Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Rekabet, rakipleri için akaryakıtı daha pahalı hale getirdiği gerekçesiyle Repsol’a dava açtı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Bu Salı günü, Ulusal Piyasalar ve Rekabet Komisyonu (CNMC), akaryakıt piyasasındaki hakim durumun kötüye kullanıldığı iddiasıyla Repsol’a karşı bir yaptırım dosyası açtı. Kuruluş, petrol şirketinin müşterilerine yüksek indirimler sunabilmek ve “perakende pazar payı kazanmak” amacıyla toptan piyasada akaryakıt satın almak için rakiplerinden talep ettiği fiyatı artırmak amacıyla “hakim konumundan yararlanabileceğini” düşünüyor. bazı rakiplerin zararına.


Dosya, CNMC’nin, ‘düşük maliyetli’ benzin istasyonlarını bir araya getiren dernek Aesae tarafından açılan davanın ardından Repsol’un yanı sıra Cepsa ve BP’nin genel merkezlerini kaydettirmesinden bir yıl sonra geldi. Bunun yerine artık sadece Repsol için dosya açıyor ve ülkedeki diğer iki büyük petrol şirketini dışarıda bırakıyor. Şirket, dosyayı “açıkça reddederek” iddia edilen usulsüzlükleri reddediyor. Şirket, “Repsol’ün İspanya akaryakıt pazarında hakim bir konumu yok ve rekabet düzenlemelerine sıkı sıkıya uyuyor” dedi.

Şirketin, Ukrayna’daki savaştan kaynaklanan fiyat artışlarının ardından müşterilerine indirimlerle yardımcı olmak için “büyük bir çaba” gösterdiğini vurgulayan yetkililer, servis istasyonlarındaki indirimlere yönelik yatırımın 500 milyon euro olduğunu tahmin ediyor. Repsol, yaptığı açıklamada “Kısacası, CNMC tüketicileri kayırmayı amaçlayan bir tedbir için bir yaptırım dosyası açtı” dedi.

Olaylar, Rusya’nın Mart 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra, benzin istasyonlarında hızla artan fiyatlar karşısında Hükümetin tüm sürücülere litre yakıt başına 20 euro sent doğrudan ikramiye uygulamasıyla meydana geldi. CNMC’ye göre petrol büyükleri, kayıtlı müşterileri için bu indirime 10 sent daha eklemeye karar verdiler; bu, CNMC’ye göre, üretim kapasitesine sahip olmaları ve yakıtı daha yüksek bir fiyattan satmaları nedeniyle hakim konumlarından yararlanarak yapabildikleri bir şeydi. onların rakipleri.


‘Düşük maliyetli’ kararı alkışladı



Bütün bunlara rağmen şikayetlerine göre ‘düşük maliyetli’ şirketler toptan satış pazarında Repsol’e akaryakıt için daha fazla para ödüyorlardı ve bu büyük petrol şirketlerinin son müşterilerine yaptıkları teklifleri karşılayabilecek marjları yoktu. «Repsol’un toptan satış pazarındaki konumu göz önüne alındığında, bu davranış üçüncü taraf rakiplere, yani bağımsız servis istasyonlarına karşı dışlayıcı bir stratejiyi temsil edecekti. Dahası, söz konusu rakiplerin ticari marjlarını aşındırabilme ve perakende dağıtımdaki rekabeti sınırlandırma becerisine de sahip olacaklardı” diye açıklıyor Cani Fernández başkanlığındaki kuruluş.

CNMC, bu davranışların Rekabetin Korunması Kanunu’nun (LDC) 2. maddesini ve AB’nin İşleyişine İlişkin Antlaşma’nın (TFEU) 102. maddesini ihlal edebileceğini açıklıyor. Buna rağmen bu dosyanın şirket için bir ceza gerektirmediğini belirtiyor: “Bu dosyanın başlatılması soruşturmanın nihai sonucuna gölge düşürmüyor. Denetleme organı, soruşturma ve çözüm için artık maksimum 24 aylık bir sürenin açık olduğunu belirtti.

Ulusal Otomatik Servis İstasyonları Birliği (Aesae), CNMC’nin kararını kutladı ve bunun “rekabeti önlemek isteyen hakim şirkete” yönelik “açık bir uyarı” olduğunu değerlendirdi. Başkanı Manuel Jiménez Perona yaptığı açıklamada, otomatik benzin istasyonlarının “son yıllarda fiyatlardaki artışı kontrol altına almak ve bunun tüketici üzerindeki etkisini en aza indirmek için çok önemli bir çaba gösterdiğini” ve ayrıca “yasallığı şüpheli uygulamalarla uğraşmak zorunda kaldıklarını” belirtti. rekabetin bir parçası olması nedeniyle çoğu zaman planladıkları açılış planlarını geliştirmelerini engelliyor.
 
Üst