Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Rahim ağzı kanseri nasıl önlenebilir?

Leila

Global Mod
Global Mod
Rahim ağzı kanserinin öteki kanserlerden en değerli farkı, sebebinin biliniyor ve önlenebiliyor olmasıdır. Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Canan Çalışkan Furtuna ‘Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında hastalıkla ilgili hayati bilgiler verdi. İşte açıklamaları…


Canan Çalışkan Furtuna


Erken yaşlarda da görülüyor

Rahim ağzı kanseri, dünyada bayanlarda göğüs, bağırsak ve akciğer kanserinden daha sonra dördüncü sırada görülüyor. Ülkemizde rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı yüz binde 4.3′ çeşit. Daha fazlaca 30-50’li yaşlarda görülen hastalığın son vakit içinderda erken yaş kümesinde da görülme sıklığı artmıştır.


Bu belirtileri göz arkası etmeyin

Rahim ağzı kanseri; regl dışı kanama, olağandışı vajinal kanama, cinsel bağlantı sırasında yahut daha sonrasında kanama, pelvik (alt karın) ağrı, olağandışı vajinal akıntı ya da kanlı akıntı üzere şikayetlere sebep olabilir. Bu üslup şikayeti olan her bayanın gecikmeden bayan doğum uzmanına muayene olması gerekir.


Korunma yolları nelerdir?

Hastalığın önlenmesindeki en tesirli birincil muhafaza aşılama programıdır. HPV aşısı 9 yaşından itibaren cinsiyet fark etmeksizin uygulanabilir. Aşı için en ülkü aşılama vakti cinsel tecrübe çabucak hemen başlamadan yapılmasıdır; cinsel hayat etkin olduktan daha sonra ise her yaşta aşı yaptırılabilir. Aşılama haricinde rahim ağzı kanserinden korunmak için; sistemli jinekolojik muayene, sağlıklı beslenme, tertipli spor yaparak bağışıklık sistemini güçlendirmek, sigaradan uzak durmak ve cinsel hastalıklara karşı şuurlu olmak epey değerlidir.

En değerli sebebi HPV virüsü

Rahim ağzı kanserinin en değerli sebebi HPV (Human Papilloma Virus)’dir. Daha hayli cinsel yolla bulaşan bu virüsün yaklaşık 100’den çok tipi mevcuttur. Birtakım tipleri genital siğile niye olurken birtakım yüksek riskli tipleri ise kansere yol açmaktadır. Yüksek riskli HPV’lerden (HPV Tip 16,18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68) bilhassa HPV Tip 18 ve Tip 16, en büyük risk faktörüdür. Birden fazla bayan hayatının bir devrinde HPV virüsü ile karşılaşabilir ve bağışıklığının kuvvetli olması yardımıyla rastgele bir hastalık oluşturmadan bu virüsü bedeninden atabilir. HPV taşıyıp uzun müddet bedeninden atamayan şahısların uzun mühlet bu virüse maruz kalması kararı rahim ağzı kanseri gelişebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Rahim ağzı kanseri tanısı konulan bir hastada tedavi hastalığın evresine bakılırsa yapılır. Erken evre rahim ağzı kanserinde çoğunlukla birincil tedavi metodu cerrahidir. Son vakit içinderda genç yaş kümesinde görülme sıklığının artması niçiniyle çocuk doğurma istemi olan hastalarda rahim ağzının bir kısmı çıkarılarak yapılan rahmin korunduğu cerrahi prosedürler de mevcuttur. İleri evrelerde ise cerrahi mümkün olmayabilir kemo-radyoterapi yahut kombine sistemler tercih edilebilir.

Kimler risk altında?

Rahim ağzı kanserinin risk faktörleri içinde; fazlaca eşli olmak, sigara içmek, cinsel bağa 20 yaşından evvel başlamak, fazlaca sayıda doğum yapmak, bağışıklık sisteminin zayıf olması, sık vajinal enfeksiyon geçirmek sayılabilir. Gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanserine karşı uygulanan tarama programları (PAP Smear ve HPV testi) ve aşı programları ile görülme sıklığı besbelli derecede azalmıştır. Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre 30 yaş öncesi her cinsel faal bayan PAP Smear testi ile 30-65 yaş içindekiler ise PAP Smear + HPV DNA testi ile taranmaktadır. HPV ve Smear testi jinekolojik muayene sırasında yapılan ağrısız ve acısız süreçlerdir. HPV testi müspet çıktığında virüsün tipi ve smear testinin kararına göre daha ileri inceleme yapılabilmektedir. bu biçimdece kansere tam dönüşüm sağlamadan kanser öncesi lezyonlar tespit edilip tedavi edilmektedir. Bu sebepten ötürü jinekolojik denetimlerin aksatılmaması gerekir.

Okumaya devam et...
 
Üst