Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Regl, Hamilelik ve Menopozun Düzenlenmesinde Rol Oynayan Östrojen Hormonu Doğal Yollar ile Nasıl Artırılır?

Leila

Global Mod
Global Mod
hayatın her basamağında hormonlar bedenimizde büyük bir rol oynar. Gelişimimizi, cinsel sıhhatimizi, metabolizmamızı ve daha fazlasını düzenlerler. Çok kuvvetli olmalarına karşın, hormonlar tıpkı derecede hassastır. Progesteron, testosteron ve östrojen, yaş, diyet ve hayat üslubu faktörlerinden kolay kolay etkilenir. Bu içeriğimizde östrojen hormonu hakkında kesinlikle bilinmesi gereken ayrıntıları sizler için derledik. Östrojen hormonu eksikliğinden östrojen kazanımına kadar aradığınız tüm yanıtlar burada…????


Kaynak: https://camillestyles.com/wellness/ho…

Vücudunuzda birkaç ana hormon vardır. Hepsi gelişmeninizde, uykunuzda, gücünüzde ve daha fazlasında rol oynar.


Kortizol, ana gerilim hormonunuzdur, T3 ve T4 iki ana tiroid hormonunuzdur, melatonin sirkadiyen ritminizi denetim eder, seks hormonlarınız (progesteron, testosteron ve östrojen) üremeye katılır ve bedeninizdeki hücrelerin kan dolaşımınızdaki şekeri uygun biçimde kullanımı için insülin gereklidir.


Bu günlerde hormon düzensizlikleri pek yaygın bir teşhistir. Aslında, araştırmalar bayanların yüzde 80’inden çoksının hormon dengesizliklerinden muzdarip olduğunu gösteriyor.


Örneğin PKOS (polikistik over sendromu), Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 5 milyon bayanı etkilemektedir. Spesifik durumlardan bağımsız olarak, hormonal dengesizliğiniz olduğunda, makul bir hormonun epey fazla yahut fazlaca az miktarına sahipsiniz. Yüksek kortizolden düşük östrojene, hormonal dengesizlikler norm haline geliyor. her neyse ki, hormonlarınızın sıhhatini kendi ellerinize alabilirsiniz.


Yaygın olarak bayanların cinsel hormonu olarak isimlendirilen östrojen, erkekler dahil tüm bedendeki en temel kimyasallardan biridir.


Östrojen, bedende biroldukca rol oynamasına karşın, bayan üreme sisteminde baskın bir hormondur. Regl döngüsünü düzenlemenin yanı sıra östrojen, idrar yolunu, kalbi ve kan damarlarını, kemikleri, cildi, saçı, beyni ve daha fazlasını tesirler. Bir hanımın bedeni üç farklı östrojen tipi üretir:


  • estradiol (doğurganlık çağındaki bayanlarda en sık görülen tip),


  • estriol (gebelikte yer alan ana östrojen),


  • estron (menopozdan daha sonra bedeninizin ürettiği tek östrojen).
Üreme sistemini geliştirmek ve sürdürmek için östrojen, çocuk doğurma ve sağlıklı, sistemli bir regl döngüsü için gereklidir.


Ayrıca kemik sıhhatini, müspet ruh halini ve sağlıklı kolesterol düzeylerini korumak için östrojene gereksiniminiz vardır. Ayrıyeten, östrojen bilişsel fonksiyona ve genel sıhhate katkıda bulunur.


Östrojeni doğal olarak nasıl artırabileceğinizi konuşmadan evvel, bunun öteki yüzünü ele alalım. Östrojen düzeyleri kronik olarak yüksek olduğunda bayanlara çoklukla östrojen dominansı teşhisi konur.


Ne yazık ki, öbür seks hormonlarıyla uygun bir istikrar olmadan, östrojen dominansı bir dizi güzel olmayan semptomlara yol açabilir:


  • Saç kaybı


  • Düşük cinsel dürtü


  • Kötü uyku kalitesi


  • Soğuk eller ve ayaklar


  • Sindirim sorunları


  • Hassas yahut şişmiş memeler


  • Depresyon


  • Kanserli olmayan göğüs yumruları
Yüksek östrojen düzeyleri PKOS’a, miyomlara, sistemsiz adet döngülerine ve tiroid disfonksiyonuna yol açabilir.


Ek olarak, yüksek östrojen, bayanlarda göğüs, yumurtalık ve endometrial kanserin yanı sıra erkeklerde prostat ve göğüs kanseri için bir risk faktörüdür. Çeşitli hayat şekli değişiklikleri doğal olarak östrojen düzeylerini düşürebilir. hayatınıza meditasyonu dahil etmek ve bedeninizi hareket ettirmenin eğlenceli yollarını bulmak epey kıymetlidir. Ayrıyeten, düşük östrojen diyeti yapmak, hormonları dengelemeye yardımcı olmak için pratik ve sürdürülebilir bir yoldur.


Östrojen dominansının tersine, artık de düşük östrojen bahsedelim. Düşük östrojen yaşlanmanın olağan bir modülü bulunmasına karşın, daha genç yaşlarındaki düşük östrojen düzeyleri atipik cinsel gelişim ile ilişkilendirilebilir.


Sıcak basmaları yaşıyorsanız yahut 16 yaşından büyükseniz ve adet görmediyseniz bir uzmanla görüşün. Bu düşük östrojen ile bağlı olabilir. Her halükarda, aşağıda düşük östrojenin yaygın belirtileri vardır:


  • Kuru cilt


  • Hassas meme


  • Zayıf yahut kırılgan kemikler


  • Karamsarlık ve sinirlilik


  • Vajinal kuruluk


  • Sıcak basmaları ve gece terlemeleri


  • Düzensiz regl


  • Kilo alımı


  • Adet öncesi yahut sırasında baş ağrıları


  • Azalmış cinsel istek
açıklandıği üzere, düşük östrojenin en yaygın sebebi yaştır, yaşlandıkça östrojen seviyelerinizin düşmesi doğaldır.


Tipik olarak 51 yaş civarında bu düzeyler düşmeye başlar. Menopozla bir arada östrojen düzeyleri düşer. Östrojendeki bu azalma vajinal kuruluk, his değişiklikleri, gece terlemeleri ve sıcak basması üzere semptomlara yol açabilir. Bedeninizdeki birincil östrojen, menopoz sırasında östradiolden östrona dönüşür. Bir bayanın hayatının bu kademesinde, östrojeni doğal olarak nasıl artıracağını bilmesi hayli değerlidir.


Araştırmalar, hayvansal mamüllerin (özellikle süt eserleri, tavuk ve balık) yüksek ölçüde östrojen içerdiğini göstermektedir. Bunlar östrojen dominansına yol açabilir.


Aslında hormonlar hayvanların büyümesini hızlandırmak için onlarca yıldır kullanılmaktadır. Ne yazık ki sentetik östrojen ve testosteron en yaygın olanlarıdır. İster epey fazla ister hayli az östrojenle uğraş ediyor olun, organik besine öncelik vermek faydalıdır. Ek olarak, çok derecede işlenmiş besinler, alkol ve doymuş yağlar östrojen problemlerine niye olabilir.


Özellikle östrojeniniz düşükse, hormon istikrarınızı geliştirmek için uygulamanız gereken birtakım beslenme alışkanlıkları ipuçlarını aşağıda sıraladık:


  • Lif oranı yüksek olduğundan ve bedendeki fazla östrojenin dengelenmesine yardımcı olabileceğinden, daha fazla zerzevat besinini tercih edin.


  • Atıştırmalıklarınızı ve yemeklerinizi tertipli olarak protein, taze meyve, zerzevat, kabuklu yemişler, tohumlar ve baklagiller etrafında oluşturun. Bitkisel besinlerden elde edilen sağlıklı yağlar da değerlidir. Badem, avokado, chia tohumu, hindistancevizi, ay çekirdeği, tahin ve ceviz tüketin.


  • Vücudun doğal detoks yollarına yardımcı olmak için bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketin. Fazla östrojeni parçalamak için uygun işleyen bir karaciğer değerlidir. Brokoli, kara lahana ve beyaz lahana üzere sebzelerin tümü östrojeni destekleyen bileşikler içerir.


  • Hayvansal besin tüketiminizi istikrarlı bir halde azaltın.
B vitaminleri bedende östrojen oluşumunda kıymetli bir rol oynar. Bu vitaminlerin düşük düzeyleri östrojen düzeylerinin düşmesine niye olabilir.


Bir çalışmada araştırmacılar, menopoz devri öncesi bayanlarda muhakkak B vitaminlerinin seviyelerini göğüs kanseri riskiyle karşılaştırdı. Sonuçlar, B-2 ve B-6 vitaminlerinin daha yüksek seviyelerinin, bu vitaminlerin östrojen metabolizması üstündeki tesirinden kaynaklanabilecek daha düşük göğüs kanseri riski ile bağlı olduğunu gösterdi.


D vitamininin aslında bir hormon olduğunu ve vitamin olmadığını biliyor muydunuz? Bir araştırma, hem D vitamini birebir vakitte östrojenin kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak ve düşük östrojen düzeylerini artırmak için bir arada çalıştığını açıklıyor.


Magnezyum, östrojenin gelişmesinde kuvvetli bir mineraldir. Ayrıyeten östrojenin detoks fonksiyonunu de denetim edebilir. Bu niçinle, magnezyum düzeyleri düşük olduğunda östrojeni doğal olarak artırabilir.


Yiyecek ve desteklerin ötesinde, gerilimi uzak tutmak ve bedeninizi hareket ettirmenin istikrarlı yollarını bulmak değerlidir.



Stres açısından, yüksek kortizol düzeyleri östrojeni artırabilir yahut azaltabilir, bu gerilimin kaynağına bağlıdır. Gerilim çok antrenman yapmaktan yahut az yemekten kaynaklandığında, östrojen düzeyleri düşme eğilimindedir. Bu da kemiklerin zayıflamasına, regl gecikmesine ve beden ısısının düzenlenmesinde istikrarın bozulmasına niye olur. Bu niçinle gerilimi yönetmek, doğal olarak östrojeninizi artırmanın mükemmel bir yolu olabilir. İdman ile ilgili olarak, yavaşça ve orta yoğunluk en uygunudur.


Siz bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım…

Okumaya devam et...
 
Üst