Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün

Leila

Global Mod
Global Mod
“Rahim ağzı kanseri sinsi ve tehlikeli bulunmasına rağmen sebebi kesin olarak bilinen, erken teşhis edilmesi ve önlenebilmesi mümkün olan bir kanser türüdür” diyen 3 uzman, bu bahiste hayati bilgiler verdi.

Bayanlarda en sık görülen beş kanser cinsinden biri olan rahim ağzı (serviks) kanseri, Dünya Sıhhat Örgütü’nün datalarına bakılırsa yılda yaklaşık 500 bin bayanda görülüyor. Rahim ağzı kanseri, HPV (Human/İnsanPapillorna Virüs) virüslerinin yol açtığı enfeksiyonlar kararında ortaya çıkıyor. Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Prof. Dr. Sevinç Kavak, Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gökaslan ve Dr. Ertan İhtimam; hastalıktan korunmanın 3 yolunu şu biçimde anlattı…


BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLÜ TUTUN

Serviks kanserine niye olan HPV, bir siğil virüsüdür. Çok sayıda tipi var lakin bunların 30-40 tanesi genital bölgeye yerleşiyor ve serviks yani rahim ağzı kanserine niye olabiliyor. HPV bir enfeksiyondur. kimi vakit hiç bir belirtiye yol açmadan bile kişi bu enfeksiyonu geçirebilir ve tabiatıyla düzgünleşir. Bu, büsbütün bedenin bağışıklık sistemine bağlıdır. Beden direnciniz, bağışıklık sisteminiz yeterliyse beden bu virüsün yüzde 90-95’ini temizler. Kalan yüzde 5-10’luk kısmı ise kalıcı enfeksiyonlara, bu enfeksiyonlar ise ondan sonrasında öncü lezyonlara ve akabinde da rahim ağzı kanserine niye olur. Lakin yalnızca virüsün bulunması kanser oluşması için kâfi değildir. Bunun yanında kimi çevresel faktörler de tesirli olur. Bağışıklık sisteminin düşmesi, kanser oluşmasını her vakit için kolaylaştıran bir faktördür. Çevresel faktörlerin başında ise sigara geliyor. Sigara, akciğer kanserinden daha sonra en çok rahim ağzı kanserine yol açıyor. Bu niçinle sigara kullanan bayanlara bir an evvel sigarayı bırakmalarını öneriyoruz.


HPV AŞISI YAPTIRIN

Rahim ağzı kanserinin etkeni olan HPV virüsü yüklü olarak cinsel yolla, yanı sıra da hijyenik olmayan ortamlardan bulaşabilir. Bu virüstün korunmak için elimizdeki en tesirli silah rahim ağzı kanseri yani yaygın bilinen ismiyle HPV aşısıdır. Dünyada 2006 yılından bu yana uygulanan bu aşının optimal yaşı 9-13 yaş ortasıdır, 26 yaşına kadar uygulanabilir ve bu müddet 45 yaşına kadar uzatılabilir. Cinsel hayat başlamadan evvel yapılması epey değerli; çünkü HPV virüsü bulaştıktan daha sonra aşının hiç bir aktifliği olmuyor.


SİSTEMLİ SMEAR TESTİ YAPTIRIN

Tüm kanserlerde olduğu üzere serviks kanserinde de erken teşhis hayat kurtarıyor. Üstelik rahim ağzı kanseri, erken teşhis edilme imkânı en yüksek olan kanser tipi. Sistemli jinekolojik muayene yapılması durumunda kanserin öncü lezyonları vaktinde teşhis edebiliyor, uygun tedavilerle bu lezyonların büyük bir çoğunluğunun kansere dönüşmesi engellenebiliyor. Ergenliğe giren tüm kız çocuklarına ve genç bayanlara şu davette bulunuyoruz: Lütfen tertipli biçimde yılda bir kere jinekolojik muayenelerinizi yaptırın. 21 yaşına gelmiş bir genç kızın jinekolojik muayene ve smear testi yaptırmasının, kanserle savaşta en değerli etken olduğunu unutmayın. Serviks kanserine karşı elimizde iki farklı tarama testi bulunuyor. Bunun birincisi ve en değerlisi PAP-Smear testi. Bu testin bilhassa 21 yaş daha sonrasında kesinlikle tertipli olarak yapılması gerekiyor. Teşhisteki öteki tesirli prosedürümüz ise direkt virüsü araştıran HPV testi. Bayanların 30 yaşından daha sonra ise bu testi de yaptırmasını öneriyoruz.

Okumaya devam et...
 
Üst