Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Olduğunuzdan yaşlı görünmenizin 9 sebebi

Leila

Global Mod
Global Mod
Yaşlanma süreci sıklıkla genetiğimizden etkilenir ve denetimimiz haricindedır. ötürüsıyla kronolojik (takvim) yaşınız değiştirilemez. “Ancak biyolojik yaşımızı denetim altında tutmamız mümkün. Örneğin olduğunuzdan yaşlı göründüğünüzü düşünüyorsanız hastalıklarınızı ve birtakım ömür alışkanlıklarınızı gözden geçirin” diyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz şu ayrıntıları paylaştı.


Prof. Dr. Derya Uludüz


Biyolojik yaşı artıran niçinler

Takvim yaşınızdan daha yaşlı gösteriyorsanız, işte niçinleri…


Kötü beslenme

Yediğimiz yiyeceklerin beynimizin yapısı ve sıhhati üzerinde büyük tesiri var. Zira beyin, bedenin kalorisinin yaklaşık yüzde 20’sini kullanan, konsantrasyonu koruyabilmek için bol bol güç harcayan bir organ. Bu niçinle beyni besleyecek ‘kaliteli’ bir yakıt kullanmak gerekiyor. Özetle sağlıklı bir beyin, sağlıklı bir beden demek ve biyolojik gençleşmenin ana sırrı burada.


Kronik hastalıklar

Yüksek tansiyon, diyabet, damar sertliği, demans (bunama) üzere bir kronik hastalığınızın olması bedende yaşlanma sürecini hızlandırır. Bu hastalıklar kesinlikle denetim altına alınmalıdır.


Obezite

Aşırı kilo, inflamasyonu (iltihaplanma) ve akabinde aterosklerozu (damar sertliği) tetikleyeceğinden bedende oksidasyon yani paslanmanın yerini hazırlar ve kronik hastalıklara niye olarak biyolojik yaşı olumsuz tesirler.


Beyin jimnastiği yapmamak

Bulmaca, el işi yapmak, kitap okumak, yeni bir öğrenmek üzere hobiler beyin hücrelerini harekete geçirerek yenilenmelerini sağlar ve insanı zinde fiyat. Bunları yapmamak sizi yaşlandırır.


Hareketsizlik

Biyolojik yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, idman ile biyolojik yaşın düşmesi içinde bir irtibat olduğunu ortaya çıkarmıştır. 2020 yılında yapılan bir araştırma, tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklete binme üzere aerobik idman yapan bireylerin, hareketsiz olan şahıslara göre neredeyse 5,5 yıl daha genç olduğunu ortaya koydu.


Stresli yaşam

Fiziksel ve ruhsal gerilimin her ikisi de biyolojik yaşı artırır. ömrünüzde bu cins gerilim faktörleriniz var ise, bu gerilimi azaltmak yahut ortadan kaldırmak için kesinlikle dayanak almak gerekir.


Sigara ve alkol kullanması

Sigara ve alkol damarların bilinen en kuvvetli toksinleridir. Araştırmalar sigara içenlerin ortalama 7-8 yıl daha erken yaşlandığını, denetimsiz alkol tüketiminin bunu daha da hızlandırdığını göstermektedir.

Kalitesiz ve az uyku

Kötü uyku kalitesinin sıhhatiniz ve hayat müddetiniz üzerinde olumsuz bir tesiri var ve biyolojik yaşınızı da artırdığı biliniyor. Yetişkinler için her gece 7-9 saat uyku en ülkü olan müddettir.


Su içmemek

Tüm beden sıhhatiniz için yaz-kış susuz kalmamalısınız. Kronik olarak beden susuz kaldığında, organlar ve hatta bedenin en büyük organı olan deride kırışıklık başlar ve erken yaşlanma belirtileri verir.

HİSSETTİĞİNİZ YAŞTA KALIN

Beyin
kandırılabilir bir organdır. Yapılan bir araştırmada fazlaca sayıda şahsa “kendinizi kaç yaşında hissediyorsunuz?” diye sorulmuş. Alınan yanıtlara bakılırsa çıkan sonuçlar bilhassa beyin sıhhati açısından pek umut verici…

■ Kendini kronolojik yaşından genç hissedenlerin, daha yaşlı hissedenler ve kronolojik yaşıyla tıpkı hissedenlere bakılırsa daha kuvvetli bir beyin yapısı ve daha kuvvetli bir hafızası olduğu saptanmıştır.

■ Araştırmalarla kendilerini daha genç hissedenlerin, başkalarına nazaran daha sağlıklı ve ruhsal olarak daha güçlü oldukları tespit edilmiştir.

■ Yaşından daha genç hissedenlerin daha düşük depresyon riskiyle karşı karşıya kaldıkları da bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

■ Kendini genç hissetmenin kalp damar hastalıklardan korunmayı sağladığı belirlenmiştir.

■ Bir küme sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan araştırma neticelerina göre, kendilerini kronolojik yaşından daha genç hissedenlerin beyinlerinin yaşa bağlı hasardan daha az etkilendiği anlaşılmıştır.

■ Daha genç bir ruh haline sahip olmak, ömrün denetiminin de elde olduğunu düşünmeye yardımcı olur. Denetimi elde tutma ve değerli kararları verme yeteneğinin, motivasyonu ve özgüvenini artırarak zindelik sağladığı belirtilmiştir.

Okumaya devam et...
 
Üst