Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Prof. Dr. Aydın: Üst teneffüs yolu enfeksiyonları artışa geçti

Leila

Global Mod
Global Mod
Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Kolu Lideri Prof. Dr. Faruk Aydın, maske kuralının gevşetilmesi ile son 2 yıldır görünmeyen üst teneffüs yolu enfeksiyonlarının bir daha ortaya çıktığını belirtti.

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Faruk Aydın, coronavirüs haricinde bulaşıcı teneffüs yolu hastalıklarının da aşılarının yapılmasını önerdi.

Prof. Dr. Aydın, “Özellikle bugünlerde Türkiye’de havaların soğuması niçiniyle beşerler sokaktan daha hayli kapalı alanlarda bir ortaya geliyor ve kalabalıklar oluşturuyor. Artık filyasyon grupları de semptomatik olanların haricinde kimseden örnek almadığı için toplum ortasında virüsün daha kolay bulaşabileceğini de öngörmek lazım.

Bu niçinle kapalı alanlarda fazla vakit geçirdiğimiz için, bu soğuk havalarda maske kuralına daha fazla uymamız gerektiğini düşünüyorum. Son 2 yıldır üst teneffüs yolu enfeksiyonları neredeyse yoktu. Bunun niçinini de maskeye bağlıyorduk. Rastgele bir üst teneffüs yolu enfeksiyonu geçirdiğimizde bağışıklık sistemi buna karşı antikor ve hücre oluşturuyordu.

Maske yardımıyla bunları geçiremediğimiz için şu an daha hassas durumdayız. Covid-19 haricinde öbür virüslerle enfekte olduğumuzda, geçmişten biraz daha şiddetli hasta olunabileceği göz önünde bulundurulmalı” diye konuştu.

‘BAHANELERLE TABİBE BAŞVURMAKTAN VAZGEÇMEYİN’

Coronavirüsün Omicron varyantının üst teneffüs yolu enfeksiyonlarından ayrılmasının yalnızca doktorlarca anlaşılabileceğini belirten Prof. Dr. Aydın, “Bu hastalığı vatandaşların birbirinden ayırması mümkün değil. ötürüsıyla semptomları olanların kesinlikle bir tabibe başvurmasını öneriyorum.

örneğin ‘Grip oldum, üşüttüm, dondurma yedim, cereyanda kaldım’ üzere mazeretlerle tabibe başvurmaktan vazgeçmeyin. Havalar ısınıncaya kadar da kapalı alanlarda durduğumuz sürece, maske kuralını mümkün mertebe uygulamaya devam edelim. Ne vakit açık havaya çıkarız? Havalar biraz daha düzelir, beşerler ortası uzaklık biraz daha artar; işte bu biçimde biraz daha özgür yaşayabiliriz. Ancak bu soğuk havalarda bilhassa maske, uzaklık ve hijyen kurallarına dikkat edelim” dedi. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst