Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Sık Rastlanan Özgül Fobi Çeşitlerinden Biri Olan Araknofobi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Leila

Global Mod
Global Mod
Örümceklerden korkmamıza ve tiksinmemize niye olan araknofobi, tedavi edilmediği takdirde hayatımızı kısıtlayan bir rahatsızlıktır. Kimi olaylarda örümcek ağı görme ya da ismini duyma sırasında bile çok reaksiyonla karşılaşılabilmektedir. Bu içeriğimizde araknofobi hakkında bilinmesi gerekenlere yer verildi.


Araknofobi nedir?


Araknofobi yada örümcek korkusu, örümceklerden ya da eklem bacaklılardan çok dehşet olarak tanımlanır.


Örümcek ya da öbür bu cins hayvanlarla karşı karşıya gelen bu bireyler, çok endişe ve kaygı hissederler.


Nefes almakta zorlanabilir, kalp atışları hızlanabilir, mide bulantısı, terleme ve titreme üzere fizikî semptomlar görülebilir. Örümceklerin olabileceği düşünülen ya da örümcekler zihinde canlandığında bu şahıslar bulundukları yerlerden kaçmak isteyebilirler.


Yapılan birtakım araştırmalar araknofobinin evrimsel seçilim kararı meydana geldiğini argüman eder.


Bakış açısına nazaran kimi örümceklerin zehirli oluşu niçiniyle insanlarda tüm örümceklere karşı korkma eğilimi meydana gelmesi muhtemeldir.


Örümcek korkusuna dair dikkat çeken ögelerden biri farklı kültürlerde araknofobi olarak da bilinen rahatsızlığın yaygınlığının değişiklik göstermesidir.


Örnek olarak Batı toplumlarında ağır biçimde gözlenen örümcek korkusu Afrika’da örümceğin bilge bir hayvan olarak kabul edilmesi sebebiyle yaygın değildir.


Anksiyete bozuklukları kelam konusu olduğunda hayvan fobisinden kelam edilir ve bunlardan biri de örümcek fobisi olarak karşımıza çıkar.


Bireylerin fobiyi tetikleyici etkenlere maruz kalması durumunda şiddetli ve mantık dışı bir derde kapılması kelam konusudur.


Araknofobonin tespit edilmiş kesin bir sebebi bulunmamaktadır. Bu husus hakkında uzmanlar içinde farklı niyetler bulunmaktadır.


Geçtiğimiz 20 yıla kadar bu rahatsızlığın örümceklerin zehirli olması yüzünden ortaya çıktığı düşünülmekteydi. Şahıslar bu yüzden örümcekleri tehdit olarak algılamaktaydı.


Son senelerda yapılan araştırmalara bakılırsa ise araknofobinin temel sebebi genetik faktörlerdir.


Psikolojik kaynaklı rahatsızlıklardan biri olan araknofobinin belirtileri içinde fazlaca sayıda farklı etkenden kelam etmek mümkündür.



Aşağıdaki semptomlar örümcek dehşetinin temel belirtileri içinde sayılabilir:


  • Örümcekle karşılaşıldığı vakit ya da müsabaka tehlikesi halinde meydana gelen kalp çarpıntısı ve çığlık atma üzere tepkiler


  • Titreme


  • Panik atak


  • Bayılma hissi


  • Donup kalma ve reaksiyon verememe


  • İçinde örümcek ya da örümcek ağının bulunduğu resme bakmakta zorluk çekme


  • Açık alanda yapılan aktivitelere karşı kaçınma davranışı


  • Örümceğin varlığını kanıtlaması ve hatırlatması niçiniyle örümcek ağı görmekten çok korkma hali
Örümcek korkusu atakları bayılma, mide bulantısı, ağızda kuruluk ve titreme üzere ani reaksiyonlarla kendini belirli eder.


Herhangi bir tetikleyicinin ortaya çıkardığı ataklar, terleme ve anlık şuur kaybı üzere semptomlara kadar gidebilir.


Yüzde kızarıklık, yanma, tansiyon dengesizliği, bulanık görme ve nefes darlığı atakların en besbelli göstergeleridir.


Bir yerde örümcek bulunmasa da bulunacağına dair rastgele bir tedirginlik hissetmek dahi ataklara sebep olabilir.


Örümcek korkusu tedavisinde birden çok sistem izlenebilir.


Genellikle özgül fobiler için uygulanan terapi ve tedavi teknikleri araknofobi için de geçerlidir. Yaygın biçimde gözlenen fobilerden biri olan örümcek korkusu ve öteki tüm rahatsızlıkların ruhsal nitelikli olduğu bilinmeli ve tedavisi için yardım alınmalıdır.


Tedavi teknikleri içinde öne çıkan uygulamalar; bireyin farkındalığını artırmaya yarayan gerçeklik terapisi ve bilişsel davranışçı terapi üzere farklı tekniklerdir.


Örümcek kaygısının hayli ağır ve ortasından çıkılamaz bir hal alması durumunda kişinin rahatlamasını sağlamak için ilaç takviyesine başvurulabilir.



Ancak bu sadece uzman tarafınca önerilen ve muhtaçlık duyulması halinde uygulanan bir tedavi metodudur. Zira fobilerin tek başına ilaç takviyesi ile çözümlenmediği bilinmektedir.


Örümcek korkusu yaşayan ve günlük hayatı olumsuz etkilenen bireylerin birinci başvurduğu takviye süreçlerinin başında uzman terapist eşliğinde sunulan tedaviler gelir.


Bunun yanı sıra örümcek korkusu tedavisinde tercih edilen çok sayıda prosedürün uygulanması ve karşılıklı bağlantı yoluyla sorunun anlaşılarak çözümlenmesi kelam konusu olur.


Araknofobi tedavisi nasıl uygulanır?


Örümcek korkusu tedavisi uygulanırken evvela bir uzman tarafınca mevcut dehşetin fobi boyutunda olup olmadığı tespit edilir ve buna nazaran araknofobi tanısı konur. Akabinde kişinin yaşadığı kaygının şiddetine ve bireyin karakteristik özelliklerine bağlı olarak en uygun tedavi usulü seçilir.


Burada tekniği sunan ve süreci yöneten kişi terapist olmakla bir arada danışan ve terapist içindeki irtibat de son derece değerlidir.


Bazı danışanların ağır dehşet yaşaması niçiniyle bilişsel davranışçı terapi halleri ile ilerlenirken kimi danışanlar için maruz bırakma terapisi üzere farklı teknikler tercih edilebilir. Bu durum uzman terapistin en uygun tekniği seçmesi ve danışanla birlikte karar vermesi yoluyla gerçekleştirilir.


Örümcek korkusu tedavisiyle kişinin ruhsal kaynaklı probleminin çözümlenmesi ve günlük hayatında rahat etmesi kelam konusu olur.


Araknofobi tedavisinin bir öbür yararı da kişinin şuurlu biçimde endişelerinin farkında olması ve buna yönelik belli biçimleri geliştirebilmesidir.


Tedavi daha sonrasında bireyin duruma mümkün olduğu kadar gerçekçi yaklaşması kıymetlidir.


Tüm fobi tiplerinde tek başına tahlil üretmek zorlayıcı olabilir. Bunun niçini fobilerin şahısların gerçek dışı ve ağır endişelerini yansıtmasıdır.

Okumaya devam et...
 
Üst