Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Prof. Dr. Besler: Okul kantinleri salmonella virüsüne karşı denetlenmeli

Leila

Global Mod
Global Mod
Salmonella virüsünün çocuklarda tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Prof. Dr. Tanju Besler, açıkta satılan besinler ve bilhassa de hayvansal kaynaklı besinlerin tüketimine dikkat çekti. Besler, okul kantinleri ve okullara yakın besin satışı yapılan yerlerin kontrolünün aksatılmaması gerektiğini söylemiş oldu.

Salmonella virüsünün en kıymetli etkisinin besin zehirlenmesi olduğu belirten İstanbul Kent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Kısım Lideri Prof. Dr. Tanju Besler, hastalığın yol açabileceği tehlikeleri sıraladı. Prof. Besler, Salmonella ile kontamine olmuş besinlerin alımından daha sonra ekseriyetle 12-36 saat diliminde ishal, gastrointestinal rahatsızlıklar, 38 dereceyi aşabilen ateş, kusma ve önemli baş ağrısı ve seçkin de olsa bilhassa immün sistemi baskılanmış bireylerde ölümlerin olabileceği saptanmıştır dedi.

Birtakım çikolata mamüllerinde görülen Salmonella virüsü niçiniyle biroldukça ülkede bu mamüllerin toplatıldığını hatırlatan Besler, Türkiye’de de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafınca bu mamüllerin ithalatında salmonella tahlili yapılması mecburiliği getirdi.


Prof. Dr. Tanju Besler


“AMBALAJLI BESİNLERDE MİKROBİYOLOJİK AÇIDAN MESELELER YAŞANABİLİYOR”

Ekseriyetle kırmızı et ve eserleri, kontamine olmuş sütün insanların hastalanmasına niye olabileceğini belirten Prof. Besler, Bugün dünyada yaşanan ve Türkiye’de önlem alınmasının temel sebebi süt ve eserleri kaynaklıdır. Pastacılık eserleri, krema, dondurma ve kabuklu deniz eserleri insanların hastalanmasına niye olabilmektedir. Ayrıyeten hayvan gübresi ve kirlenmiş su kullanılarak üretilmiş bitkisel kaynaklı besinlerin da infeksiyonlara niye olabileceği bilinmektedir dedi.

Besin üretiminde gerekli hijyen şartlarının sağlanması gerekliliğinin altını çizer Prof. Besler, “Gıda üretiminde kullanılacak olan materyallerin Salmonella içermemesi, üretim esnasında besin ile temas eden tüm yüzey ve gereçlerin pak olması koşuldur. Ayrıyeten besin üretiminde çalışan tüm çalışanın şahsi hijyenine son derece dikkat etmesi gereklidir. Salmonella cinsleri belirttiğim üzere kimi değerli hastalıklara niye olmakla bir arada, besin kaynaklı hastalıkların başında gelmektedir.

Bu niçinlerden dolayı katiyen açıkta satılan besinlerin ve bilhassa de hayvansal kaynaklı besinlerin açıkta süratlice bozulabileceği hatırlanacak olursa tüketilmemesi gereklidir. Maalesef vakit zaman da şu anda dünya da ve ülkemizde yaşandığı üzere ambalajlı besinlerde da mikrobiyolojik açıdan sıkıntılar olmaktadır. Bu hususta da bilhassa dikkat edilmeli, ülke sıhhat ve besin otoritesinin ikazlarına dikkat edilmelidir

Çocukların yetişkinlere göre besin zehirlenmelerine daha açık olduğu söyleyen Prof. Besler, Okul kantinleri ve okullarımıza yakın besin satışı yapan yerler dikkatlice izlenmeli ve denetim edilmelidir. Çocuklarımız başta olmak üzere tüm yaş kümeleri abur cubur besin tüketimi yerine, etraf ve besin hijyenine dikkat edilerek ve bilhassa de konut ortamında pişirilmiş ve/veya paklığına fazlaca dikkat edilmiş besinlerimizi tüketmemiz en yanlışsız yaklaşım olacaktır” formunda konuştu. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst