Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Prof. Dr. Kartal: Konutta kozmetik uygulama yapmak ekmek yapmaya benzemez

Leila

Global Mod
Global Mod
Türk Dermatoloji Derneği Lideri Prof. Dr. Pelin Kartal, pandemi devrinde bilhassa bayanların internet üzerinden aldığı dolgu ve botoks gereçlerini konutta kendilerine uyguladıklarını söyleyerek, “Cildiniz pahalıdır ve uzman tabiplere emanet edilmelidir. Konutta kozmetik uygulama yapmak ekmek yapmaya benzemez; cildinizde geri dönüşü olmayan tahribat yaratabilir” dedi.

Türk Dermatoloji Derneği Lideri Prof. Dr. Pelin Kartal, Covid-19 pandemisinin, online alışverişin de yaygınlaşmasını sağladığını, çevrim içi toplantılarda kendini goren şahısların artık kendilerini beğenmemeye başladığını, internetten giysi alışverişi yapar üzere dolgu, kimyasal peeling, cilt beyazlatan eserler, siğil ilaçları satın alarak konutta uyguladıklarını söylemiş oldu.


Kartal, dolgu uygulamalarında komplikasyon riskinin en aza indirilmesi için dolgu hususlarını yakından tanımak, klinik tecrübe sahibi olmak ve dolguların uygulanma hudutlarını bilmek gerektiğini belirterek, amatörce yapılan uygulamaların dönüşü güç sıhhat sıkıntılarına niye olduğunu kaydetti.

“KALICI İZ BIRAKMA RİSKİ VAR”

Prof. Dr. Kartal, konutta kimyasal peeling yapanların yüzünde yanıklar oluştuğunu, internette fazlaca ucuza satılan cilt beyazlatma mamüllerinin cildin daha da kararmasına niye olduğunu belirterek şunları söylemiş oldu;

*Bu kremlerin ortasında bulunan steroidler, cıva, hidrokinon unsurları vitiligoya, kansere ve böbrek, karaciğer işlevlerinde zehirlenmeye niye olabiliyor.

*Televizyonlarda ‘güzellik uzmanı’ sıfatıyla tekliflerde bulunan şahısları dinleyerek, bitkisel yağ karışımı yaparak, yüzüne uygulayan ve ziyan bakılırsan hastalarımız var. Alerjik tepkiden güneş yanığına birfazlaca komplikasyon görülüyor.

*Uzmanlığı olmayan şahısların konuşmalarını yahut yazılarını okuyarak bu tip süreçler yapılmasını yanlışsız bulmuyor ve önermiyoruz. Siğil ilaçları ile yapılan uygulamalarda da kimyasal yanık, hipertrofik skar yani kalıcı iz bırakma riski vardır.

*Türk Dermatoloji Derneği olarak uyarıyoruz; dermatologlar ve uzman tabipler tarafınca yapılması gereken kozmetik uygulamaları amatörce evlerinizde denemeyin.

*Cildiniz pahalıdır ve uzman tabiplere emanet edilmelidir. Meskende kozmetik uygulama yapmak ekmek yapmaya benzemez; cildinizde geri dönüşü olmayan tahribat yaratabilir.

“İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKTI”

Prof. Dr. Kartal, internet üzerinden botoksun dahi satıldığını ve bu işin çığırından çıkmaya başladığını söyleyerek şu biçimde konuştu:

*Bu online, zoom görüşmelerinde insanların hoşluk algısında farklı bir bakış açısı oldu. Şuram buram bu biçimde formunda bir rahatsızlık oldu. Hastalarda daha ucuza sarılan kalitesiz eserleri denemek üzere yanlış yola sapabiliyorlar.

*İnternette de kendi kendine dolgu yapan şahısların görüntüleri yer alıyor. Biz kendimiz dolgu yaparken bile komplikasyonlardan çekincelerimiz olurken bunun tıpla alakası olmayan şahıslar tarafınca yapılması son derece sakıncalı, telafisi mümkün olmayacaktır.

*sıradan bir siğil ilacı ile gözüne akıtabiliyor ve görme kaybına niye olabiliyor. Hakikaten akıl alır üzere değil; fakat internetten izliyor ve yapıyorlar. Kendi kendine enjeksiyonla yapıyor. Az bir şey değil ve fazlaca yaygınlaştı. Artık iş çığırından çıktı. Her yerde her şey satılır oldu. halbukiki satılmaması lazım.

“EVDEKİ ESTETİK AKIMLARI KALICI DEĞİL”

Prof. Dr. Kartal internetten genç kızların dudaklını vakumlayarak büyütmeye çalıştığı uygulamaların olduğunun anımsatılması üzerine, “Gençler o bölgedeki kanı negatif basınçla çekerek bir nevi orada kanda toplanma yapıyor. Bu tıp uygulamalar bir defa kalıcı değil ve son derecede tehlikeli. Orada bir sorun oluşturabilir, enfeksiyon, kangren daha sonradan dolanımda bir bozukluğa niye olabilir. Bu akımlar son derece yanlış olabiliyor” dedi. DHA

Okumaya devam et...
 
Üst