Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

On gıdadan dördü KDV indirimi öncesine göre daha pahalı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Alışveriş sepetindeki enflasyonun artmasıyla mücadele etmek amacıyla geçtiğimiz Ocak ayında uygulamaya konulan gıdada KDV indirimi henüz istenilen sonuçları vermedi. Tüketici kuruluşu Facua’nın bu Cuma günü yaptığı bir şikayete göre, indirimden etkilenen on üründen dördü Nisan ayında süpermarket raflarındaki fiyatlarını 30 Aralık’a kıyasla yükseltti. sekiz dağıtım zincirindeki yaklaşık 1.000 gıda fiyatının temeli.


Yaz aylarında genel ortalama enflasyonun bu aylarda %10’u aşmasının ardından düşüşe geçmesine rağmen Şubat ayında beş gıdadan birinin, Mart ayında ise üçte birinin fiyatı arttığı için maliyet artışı artıyor.

Bu gerçekler göz önüne alındığında Facua, Ocak, Şubat ve Mart aylarında Ulusal Piyasalar ve Rekabet Komisyonu’na (CNMC) sunduğu ve bugüne kadar herhangi bir yanıt vermeden devam eden şikayetlerini genişletecek. Şikayetler bir kez daha izlenen tüm zincirlere yöneltilecek: Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor ve Mercadona.

Spesifik olarak, analiz edilen 991 ürün arasında Facua, %42’yi temsil eden 416 üründe fiyat artışı tespit etti. En büyük artışlar -her zamanki gibi- geçen ay meyve ve sebzelerde kaydedildi. Böylece soğan, havuç ve marul hemen hemen tüm süpermarketlerde çok pahalı hale geldi. Ancak zeytinyağı, süt ve süt ürünleri ile pirinç, makarna ve baklagillerde de artışlar oldu. Yumurta, un ve ekmek de esirgenmiyor.


Aldi başrolde



En fazla sayıda anormallik, analiz edilen toplam 57 fiyatın 29’unun (%50,8) daha pahalı hale geldiği Aldi’de tespit edildi, ancak Carrefour, 167 fiyat örneğinde 30 Aralık’a göre 82 daha pahalı ürünle yakından takip ediyor ( %49.1).

Alcampo ise analiz edilen 133 gıdanın 62’sini (%46,6), Hipercor ise bu çalışmada toplanan 166 gıdanın 77’sini (%46,3) artırdı. Lidl ise toplam 56 üründen 25’ini (%44,6) daha pahalı hale getirirken, Dia değerlendirilen 139 ürünün 56’sını (%40,2) artırdı.

Toplam 129 üründen 42’si (%32,5) ile Eroski ve kaydedilen 144 fiyattan 43’ü (%29,8) ile Mercadona en düşük fiyat artışının kaydedildiği iki zincir oldu.
 
Üst