Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Organ bağışı haftasında çarpıcı ayrıntı: 21 bin kişi organ bekliyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında değerlendirmelerde bulundu. Özkan, “Verilere göre organ nakli bekleyen hastalar içinde kalp nakli için 809, akciğer nakli için 39, karaciğer nakli için bin 337, böbrek nakli için 19 bin 80 kişi yer alıyor. 21 bin kişi organ bekliyor” diye konuştu.

Organ nakli konusunda öncü olan Akdeniz Üniversitesi’nde bugüne kadar 5 bin 193 böbrek, 741 karaciğer, 112 kalp, 78 pankreas, 5 ekstremite, 5 yüz ve 2 rahim nakli gerçekleştirildiğini kaydeden Rektör Özkan, toplamda 6 bin hastaya nakillerle umut olunduğunu söylemiş oldu.

“YÜZDE 87’Sİ CANLI VERİCİDEN”

Organ nakillerinin 2022 yılında da devam ettiğini söz eden Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan; “Hastanemizde 2022 yılında 184 böbrek, 48 karaciğer, 3 kalp nakli yapıldı. Fakat böbrek nakillerinin yalnızca 21’i ve karaciğer nakillerinden ise yalnızca yüzde 10’u kadavradan gerçekleşti. Bir öteki deyişle bu iki alanda her 100 organ naklinin yalnızca 13’ü kadavradan organ bağışlarıyla, 87’si ise canlı vericilerden oldu. Daha fazlaca beşere umut olabilmek için bu tabloyu bilakis çevirmeliyiz. Daha fazla hayat kurtarmak için organ bağışı seferberliği başlatmalıyız” dedi.

“BİNİN ÜZERİNDE HAYAT KURTULABİLİRDİ”

Son 14 yılda Akdeniz Üniversitesi’nde beyin vefatı gerçekleşen 327 hastanın yalnızca 115’inde ailelerin organ bağışı için müsaade verdiğini kaydeden Özkan; “1 organ bağışı, 8 hayat kurtarıyor. Bu demek oluyor ki beyin mevti gerçekleşen öteki 212 hastamızın aileleri de organ bağışı sonucu verseydi, tahminen binin üzerinde ömür kurtulacaktı. Bu niçinle yapılan her organ bağışı sonucu fazlaca kıymetli” tabirlerini kullandı.

“BEYİN MEVTİ KONUSU GEREĞİNCE ANLAŞILMIYOR”

Organ bağışındaki eksikliğin beyin vefatı konusunun gereğince anlaşılmamasından kaynaklandığına değinen Özkan; “Beyin mevti, tıbbi olarak vefat sayılır. Beyin mevti gerçekleşen bir hastanın hayata dönme talihi katiyen yoktur. Bu manada bitkisel hayat yahut koma ile karıştırılmaması gerekiyor. Bunu ailelere anlatabilmek gerekiyor. Fakat ailelerin o en acılı anlarında bunu anlatabilmek her vakit mümkün olmuyor ne yazık ki. Lakin empati kurabilmek gerekiyor. Mevtin yaşama, acının umuda dönüştüğü epeyce değerli bir karar organ bağışı. Aileler sevdiklerinin organlarını bağışlayarak öbür insanlara umut olmayı seçmeli” biçiminde konuştu.


“21 BİN KİŞİ ORGAN BAĞIŞI BEKLİYOR”

Organ nakli bekleyen yeni hasta sayılarını da paylaşan Rektör Özkan şunları söylemiş oldu:

“Verilere bakılırsa organ nakli bekleyen hastalar içinde kalp nakli için 809, akciğer nakli için 39, karaciğer nakli için bin 337, böbrek nakli için 19 bin 80 kişi yer alıyor. Hasta sayıları her geçen gün artmakta bu açıdan da organ bağışının ve naklinin kıymeti her geçen gün daha da ehemmiyet kazanmaktadır.

Organ bağışının artmasında basın kuruluşlarına da kıymetli bir vazife düşmektedir. Bizler üniversitemizde yaptığımız nakiller daha sonrasında hayatları değişen hastalarımızın basında yer almasını sağlayarak daha fazla bağışçıya ulaşma gayretindeyiz. Bu üzere haberler yardımıyla organ bağışı şuuru artıyor ve bağışçı sayısı da artıyor.

Ülke olarak organ bağışında ve organ bağışı kampanyasının artmasında her insanın elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum ve organ bağışı için seferberlik ilan etmemizin gelecekte organ nakli bekleyen kişinin kendiniz olma ihtimalinin göz önüne alınarak yapılmasını rica ediyorum. Hem pandeminin tesirini azaltmak için birebir vakitte organ nakli bekleyen hastalara umut olmak için herkesi organ bağışına davet ediyorum.”

“ORGAN NAKLİNE AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ DAMGASI”

Akdeniz Üniversitesi olarak organ nakli sayısının artması için değerli çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Hastanemiz 1978 yılından günümüze organ nakli alanında yaptığı başarılı nakillerle ismini tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Dünya’nın ve Türkiye’nin birinci kadavra vericili Uterus nakli, Türkiye’nin birincileri olan birinci yüz nakli, çift kol nakli üzere nakilleri Prof. Dr. Ömer Özkan hocamızla gerçekleştirmenin ve bu manada Dünya’ya örnek olmanın gururunu da yaşıyoruz. Bu nakiller daha sonrasında rahim nakli yapılan hastalarımızın anne olması ise tanımı imkansız bir his. Nakil daha sonrası değişen hayatlar ailesini ve etrafını keyifli ettiği üzere biz tabipleri da memnun ediyor.” tabirlerini kullandı.

Okumaya devam et...
 
Üst