Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Şirketlerin satışları düşüşlerini hızlandırarak tüketimde yavaşlama öngörüyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Enflasyon döneminin ortasında tüketimdeki dinamiğin azalması, İspanya’da iş faaliyetlerinde yavaşlamanın giderek daha belirgin işaretlerini bırakıyor.

Vergi Dairesi tarafından bu Çarşamba günü yayınlanan son istatistikler, 19 Temmuz ile 15 Ağustos arasında günlük yurt içi satışlarda yıllık bazda %4,3’lük bir düşüş olduğunu gösteriyor.


Hükümetin ülkenin ekonomik sağlığını ölçmek için en güvenilir istatistiklerden biri olarak gördüğü bu istatistikte yaz başından bu yana her hafta gözlemlenen eğilimi daha da kötüleştiren bir düşüş. Aslında, 2021’in sonunda, Yönetim bu verileri her hafta kamuya açıklamaya karar verdiğinde, kuruluşların GSYİH tahminlerine ilişkin en kötü işaretlerini etkisiz hale getirdiği bir dönemdeydi.

Ancak bu yaz trenddeki değişim radikal oldu. Vergi Dairesi bu düşüşü, ulaştırma ve depolama gibi sektörlerin (dönemde %29,4’lük bir bozulmayla) ve enerji tedarik sektörünün gösterdiği “daha fazla durgunluk nedeniyle” gerekçelendiriyor.

Ancak veriler aynı zamanda toptan ticaretle bağlantılı diğer şirketlerin de aralarında bulunduğu diğer şirketlerin yavaşlamasını da yansıtıyor. Bu nedenle, %20’nin üzerinde oranlarda güçlü bir şekilde büyümeye devam eden otel sektörünün desteğiyle rekor bir turizmin çekilmesi, ortak ciro kaybını telafi edemez.

Hazine tarafından ele alınan rakamlar, birkaç gün önce İspanyol şirketlerinin işlerinin Haziran ayında %1,2 düştüğünü belirten Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) tarafından toplanan veriler gibi diğer resmi verilerin de yansıttığı eğilimi güçlendiriyor. Mayıs ayıyla karşılaştırıldığında en son veriler mevcut. Geçen yılın aynı ayına göre ise düşüş yüzde 5,8 oldu.

Bu ay, Nisan’daki %2,7 ve Mayıs’taki %2,8’lik düşüşün ardından art arda üçüncü düşüş oldu. Kuruluşun hazırladığı iş ciro endeksine göre yılda %9’luk daha büyük bir düşüş bulmak için Şubat 2021’e dönmeniz gerekiyor. Ancak düşüş, Haziran ayında şirketlerin cirosunun, pandemiden önceki 2019 yılının aynı ayına göre %21 daha yüksek olmaya devam etmesini engellemedi.


dış dinamizm



Günlük satış ön göstergesinin, satış geliri altı milyon Euro’nun üzerinde olan şirketlerin ürettiği KDV’den hazırlandığı, dolayısıyla ülkenin üretken dokusunun büyük bir kısmının dışarıda bırakıldığı dikkate alınmalıdır. Ancak bu aynı zamanda fiyatlardaki artışın ve örneğin ipotek ödemeye devam etmek için harcamalarını ayarlamak -ya da doğrudan ortadan kaldırmak- zorunda kalan bazı ailelerin darbe aldığı tüketimin gelişimi hakkında da iyi bir gösterge.

Bu, ekonominin büyümeye devam edebilmesi için dış talebe daha fazla bağımlı olmasına neden olacaktır. Sorun, ihracatın artık iç pazardan gelebilecek daha az dinamizmi eskisi kadar güçlü bir şekilde telafi edememesidir. Özellikle euro bölgesindeki bazı ülkelerin ekonomik sağlığına ilişkin pek çok şüphenin devam ettiği bir dönemde, ulusal satışların ana varış noktası yurt dışıdır.

Spesifik olarak, her ne kadar bir bütün olarak dönemin verileri iyi bir ilk çeyrek sayesinde rekor kırmış olsa da, İspanya’nın ihracatı haziran ayında yıllık %2,8 düşüşle 33.982,5 milyon euroya düşerek tükenme belirtileri göstermeye başlıyor. . Dış Ticaret verilerine göre Nisan ayındaki düşüş %6,3, Mayıs ayındaki düşüş ise %2,8 oldu.
 
Üst