem alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmuştu ve şu anda %3'e inilmesi pek olası görünmüyor. İspanya Merkez Bankası ise yılın %3,5 seviyesinde biteceğini tahmin ederken, Funcas Paneli tahminini %3,6 seviyesinde tutuyor.


Mali konsolidasyon

GSYİH'nın %3'ü oranındaki kamu açığı hedefi hala havada; İspanya Merkez Bankası %3,5, Funcas ise %3,6 öngörüyor

Bütçe yasasıyla her yıl belirlenen borç limiti, açıktan kaynaklanan ihtiyaçlara göre otomatik olarak değiştiriliyor, ancak Bütçelerin olmaması SEPI'nin Telefónica'nın %10'unu devralacak borcunu artırmasını zorlaştırıyor. Ve bu, Bakan Escrivá tarafından oluşturulan ve Avrupa fonları tarafından finanse edilecek Teknolojik Dönüşüm Topluluğu aracılığıyla yapılamaz. LLYC'nin Avrupa İşleri Kıdemli Direktörü Paloma Baena'nın açıkladığı gibi, borsada işlem gören bir şirketin hisselerinin satın alınması için NextGen fonlarıyla ödeme yapamazsınız; bu hedef, PRTR veya Ek'in hiçbir yerinde yer almıyor. PERTE Chip fonları yarı iletken şirketleri içindir; Hükümetin kurduğu dijital şirket, çip yapmak için Telefónica'nın bir yan kuruluşuna girebilir, ancak para, esas olarak ticari amaçlarla telekomünikasyona adanmış bir matris satın almak için yönlendirilemez. .


Ekonomik büyüme



Funcas Ekonomik Durum Direktörü Raymond Torres, bütçe uzatımının “ekonomik açıdan çok önemli bir etkisi” olmayacağını söylüyor. “Ekonominin artık mali bir desteğe ihtiyacı yok çünkü zaten kendi başına bir ivmesi var” diye açıklıyor. Geçtiğimiz yıl, İspanya'nın GSYİH'si avro bölgesi ortalamasının beş katı kadar %2,5 büyüdü; ancak son çeyrekteki onda altılık büyümenin yarısı, GSYİH'nın oldukça üzerinde büyüyen kamu tüketiminden kaynaklandı.

Sorun yatırımda. Ne özel yatırım ne de kamu yatırımı toparlanmadı. Herkes Avrupa fonlarının bunu destekleyeceğine inanıyor. Paloma Baena, Bütçe olmaması gerçeğinin “Avrupa fonlarının yürütülmesine engel teşkil etmeyeceği gibi, bu fonların bakanlıklar arasında transfer edilebilmesinden dolayı da etkilenmemesi gerektiğini” belirtiyor. Baena, endişe verici olanın, siyasi istikrarsızlığın yeni fonlar almak için Brüksel'e taahhüt edilen reformların gerçekleştirilmesine engel olması olduğu konusunda uyarıyor. Dördüncü ödeme beklemede çünkü beşinci ödemeyi talep etmemiz gerekirken işsizlik yardımında reform yapılmadı.

Her durumda, bütçe uzatımının en büyük etkisi “görmediğimiz şeydir. EsadeEcPol müdür yardımcısı Jorge Galindo, “Hükümetin yapmayı planladığı kamu politikaları” diyor. Hükümet 2018'den bu yana vergi reformu sözü veriyor ancak 2024 bütçeleri artık büyük vergi reformunun bütçeleri olmayacak. Galindo, geri kalan ekonomik ve sosyal önlemlerle ilgili olarak ise siyasi sahnede ne olacağını görene kadar “beklemede kalacağımızı” vurguluyor.
 
Üst