Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Sağlıklı olmak istiyorsanız ışıkları kapatın

Leila

Global Mod
Global Mod
Bilim insanları, karanlık bir ortamda uyumanın kalp ve şeker hastalığından korunmak için tesirli olduğunu ortaya çıkardılar.

Illinois’deki Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacıların elde ettikleri bilgilere göre, az ölçüde ışık bile bedeni “uyanık bir hale” getirebiliyor. Bu da, olağanda geceleri düşmesi gereken kalp atış suratlarının arttığı manasına geliyor. Araştırmacılar, insanları, sıhhat için yatak odası aydınlatmalarını bir daha gözden geçirmeye çağırıyor.


Araştırmacıların elde ettikleri datalara nazaran, az ölçüde ışık bile bedeni “uyanık bir hale” getirebiliyor.


Uyurken ışığı engellememek, uykudaki kalp atış suratının gündüz düzeylerine yakın düzeylere çıkabileceğini gösteriyor. Ayrıyeten bedenin sonraki sabah insülinle nasıl bir yansımaya girdiğini de etkileyebiliyor.



BEYİN VE BEDEN GEREĞİNCE DİNLENMİYOR

Daily Mail’in haberine bakılırsa araştırma, 20 yetişkin üzerinde yapıldı. PNAS mecmuasında yayınlanan çalışmada araştırmacılar, 100 lüks olarak tanımlanan orta derecede bir ışıkla uyumanın tesirini, bir gece için 3 lüks loş ışıkta uyumayla karşılaştırdı. Deneyde, 10 yetişkin bir gece loş ışıkta uyudu, akabinde öbür bir gece orta ışıkta dinlendi. Başka 10 yetişkin ise iki gece yalnızca loş şartlarda uyudu.

Çalışmada yer alan Daniela Grimald, uyurken yalnızca 100 lükse maruz kalan insanların, loş ışık grubundakilere kıyasla daha yüksek kalp atış suratına sahip olduklarını keşfettiklerini söylemiş oldu.

“Uyuyor olsanız bile otonom hudut sisteminiz devreye giriyor. Bu berbat. Çoklukla, öbür kardiyovasküler parametrelerle birlikte kalp atış suratınız geceleri daha düşük ve gündüzleri daha yüksektir. Beyniniz, uykuları yavaşça ve beyni ziyan görmüş biri üzere davranır. Bedeniniz ve beyniniz, olması gerektiği üzere dinlenmiyor” diye ekledi.


Araştırmacılar, uyurken ışığa maruz kalmanın bedenin insülin direncini artırdığını da buldular.


İNSÜLÜN DİRENCİNİ DE ARTIRIYOR

Lakin zayıf bir gece uykusunun sıhhate tesiri bu kadarla da sonlu değil. Araştırmacılar, uyurken ışığa maruz kalmanın bedenin insülin direncini artırdığını da buldular.

İnsülin direnci, kaslarınızdaki, yağınızdaki ve karaciğerinizdeki hücrelerin şeker düzenleyici hormona âlâ reaksiyon vermemesi ve kanınızdaki glikozu güç için kullanamamasıdır. Bu dirence karşılık olarak, pankreas daha fazla insülin üretir. Bu da kan şekeri düzeylerinde artışa yol açabilir, bu da diyabet gelişimi için bir risk faktörüdür.

İştirakçiler üzerinde yapılan testler, loş ışıkta uyuyanların insülin direncinde yüzde 4’lük bir düşüş olduğunu gösterdi. Ölçülü ışık şartlarında uyuyanlarda ise bu bedel yüzde 15’lik bir oranda artıyor.

Karanlıkta ahenge kuralının herkesi kapsamadığını belirten araştırmacılar, “Biraz ışığa muhtaçlığı olan bireyler, mesela yere düşmemesi gereken yaşlı biri, loş bir ışık kullanabilir” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst