Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Sánchez, Brüksel ile yeniden müzakere etmesine rağmen geçiş ücretlerine bağlılığını şimdi kabul ediyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Hükümet Başkanı ve PSOE’nin 23-J seçimleri adayı Pedro Sánchez, günler önce Ulaştırma Bakanı Raquel Sánchez’in yaptığı gibi, bu Cuma günü karayollarında geçiş ücretlerinin 2024 yılına kadar uygulanması konusunda geri adım attı. Daha önceki reddine rağmen söz konusu teklifin İyileşme, Dönüşüm ve Dayanıklılık Planı’nda yer aldığını kabul ettikten sonra – “doğrudur”, önceki gün bunun “sahte” olduğunu açıkladıktan sonra, İspanya’nın yeni Avrupa fon paketleri almadan önce Avrupa Komisyonu ile müzakere edilen zeyilnameden “bu olasılığın geri çekildiği” için önümüzdeki yıl bunu nihayet uygulamayacağını ileri sürdü.


Yürütme başkanına göre bunun nedeni, “teklifin Komisyon’a ilk gönderildiği 2021’den bu yana – 2023’e kadar olan şeyler”, çünkü İspanya pandemiden kaynaklanan krizin üstesinden gelmesine rağmen – devam etti – hala Ukrayna’daki savaşın sonuçlarından muzdarip. Gerçeğin “dinamik” olduğunu ve bu nedenle Brüksel’in karşısında bu pozisyonun değiştiğini, yeni argümanında ısrar etti.

Aynı şekilde, Kabinesinin hazırladığı ve Pazar günü yapılacak genel seçimlerden sonra hükümeti kurması durumunda gelecek yasama meclisinde Cortes’e sunacağı sürdürülebilir hareketlilik yasa tasarısında otoyolların geçiş ücreti ile ödenmesine yer verilmediğine dikkat çekti. Ancak medya tarafından gelecek yıl yolların kullanımı için daha fazla ödenip ödenmeyeceği sorulduğunda, Sánchez doğrudan bir cevap vermekten kaçındı ve son dört yılda 1.000 kilometreden fazla paralı yol inşa edildiği için şu anda daha az ödendiğine dikkat çekti.


Fonlar için “risk”



Öte yandan, İspanya’nın Avrupa Birliği’nden Kurtarma, Dönüşüm ve Direnç Planı’nın Avrupa fonlarıyla bağlantılı yatırımları gerçekleştirmek için daha fazla süre istemesi gerekecek. Piyasalara analiz ve derecelendirme sağlayan S&P Global ajansına göre bunun nedeni projelerin yürütülmesi ve yönetilmesindeki gecikme.

Fon transferinin yanı sıra uygulama ve kilometre taşları konusunda son söz Brüksel’e aittir.

Bu ajansa göre İspanya, Avrupa dağıtımında kendisine tekabül eden 77.200 milyon avrodan 2022 sonunda yalnızca 7.700 milyon avroyu idam etmişti. S&P Global, “İspanya fonları çekmede ve planlanan yatırımları gerçekleştirmede önemli bir gecikme yaşadı,” diyor, bu nedenle parayı dağıtmak için son tarih olan 2026 “risk altında.”

Bu nedenle, önümüzdeki on iki ayda İspanya’da (İtalya’da da) fonların uygulanması hızlandırılamazsa, “Hükümetin sürenin uzatılmasını istemesi muhtemeldir.” Ancak, Brüksel’in “eğer ülkeler projelerin niteliksel yönleri açısından onun titiz yaklaşımına uyum sağlarsa uygulamada esnek olacağına” güveniyor.
 
Üst