Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan kritik bildiriler: Kurulduğundan beri birinci kere başvuran olmadı

Leila

Global Mod
Global Mod
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “bu biçimde giderse yakında salgınlarda çocuklara bakacak kaliteli ‘çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı’ bulamayacağız” diyerek “Kurulduğundan beri birinci sefer bilim kolumuzun açtığı 2 kişilik takıma başvuran olmadı” tabirlerini kullandı.

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, toplumsal medya hesabından “Salgınlarda düşünülmesi gereken fakat başa gelince tahlil için geç kalınan problemlerden biri” diyerek değerli paylaşımlar yaptı.

“Çocuk sıhhati ve hastalıkları uzmanları ‘enfeksiyon’ yan kolu eğitimine başvurmamaya başladılar” bilgisini paylaşan Ceyhan, “Kurulduğundan beri birinci sefer bilim kolumuzun açtığı 2 kişilik takıma başvuran olmadı” dedi.

“EN BÜYÜK HASTALIK RİSKİNİ ONLAR TAŞIYOR”

“bu biçimde giderse yakında salgınlarda çocuklara bakacak kaliteli ‘çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı’ bulamayacağız” tabirlerini kullanan Prof. Dr. Ceyhan, şunları belirtti:

* niye tabipler üniversitelerin çocuk enfeksiyon kısımlarına girmiyor? Salgında yükün büyük kısmı onların sırtına biniyor. Bunun karşılığını alamıyorlar. En büyük hastalık riskini onlar taşıyor. Bunun karşılığında yoksulluk hududunda para kazanıyorlar.

* Uzman olduklarında, bizden öğrendiklerini yapıyorlar, yani enfeksiyon hastasına para karşılığı bakmıyorlar. Yalnızca hasta bireyi değil, toplumu o hastalıktan kurtarmaya çalışıyorlar, para kazanmayı düşünemiyorlar bile.

* O yüzden para kazanabilecekleri branşlara yöneliyorlar. İdealist olup çocuk enfeksiyon yan kolu eğitimi almak isteyenlere ise devlet eşit fiyat vermiyor.

“EN DÜŞÜK FİYATI DEVLETİN ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE ALIYORLAR”

* Önlerindeki 3 seçenek üniversite hastaneleri, Sıhhat Bakanlığı’na bağlı eğitim hastaneleri, vakıf üniversiteleri. En yüksek fiyatı özel vakıf üniversitelerinde, daha sonra devlete bağlı hastanelerde, en düşük fiyatı ise devletin üniversite hastanelerinde alıyorlar.

* En ağır eğitim koşulları ise aksine üniversite hastanelerinde. Zira öğrenci eğitimi ve fazla eğitim yükü üzere biroldukca ekstra yük yükleniyorlar. Nöbetler ve bitmeyen eğitim programları da eforu.

* YÖK’e bağlı bu üniversiteler de, Sıhhat Bakanlığı’na bağlı yeni kurulan üniversiteler üzere devlet kurumları lakin çalışanları daha düşük fiyat alıyor. Öbür kurumlarda da fazlaca başarılı akademisyenler var.

“YAKINDA ATEŞLİ ÇOCUKLARA BAKACAK TABİP, ONLARI YETİŞTİRECEK HOCA BULAMAYABİLİRİZ”

* Hepsi öğrencimiz, yani üniversitelerden yetiştiler. Bu farklılık giderilmezse, yakında ateşli çocuklara bakacak tabip, onları yetiştirecek hoca bulamayacağız. Tıp eğitimi % 50 hasta hizmetiyle veriliyorsa, % 50 de klinik dışı dallarca veriliyor.

* Çocuk enfeksiyon sorunlarına ferdi değil, toplumsal bakmayı sağlayacak eğitimi esaslı üniversitelerin haricinde vermek kanımca mümkün değil.

Okumaya devam et...
 
Üst