Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Oje kurutuculardaki bâtın tehlike… Kansere niye olabilir

Leila

Global Mod
Global Mod
University of California San Diego ve University of Pittsburgh’dan araştırmacılar, oje kurutmaya yardımcı olan ultraviyole aygıtların, cilde ziyan verdiğini deklare etti. Araştırmacılar, bir dizi laboratuvar çalışmasında, bu lambaların yaydığı ışığa yine yeniden maruz kalan yüksek oranda deri hücresinin öldüğünü ortaya çıkardılar. Ayrıyeten, hayatta kalan hücrelerin de cilt kanseri riskini artırabilen DNA da dahil olmak üzere hasar belirtileri gösterdiğini belirttiler.

Nature Communications mecmuasında yer alan çalışmanın müellifleri şu ikazda bulundu: “neticelerimız, UV oje kurutucuların yaydığı ışınımun el kanserlerine niye olabileceğini kuvvetle gösteriyor. Solarizasyon yataklarına emsal UV oje kurutucular erken başlangıçlı cilt kanseri riskini artırabilir.”

CİHAZLARI SAVUNANLAR DA VAR

Araştırmacılar cilt kanserini direkt aygıtlarla ilişkilendirmeseler de aygıtları kullananlar ve kullanmayanlar içinde bir tahlil yapılması gerektiği davetinde bulundular.

Uzmanların telaşlı ihtarının en büyük sebebi ise bu aygıtların çevrimiçi alışveriş sitelerinde de satılıyor olması. Hatta bu bahiste ünlü isimlerden bile ihtarlar geliyor. Örneğin Kourtney Kardashian ciltte kahverengi lekeler ve kırışıklıklar yaratabileceği için UV kurutucuları kullanmadığını söylemiş oldu.

Ancak uzmanların bu ihtarlarına herkes katılmıyor. Kimyager Doug Schoon, çalışmayı önyargılı ve haksız bir taarruz olarak niteledi. Araştırma nazaranvlilerinin epey kuvvetli bir UV lambası kullandıklarını ve cilt hücrelerini epeyce uzun mühlet maruz bıraktıklarını söylemiş oldu. Müşterilerin ise bir tırnak barı seansı sırasında üç dakika boyunca bir lambanın altında ellerini tuttuklarını belirtti.

Okumaya devam et...
 
Üst