Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Orucun bedene 7 değerli yararı

Leila

Global Mod
Global Mod
Ramazanın sıhhatimiz için büyük bir fırsat olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Erk, “11 ay boyunca toksin yüklenen, yorulan beden oruçla arınıp, hastalıklara karşı direnç ka-zanır” dedi

Oruç tutmanın sıhhate faydaları bilimsel araştırmalarla da ortaya konuldu. Bedendeki her organı dinlendiren orucun, kolesterolden insülin direncini azaltmaya kadar bir hayli olumlu tesiri var.


Fakat ‘iftar ve sahurda şuurlu ve istikrarlı beslenmek şart’ diyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, orucun beden için 7 yararını şöyleki deklare etti…

1-Beyin hücrelerini yeniler

Oruç, Beyin Kökenli Nörotrofik Faktör (BDNF) ismi verilen kimyasalı artırarak beyin hücrelerinin işlevlerini düzgünleştirir ve hem de yeni beyin hücrelerinin üretilmesini sağlar. Beyin hücrelerinin dejenere olmasını önleyerek Alzheimer, Parkinson, demans üzere hastalıkların ortaya çıkışını maniler. Hafızayı geliştirir, ruh halini düzeltir ve depresyonu önler.


2-Kötü kolesterolü düşürür

Yapılan çalışmalar aralıklı orucun makus kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyesini yüzde 25 kadar azaltabildiğini göstermiştir. Bu kolesterol düşüklüğü için kullanılan statin çeşidi ilaçlardan beklenen düşüşün de üzerinde bir bedeldir. Kalp hastalıkları hala dünya çapında bir numaralı mevt sebebi olmaya devam etmektedir. Oruç kan basıncını ve kolesterolü düşürür. ötürüsıyla kalp-damar sıhhatine olumlu tesir yapar. Kalp atım suratını azaltır, kalp kasını güçlendirir.


3-Kan basıncını denetim altında meblağ

Kan basıncını düşürmesi, orucun fizyolojik tesirlerindendir. Oruç, şeker ve kolesterolün yanı sıra hipertansiyonun da denetim altında tutulmasına yardımcı olur.


4-Obeziyeti önler

Oruç açlık hormonu olan ghrelini azaltır ve tokluk hormonu olan leptini artırarak açlık-tokluk hormonlarını istikrarlar. Bilhassa karın bölgesinde ortaya çıkan yağ kütlesinin azalmasını sağlayarak ülkü kilolara ulaşmayı sağlar. Oruç diyetlerden hayli daha fazla işe fayda. Kolaydır, yan tesiri yoktur ve kuvvetli bir tesire sahiptir.


5-İnsülin direncini azaltır

İnsülin direnci, obezite ve diyabetin en değerli niçinlerinden biridir. Kilo alıp vermede insülin seviyeleri kritik değere sahiptir. Kilo verebilmek ve beden yağ dokusunu yakabilmek için insülin seviyelerinin düşük olması elzemdir. Günümüzün beslenme anlayışı, üç ana öğün ve ortalarda daima atıştırarak insülin seviyelerinin düşürülmesi mümkün değildir. İnsülin yağ depolar ve yağ yakımını mahzurlar. Diyabetik hastalarda hücrelerde tıka basa bulunan glikojen ve yağ molekülleri insüline direnç yaratarak insülini etkisizleştirir. Tek deva glikojen depolarını boşaltmak ve bedeni yağ yakma ayarlarına getirmektir. Dışardan verilen insülin ve ilaçlar bunu asla başaramaz. Bunun da yolu oruç tutmaktan geçmektedir. İleri derecede diyabetik hastalarda oruç tutmanın cerrahi bariatrik süreçlerden daha da tesirli olduğu gösterilmiştir. Oruç, Tip 2 diyabeti tedavi edebilir ve aksine çevirebilir.


6-Kanserli hücrelerin gelişmenini mahzurlar

Oruç tutmak bedende bozulan ve dejenere olan hücre yapılarının ortadan kaldırılmasını sağlar ki buna otofaji ismi verilmektedir. Bunun bir ileri basamağı ise hastalıklı hücrelerin büsbütün ortadan kaldırılmasıdır. Buna da apoptozis denmektedir. Oruç, hem otofajiyi tıpkı vakitte apoptozisi artırarak, beden sıhhatine olumlu tesirde bulunur.




7-Yaşlanmayı geciktirir

Oruç esnasında adrenalin ve büyüme hormonu düzeyleri giderek artar. Adrenalin kan şekerinin daha da düşmesini engelleyerek metabolizmayı hızlandırır. 30’lu yaşlardan daha sonra bedende giderek azalan büyüme hormonu ise kas gelişmenini sağlayarak anti-aging tesir yapar ve sıhhati dayanaklar. Gençleşmek ve hoşlaşmak için dışardan alınan büyüme hormonu preparatları hem değerlidir, birebir vakitte bir fazlaca olumsuz yan tesire sahiptir. Oruç tutulduğunda artan büyüme hormonu ise fizyolojiktir ve yan tesiri yoktur.

Okumaya devam et...
 
Üst