Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Omicron belirtileri neler? Omicron varyantı belirtileri kaç günde ortaya çıkıyor?

Leila

Global Mod
Global Mod
Omicron varyantı belirtileri covidden çok soğuk algınlığına benzediği belirtilirken, burun akıntısı, baş ağrısı ve yorgunluk üzere belirtilerin omicronun ayırt edici özellikleri olduğu duyuruldu. Bilim insanları omicron tespit edilen hastalarda en epeyce görülen belirtileri sıraladı. Yapılan incelemeler daha sonrasında Omicron varyantı tespit edilenlerin yüzde 83’ünde öksürük, yüzde 78’inde burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı tespit edilirken, yüzde 74’ünde ise halsizlik görüldü. Vuhan varyantında 5 günde ortaya çıkan belirtiler, Delta varyantında 4 gün, Omicron’da ise 3 günde ortaya çıkabiliyor.

Dünyanın biroldukça ülkesinde tedbirlerin gevşetilmesine karşın omicron tehlikesi sürüyor. Omicron belirtileri içinde boğaz ağrısı, kuru öksürük, çok yorgunluk, yavaşça kas ağrıları ve gece terlemeleri en belirgileri olarak dikkat çekiyor. Yaşlara nazaran farklılık gösterebilen omicron belirtileri cinsiyete göre değişebiliyor. Omicrona yakalanan bayanların, uyku sıkıntıları, korku, adet düzensizlikleri, mantar enfeksiyonları ve saç dökülmesi ile müsabaka mümkünlüğü daha yüksekken, adamların çoklukla nefes darlığı sorunu yaşadığı ortaya çıktı.

OMİCRON BELİRTİLERİ NELER?

ABD merkezli medya kuruluşu Business Insider, Omicron varyantının belirtileri ile ilgili kapsamlı bir tahlil yayınladı.

Güney Afrika, İngiltere, ABD ve başka ülkelerde Omicron varyantı hastalarının evvel boğaz ağrısı şikayetiyle tabiplerle bağlantıya geçtikleri kaydedilirken, Omicron varyantının evvelki varyantların bilakis burundan evvel boğazı enfekte ettiği öne sürüldü.

ABD’nin Connecticut eyaletinde misyonlu Dr. Jorge Moreno’nun görüşlerine yer verilen haberde, bölgede Omicron varyantı hastalarının sayılarının giderek arttığını ve semptomların da misal bir biçimde yaygınlaştığı açıklandı.

Yale Tıp Fakültesi’nde bakılırsavli Dr. Moreno, “Bu yeni varyant hastalarının belirtileri birebir. Kuru bir boğaz ağrısı ve bir şey yutmak istediklerinde keskin bir acı. Bu semptom öbür Covid-19 semptomlarından evvel çıkıyor. Boğazda bir gıcık üzere değil, boğazlarının kuru hissettiğini söylüyorlar” dedi.

Norveç, Güney Afrika ve Birleşik Krallık’ta da emsal semptomların duyulduğuna dikkat çeken uzmanlar bu belirtileri hissedenlerin test yaptırması gerektiğini söylemiş oldu. Business Insider’ın haberinde Omicron varyantının birinci tespit edildiği ülkelerden olan Güney Afrika’nın en büyük sıhhat sigorta şirketi Discovery Health’in CEO’su Ryan Noach’ın kelamlarını hatırlattı. Noach da belirtilerin sırasıyla boğazda ağrı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, bedende ağrı halinde görüldüğünü söylemiş oldu.

“BELİRTİLERİ BİÇİM DEĞİŞTİRİYOR”

Öte yandan Moreno, boğaz ağrısıyla bir arada sinüste doluluk ve baş ağrısının birlikte geldiğini de aktardı.

Johns Hopkins Bloomberg Kamu Sıhhati Fakültesi’nde bakılırsavli Dr. Andy Pekosz ise, “Omicron varyantıyla ilgili bildiğimiz bir öbür şey de semptomların öteki varyantlara bakılırsa farklı olması. Covid-19’da en epey karşılaşılan koku kaybı Omicron’da yok. Daha epeyce öksürük ve boğaz ağrısı Omicron’un belirtileri içinde” dedi.


OMİCRON BELİRTİLERİ BAYANLARDA FARKLI, ERKEKLERDE FARKLI

Bulaşıcı hastalık uzmanı Dr Sachin Nagrani araştırma ile ilgili yaptığı açıklamada “Akut bir semptom olarak, yorgunluk corona virüsü enfeksiyonunun erken bir belirtisi olabilirken, basitçe öbür niçinlere de bağlı olabilir.” dedi. Nagrani, bayan ve adamların tıpkı belirtilerden şikayetçi olmadıklarını kelamlarına ekledi.

Nagrani ayrıyeten, “Biroldukça Covid-19 olayında hiç bir semptoma rastlanmadığını ve bu durumun, virüsün kolay yayılmasını sağladığını hatırlamak da kıymetlidir.” dedi.

Daha evvel yapılan araştırmalarda, corona virüsüne yakalanan bayanların, uyku sıkıntıları, dert, adet düzensizlikleri, mantar enfeksiyonları ve saç dökülmesi ile müsabaka mümkünlüğü daha yüksekken, adamların çoklukla nefes darlığı sorunu yaşadığı ortaya çıkmıştı.

İSHAL OMİCRON BELİRTİLERİ ORTASINA GİRDİ

ABD Hastalık Denetim Merkezi (CDC), corona virüsünün birfazlaca semptomu olduğunu hatırlatırken, Omicron varyantının ise daha evvelki dalgalarda görülmeyen belirtileri olduğunu duyurdu. İngiliz basınında yer alan haberlerde CDC ve Johns Hopkins Tıp Fakültesi’nde nazaranvli uzmanlar hastaları inceledi ve virüs bulaştıktan hayli kısa bir süre daha sonra ortaya çıkan yeni bir belirtiye dikkat çekti.

Bilim insanları ve uzmanlar virüs bulaştıktan fazlaca kısa bir süre daha sonra hastaların yüzde 20’sinde ishal görüldüğünü deklare etti. Omicron varyantının belirtilerinin evvelki varyantlardan farklı olduğunu ve tespit edilmesinin güç olduğuna dikkat çekilirken uzmanlar bu belirtiye dikkat edilmesi gerektiğini altını çizdi.

CDC, “Eğer tuvalete gittiğinizde ishal olduğunuzu görürseniz, bu Omicron varyantının bulaştığına dair bir işaret olabilir” açıklamasını yaptı. ABD merkezli medya kuruluşu NBC Chicago ise, “Bağışıklık sistemiyle ilgili sorun yaşayanların ishal ya da gibisi gastrointestinal semptomlar yaşaması olası” yorumunu yaptı.

Johns Hopkins Tıp Fakültesi’nden yetkililer de hastaların yaklaşık yüzde 20’sinde bu belirtinin görüldüğünü duyurdu.

OMİCRON BELİRTİLERİ ORTASINDA BİRİNCİ SIRADA BOĞAZ VAR

Bilim insanları Omicron varyantı tespit edilen hastalarda en hayli görülen belirtileri sıraladı. Yapılan incelemeler daha sonrasında Omicron varyantı tespit edilenlerin yüzde 83’ünde öksürük, yüzde 78’inde burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı tespit edilirken, yüzde 74’ünde ise halsizlik görüldü.


YÜZDE 12’SİNDE KOKU KAYBI

Omicron şikayeti olan hastaların yüzde 72’sinde boğaz ağrısı, yüzde 68’inde baş ağrısı, yüzde 54’ünde ateş, yüzde 23’ünde tat kaybı ve yüzde 12’sinde koku kaybı tespit edildi.

Yapılan incelemeler kararında hastaların yüzde 42’sinin hastalığı yavaşça geçirdiği ve hiç birinin hastaneye kaldırılmadığı da açıklandı.

OMİCRON VARYANTINDA İKİ GARİP BELİRTİ

Bilim insanları Omicron varyantının evvelki Covid-19 tiplerine nazaran daha farklı semptomlar gösterdiğini belirtirken İngiliz yetkililer öksürük, burun akıntısı ya da boğaz ağrısının yanı sıra Omicron varyantı tespit edilen şahıslarda iki yeni ve “garip” belirti ortaya çıktığını duyurdu.

İngiliz bilim insanları, son bir ay içerisinde corona virüsü teşhisi konulan hastalarda saç kaybı ve konjonktivit belirtileri ortaya konulduğu açıklandı. Bilim insanları Omicron varyantının halk içinde “pembe göz” olarak da bilinen konjonktivite niçiniyet verdiğini söylerken bu varyantın beğenilen bulunan ACE2 enzimlerini etkilediğini lisana getirdi.

Öte yandan Amerikan Dermatoloji Birliği Akademisi de Covid-19’un son periyotta öne çıkan semptomlarından birinin de saç dökülmesi olduğunu duyurdu.

OMİCRON BELİRTİLERİ SOĞUK ALGINLIĞINA BENZİYOR

Uzmanlar, “Omicron varyantı soğuk algınlığına daha epey benziyor” yorumunu yaptı.

İngiltere’nin fazlaca okunan tabloid gazetelerinden Daily Star ise, ABD Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezi’nin bilgilerine bakılırsa Omicron varyantında kuru öksürük, boğazda gıcık ve kaşıntının öne çıkan semptomlar olduğuna dikkat çekti. Gazete bilhassa boğazda gıcık ve kaşıntıya dikkat edilmesi gerektiğini yazdı.

Öte yandan halsizlik, burun akıntısı ve hapşırma üzere belirtilerin de olduğu ancak bunların başkalarına bakılırsa daha yavaşça geçtiği açıklandı.

OMİCRON VARYANTI BELİRİTLERİ ORTASINDA TAT VE KOKU KAYBI YOK

Birinci Omicron varyantı hastalarını tespit edip bunu üst mercilere aktaran Dr. Angelique Coetzee de, “Genelde olağandışı semptomlar görülüyor. Çok halsizlik üzere. Lakin hadiselerin hiç birinde tat ve koku kaybı yok” dedi.

Güney Afrika’daki Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nde misyonlu Dr. Wassila Jassat da, “Tshwane kentinde tespit edilen Omicron olaylarından hastaneye kaldırılanların yüzde 87’si aşı olmayanlar” dedi.

BURUN AKINTISI, BAŞ AĞRISI VE YORGUNLUK BELİRTİ OLABİLİR

İngiliz The Guardian, Soweto kentindeki hastanenin ağır bakım ünitesinin lideri Rudo Mathivha’nın kelamlarına de dikkat çekti. Mathivha, “Şu an Covid-19 hastalarında demografik bir değişim görüyoruz. Gençler yani 20’lerinden 30’larının sonundaki beşerler daha ağır olarak hastaneye geliyor ve ağır bakıma alınıyor. Bunların yaklaşık yüzde 65’i aşısız. Geri kalanlar da tek doz aşılı” dedi. Lakin bu demografik farklılığın bir sebebinin ergenlerde aşılanma oranlarının düşük olması olabileceği kaydedildi.

İngiltere’de yapılan araştırmalarda, varyantın, Covid’den çok soğuk algınlığına benzediği belirtilirken, burun akıntısı, baş ağrısı ve yorgunluk üzere semptomların Omicron’un ayırt edici özellikleri olduğu vurgulandı.


OMİCRON BELİRTİLERİ KLASİK VİRÜS ÖZELLİKLERİNDEN FARKLI

Omicron’un epeyce görüldüğü İngiltere’deki hadiseler tahlil edildiğinde, virüsün en yaygın belirtilerinin burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma ve boğaz ağrısı olduğunu bildirdi.

Bunların hiç biri, ihtarlarda bulunulan öksürük, yüksek ateş yahut tat ve koku alma duyularında eksiklik üzere klasik virüs belirtileri içinde olmadığı açıklandı.

ZOE Semptom İzleme Çalışması’nı yürüten epidemiyolog Profesör Tim Spector, bilhassa yeni yıl öncesi toplu etkinlikler düşünüldüğünde herkesi ‘dikkatli olmaya çağırdı’. “Umarım beşerler artık Omicron’un baskın özelliği üzere görünen soğuk algınlığı semptomlarını tanırlar” dedi.

‘EVDE KALIN UYARISI’

Spector, “Omicron semptomları yüklü olarak soğuk algınlığı semptomları, burun akıntısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve hapşırmadır, bu niçinle beşerler Covid olabileceği için meskende kalmalıdır.” sözlerinde bulundu.

İkaz, Omicron’un geçmiş varyantlardan daha yavaşça hastalığa niye olduğuna dair epeyce sayıda araştırma ile de uyumlu olduğu için çok kıymetli.

OMİCRON BELİRTİLERİ 3 GÜNDE ORTAYA ÇIKIYOR

Sıhhat Bakanlığı Bilim Konseyi Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, şunları söylemiş oldu:
“Bütün dünyada Omicron epey aktif hale gelmiş durumda. Bilhassa İngiltere ve Avrupa’da fazlaca ağır biçimde Omicron görünüyor. Buralarda hastane yükü de artmış durumda. Bizim ülkemizde şu an için baktığımızda hastane yükünde artış kelam konusu değil; lakin önlemli ve dikkatli olup, hazırlıklı olmak gerekiyor.

Hastane yükümüzde, ağır bakımımızda bir artış kelam konusu değil; ancak sayı hayli arttığı için her vakit tehlikenin kelam konusu olduğunu bilmemiz gerekiyor. Omicron’da kuluçka mühleti, şu anki detaylarımize göre daha kısa üzere görünüyor. Vuhan varyantında bu müddet 5 günken, Delta varyantında 4 gün, Omicron’da ise 3 gün üzere görünüyor. Çok da çabuk hasta ediyor, elimizdeki bilgilere bakılırsa epeyce da çabuk etrafa bulaşıyor. Çok kısa müddette hastalık ortaya çıkartıyor. Ancak vatandaşlar, ‘bir temasım oldu üzerinden 5 gün geçti, hasta olmayabilirim’ diye düşünmemeli.

OMİCRON VARYANTI NEDİR?

Dünya Sıhhat Örgütü yeni varyant B.1.1.529’u ‘endişe verici tür’ olarak sınıflandırdı ve Omicron olarak isimlendirdi. Bilim insanlarının delta varyantından daha bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu söylemiş oldu.

Omicron bir başka ismiyle nu varyantı, Dünya Sıhhat Örgütü tarafınca tasa uyandıran varyantlar listesine eklenen beşinci varyant oldu.

Uzmanlar bu varyant içerisinde tam 32 farklı mutasyon tespit edildiğini açıklarken, bu virüsün corona virüsü aşılarına karşı daha dirençli olabileceğini duyurdu.

CİLDİNİZDE BU BELİRTİ var ise OMİCRON OLABİLİR

İngiltere’nin fazlaca okunan tabloid gazetelerinden Daily Express, resmi yetkililer ve ZOE isimli araştırma kümesinin teklif ve ihtarlarını okurlarıyla paylaştı. Omicron varyantının, Wuhan’dan çıkan corona virüsünden çok daha farklı belirtileri olduğuna dikkat çeken gazete, uzmanların epeyce daha az bilinen semptomlarını gündeme getirdi.

İngiltere’de Covid-19’a yakalanan bireylerin dahil olduğu anket çalışması ZOE Covid Çalışma programından çıkan sonuçlarda ise birfazlaca insanın umursamadığı birtakım semptomların Omicron varyantına işaret ettiği açıklandı.

Daily Express’in haberinde, “Özellikle Omicron varyantı tespit edilenlerde 6 deri hastalığı giderek yayılmaya başlanıyor” denilerek 6 semptoma dikkat edilmesi gerektiği kaydedildi.

Bu semptomlar ise Covid-19 ayağı, çatlak yahut şişmiş dudak, kuru cilt, isilik, kurdeşen ve perniyo olarak da bilinen chilblain olarak sıralandı.

COVID-19 AYAĞI

Makalede, “Resmi makamlar, Covid-19 ayağı olarak bilinen ve ayakta şişme ve kabarcıkların oluşmasına sebep olan bu cilt hastalığını resmi semptomlardan biri olarak görmüyor. Lakin Covid-19’a yakalananlarda bu durumdan çoğunlukla şikayet ediliyor” denildi.

İngiliz makamlar tarafınca resmi bir semptom olarak görülmeyen “Covid-19 parmağı” son periyotta çoğunlukla gündeme gelmeye başladı.

Bu cilt rahatsızlığının kaşıntı ve ağrı yapabildiği ve ayak parmaklarının rengini değiştirebildiği de açıklandı.

KURU YAHUT ŞİŞ DUDAKLAR

Daily Express’in haberinde, “Omicron varyantı giderek daha da fazlaca gribe benzetildiği için, dudakların çatlaması ve kuruması ve ağrı yaratması kaçınılmaz” yorumu yapıldı.

KURU CİLT

Öte yandan gazetenin görüş aldığı uzmanlar, ciltte kuruluğunun da bir semptom olduğunu duyurdu. Ancak bu cilt kuruluğunun göğüs ve uzunluğunda olduğu kaydedilirken bunun kaşıntıya niçiniyet verebildiği de açıklandı.

Uzmanlar göğüs ve boyun bölgesinde kaşıntılı kabarcıklar konusunda ikazda bulundu.

İSİLİK

İsiliğin vücutta ufak bir alanı kapsadığı ancak bedenin rastgele bir noktasında tespit edilebildiğini açıklayan yetkililer, bilhassa el, ayak ve dirseklerde bu rahatsızlığın meydana gelebileceğini duyurdu.

Haberde, bu cilt rahatsızlığının haftalar boyunca sürebileceği de açıklandı.

KURDEŞEN

Daily Express’in haberinde Omicron varyantı bulaşan şahıslarda görülen bir öbür cilt rahatsızlığının da ciltte oluşan kurdeşen olduğu açıklandı.

PERNİYO

Öte yandan birebir makalede, “Semptomlardan biri de perniyo ya da chilblain’e benziyor. Cildin üzerinde mor yahut kırmızı kabarcıklar oluşuyor. Genelde bu semptom ergenlerde ortaya çıkarken, kaşıntı yaratmıyor” denildi.

Okumaya devam et...
 
Üst