Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Pfizer’ın Covid-19 ve grip aşılarındaki inme riski kaygı yarattı

Leila

Global Mod
Global Mod
Bu ayın başlarında, ABD’deki aşı nezaret sistemlerinden biri olan FDA, Covid-19’un Omicron varyantına has aşı ile 65 yaş üstü yaşlılar içinde artmış iskemik inme riski içinde mümkün bir bağlantı olduğunu işaret etti.

Yapılan incelemede, yaklaşık 550.000 alıcı içinde Pfizer aşısını olduktan daha sonraki 21 gün ortasında 130 yaşlı kişinin felç geçirdiği bulundu. 70’li yaştaki bir adam, mümkün vefat niçininin belirlendiği felçten bir ay daha sonra öldü.

Ancak yetkililer, felçlerdeki genel artışın vakit içinde azaldığını ve Covid-19 aşısı ile ilişkiyi zayıflattığını söylemiş oldu.

Bağlantıyı araştıran FDA yetkilileri, hastaların birçoklarının birebir gün grip aşısı olduğunu ve bunun bir faktör olabileceğini söylemiş oldu.

İNCELEME DEVAM EDİYOR

Covid-19 ve gribe karşı eş vakitli aşılamadan kaynaklanan potansiyel güvenlik meselelerini incelemek için daha büyük bir çalışma başlatan FDA’nın elde edeceği bulgular, her iki aşının da önümüzdeki kış birebir anda yaptırılıp yaptırılmayacağı tavsiyesine devam edip etmeyeceğine karar vermesine yardımcı olacak.

Halihazırda sıhhat yetkilileri, grip yahut Covid-19 bulaşı, felç riskini de artırdığı için insanlara her iki aşıyı tıpkı anda yaptırmalarını tavsiye ediyor.

Analize dahil olmayan Pittsburgh Üniversitesi’nde tıp profesörü olan Dr. Walid Gellad ise bahsin daha fazla araştırılması gerektiğini söyleyerek, “kimi vakit sinyaller net değil. Bunu daha fazla araştırmak mantıklı ve bu yaş kümesinde bilinen yararları göz önüne alındığında uygulamayı değiştirmek mantıklı değil.” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst