Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Rapor: Covid-19 salgınında “büyük global başarısızlık” yaşandı

Leila

Global Mod
Global Mod
Tıp mecmuası The Lancet tarafınca yayınlanan raporda, Covid-19 salgınında büyük global başarısızlık yaşandığı belirtilerek, gelecekteki global sıhhat tehditlerini aktif bir biçimde yönetmek için fazlaca taraflı iş birliğinin güzelleştirilmesi davetinde bulunuldu.

Dünyanın değişik yerlerinden 28 bilim insanı tarafınca kurulan Lancet Komitesi’nin hazırladığı 58 sayfalık raporda, Covid-19 salgını sırasında “hükümetlerin başarısızlığının milyonlarca önlenebilir mevte sebep olduğu” değerlendirmesi yapıldı.

17 MİLYON 700 BİN SALGIN KONTAKLI ÖLÜM

Raporda, hükümetlerin birçoklarının salgın paniğine hazırlıksız yakalandığı, bu niçinle, savunmasız kümeleri dikkate almada ve 2020’den beri önlenebilir vefatlar için yüksek seviyede memleketler arası iş birliği sağlamada yetersiz kaldığı kaydedildi.

Resmi makamlara bildirilmeyenler dahil dünya genelinde tahminen 17,7 milyon salgın ilişkili mevtin gerçekleştiğine dikkat çekilen çalışmada, bunlara şeffaflık, rasyonellik, temel halk sıhhati uygulamaları, operasyonel iş birliği ve memleketler arası dayanışmadaki yaygın başarısızlıkların niye olduğu savunuldu.

“BÜYÜK BİR TOPLUMSAL BAŞARISIZLIK”

Raporu hazırlayan kurulun lideri Columbia Üniversitesinden Profesör Jeffrey Sachs, “Covid-19 pandemisinin birinci iki yılındaki insani kayıplar derin bir trajedi ve biroldukca seviyede büyük bir toplumsal başarısızlıktır. Gerçeklerle yüzleşmek zorundayız” sözüne yer verdi.

Sachs, salgın boyunca birçok hükümetin kurumsal rasyonalite ve şeffaflığın temel normlarına bağlı kalmayı başaramadığını vurgulayarak, hayli sayıda ülkenin salgını denetim etmek için global iş birliğini teşvik edemediği yorumunu yaptı.

“Şimdi, pandemiye son vermek için halk sıhhatini ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik eden, global sıhhat eşitsizliklerini ele alan, dünyayı gelecekteki pandemilere karşı koruyan, mevcut pandeminin kökenlerini belirleyen ve dayanıklılık inşa eden toplu harekette bulunma devridir.” değerlendirmesinde bulunan Sachs, tüm bunlar için dünyada bilimsel yeteneklere ve ekonomik kaynaklara sahip olunduğuna işaret etti.

2020 yılının ortalarında oluşturulan, 170 uzman üye ile 12 farklı misyon alanında çalışan Lancet Komitesi’nin hazırladığı raporun, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi devletlere, BM ajanslarına, G20 ve G7 üyesi devletlere yönelik olduğu bilgisi paylaşıldı.

Okumaya devam et...
 
Üst