Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Probiyotik eksikliği nasıl anlaşılır

Leila

Global Mod
Global Mod
Probiyotiklerin, bağışıklığı güçlendirmeden kanser riskini azaltmaya kadar sıhhate katkıları tartışılmaz. Pekala bedende azalması hangi belirtilere niye olur? İşte İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erk’in yanıtı…

Başta bağırsaklarımız olmak üzere tüm bedenimizde trilyonlarca bakteri bulunmaktadır. Bu bakterilerin büyük bir kısmı dost bakteriler yani probiyotiklerdir. Natürel ki bağırsak florasında ziyanlı bakteriler de yer almaktadır. Bu istikrar hayati kıymete sahiptir. Birtakım yanlış hayat ve beslenme alışkanlıkları bu istikrarın bozulmasına yol açar.


İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, probiyotik eksikliğinin belirtilerini ve almamız gereken tedbirleri şu biçimde anlattı…

İşte doğal kaynaklar

Konut turşusu, mesken yoğurdu, süzme peynir, boza, kefir,Tarhana, sirke, salamura yiyecekler probiyotik içeren doğal besinlerdir. Günümüzde ise lif, antioksidan, Omega 3 ölçüsü çok düşük; yabancı kimyasallardan güçlü bir diyet kelam konusudur. Besin teknolojisi yiyeceklerdeki yararlı ve canlı mikroorganizmaları (probiyotik) ortadan kaldırıcı fonksiyon görmektedir. Pastörizasyon süreci besinlerdeki (süt, meyve suyu, yoğurt) probiyotik bakterileri büyük ölçüde ortadan kaldırır, bu tıp besinlerin probiyotik tesiri sonludur.


Salatalarınızda sirke kullanın

Günde kesinlikle 2-3 porsiyon yoğurt, cacık ve ayran üzere besinleri beslenmenize ekleyin. Şayet gereksiniminiz daha fazla probiyotik ise günde 1 porsiyon probiyotikli yoğurt ve ya kefir de ek edebilirsiniz. Salatalarınızda kesinlikle sirke kullanın. Prebiyotik olarak kesinlikle lif tüketiminizi arttırın, haftada en az 2 porsiyon kurubaklagil tüketin. Besinler yoluyla alınabilen probiyotiklerin bedenimizdeki tesirlerinin görülebilmesi için her gün sistemli olarak tüketilmesi gerekir.


Bu belirtilere dikkat!

Günümüzde lif, antioksidan, Omega 3 ölçüsü çok düşük; yabancı kimyasallardan güçlü bir diyet kelam konusudur. Besin teknolojisi yiyeceklerdeki yararlı ve canlı mikroorganizmaları (probiyotik) ortadan kaldırıcı fonksiyon görmektedir. Probiyotik eksikliği bağırsak sisteminde ortaya çıkan gaz, kabızlık, ishal, şişkinlik hissi, mantar enfeksiyonları, egzama, yorgunluk üzere sıkıntılara niye olur. Bu eksikliği giderebilmek için, günlük beslenmemizde daha epeyce probiyotik ve prebiyotik besinlere yer vermemiz gerekir.


Prebiyotik nedir?

Prebiyotikler probiyotik bakterilerin canlı ve zinde kalmaları için gerekli olan, sindirilemeyen karbonhidrat çeşidi besin bileşikleridir. Prebiyotikler, probiyotiklerin besinleri olarak fonksiyon görür. Soğan, sarımsak, pırasa, enginar, bezelye, muz, tam tahıl eserleri (buğday, yulaf, çavdar, arpa), kuşkonmaz, domates, soya üzere yiyeceklerde doğal olarak prebiyotikler bulunmaktadır. Yerelması, hindiba kökü ve enginar hayli kaliteli bir prebiyotik olan inülinden varlıklı besinlerdir. İnülin ayrıyeten kuşkonmaz, soğan, kuru üzüm ve muzda da vardır. İnülin şeker hastalarında kan şekeri ve insülin seviyesini artırmaz, uygun bir lif deposudur, kalsiyum ve magnezyum üzere minerallerin emilimini arttırır. Probiyotik olan kefire inülin yahut fruktooligo sakkarid üzere prebiyotikler eklenerek tesiri güçlendirilmektedir.

YARARLARI

■ Bağışıklığı takviyeler.

■ İshal, kabızlık, gaz ve şişkinliğe uygun gelir.

■ Kilo vermeye dayanak olur.

■ Kolorektal kanser ihtimalini minimize eder.

■ Alerjiyi azaltır.


Okumaya devam et...
 
Üst