Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Sıhhat Bakanı Koca: Az Hastalıklar Sıhhat Aksiyon Planı taslağımız oluşturuldu

Leila

Global Mod
Global Mod
Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, Az Hastalıklar Farkındalık Günü ötürüsıyla Sıhhat Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Ankara Kent Hastanesi iş birliğiyle düzenlenen sempozyuma çevrim içi katıldı.

Toplumda her 2 bin şahısta bir ve daha az sıklıkta görülen hastalıkların “nadir hastalıklar” olarak isimlendirildiğini belirten Koca, bu hastalıkların son senelerda, tüm gelişmiş dünya ülkeleri üzere Türkiye’de de hak ettiği değeri gördüğünü lisana getirdi.

Bakan Koca, “Nadir Hastalıklar Farkındalık Günü” ötürüsıyla bugün, kendi ünitelerinin yanı sıra, yurt içi ve yurt dışı paydaşların katkılarıyla, geniş perspektifli bir aktiflik planladıklarını tabir ederek, az hastalıklara verdikleri değerin göstergesi olarak 2 yıl evvel Otizm, Zihinsel Özel İhtiyaçlar ve Az Hastalıklar Dairesini kurduklarını söylemiş oldu.

Ender hastalıklar alanında kısa vadeli meselelere tahlil üretmek ve uzun vadede altyapı geliştirmek maksadıyla epey sayıda çalışma başlattıklarını belirten Koca, farklı hastalıklar özelinde mevzunun uzmanlarından oluşan bilim konseyleriyle istişareler yaptıklarını anlattı.

“YILIN BİRİNCİ YARISINDA RESMİ OLARAK YAYINLAMAYI PLANLIYORUZ”

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, “Nadir Hastalıklar Sıhhat Aksiyon Planı taslağımız oluşturuldu. Önümüzdeki 3 yıl boyunca yapacaklarımızın somut adımlar halinde planlandığı bu strateji evrakımızı yılın birinci yarısında resmi olarak yayınlamayı planlıyoruz.” diye konuştu.

Süratle gelişen bu alanda, memleketler arası kurum ve kuruluşlarla bir arada hareket etmek ve şimdiki gelişmeleri birlikte ele alabilmenin kıymetine işaret eden Sıhhat Bakanı Koca, bu hedefle, hastalara, tabiplere ve araştırıcılara yardımcı olmak üzere planlanmış en değerli memleketler arası iş birliği ağı olan “Orphanet” üyeliğinin sağlandığını bildirdi.

Ender hastalıkların değerli bir kısmının, SMA, DMD, ALS ve Serebral Palsi’yi içine alan “nöromüsküler” olarak isimlendirilen kas ve hudut hastalıkları kümesi olduğunu belirten Fahrettin Koca, son vakit içinderda kamuoyu gündemine sıkça gelen bu hastalıklara yönelik çalışmaları da anlattı.

Bu hastalar için “multidisipliner, özelleşmiş takımlarca takip ve tedavinin yapıldığı Nöromüsküler Hastalıklar Hizmet Birimleri”nin oluşturulmasına başlandığını tabir eden Koca, ülke genelinde 21 merkezin altyapı çalışmasının yapıldığını bildirdi.

“SMA YENİDOĞAN TARAMALARI KISA BİR VAKİTTE BAŞLAYACAK”

Az hastalıklar alanında en değerli hususun, bu hastalıkların önlenmesi, önlenemiyorsa erken fark edilerek, en süratli biçimde tedaviye başlanması olduğuna işaret eden Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, şunları kaydetti:

“Bakanlığımız tarafınca yürütülen evlilik öncesi tarama programına, dünyada sayılı ülkelerin yapabildiği genetik taramalar eklenmiştir. SMA taramasıyla başladığımız bu hizmet, tüm aile sıhhati merkezlerimizde fiyatsız olarak verilmektedir.

Ayrıyeten genetik hastalığa sahip çocuk mümkünlüğü olan evli çiftlere seçici gebelik imkanı sunan preimplantasyon genetik teşhis yolu de ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır. SMA yenidoğan taramaları fazlaca kısa bir vakit içerisinde başlatılacaktır. SMA konusunda 2017 yılından beri fiyatsız olarak sağlanan tedavi etapları bir daha güncellenerek, hastalarımızın bilhassa salgın devrinde düşünce yaşadığı uygulama kriterleri kaldırılmıştır. Bilim insanlarının yaptığı değerlendirmelere göre her gelişme hastalarımıza kazandırılmaya çalışılmaktadır.”

Okumaya devam et...
 
Üst