Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

SMA’lı Pera’nın babası: Bilim Heyeti yeni ilaç ekledi lakin yetmez

Leila

Global Mod
Global Mod
Karşıyaka ilçesinde yaşayan ziraat mühendisi Burak Başkes ve peyzaj mimarı Deniz Başkes (28) çifti, topuk kanından SMA taraması uygulamasıyla 18 Temmuz’da dünyaya gelen kızları Pera’nın 9 günlükken SMA Tip-1 hastası olduğunu öğrendi.

Pera bebek, topuktan alınan kan ile erken teşhis konan birinci bebek oldu. Çift, kızlarının sıhhatine kavuşması için hastalığı öğrendikleri birinci günden gayret başlattı. Pera için Valilik müsaadeli ‘Pera’nın kanatları ol’ ismiyle süren kampanya yüzde 48’e ulaştı.

Bu süreçte, SMA Bilim Konseyi Toplantısı düzenlendi. Pera’nın ailesi de görüşmeden çıkacak kararı bekleyen ailelerden biri oldu. Toplantı daha sonrası ‘Risdiplam’ etken unsurlu ilacın tedavi rehberine ekleneceği duyuruldu.

‘Risdiplam’ etken unsurlu ilacın Türkiye’ye girmesi için gerekli yasal prosedürlerin tamamlanarak müracaatın yapıldığını söyleyen Burak Başkes, Pera’nın ödeme kapsamında olan ‘Spinraza’nın ise 4 dozunu aldığını lisana getirdi.

‘PERA’NIN KANATLARI OLUN’

Pera’nın sıhhatine kavuşması için Dubai’de ‘Zolgensma’ gen tedavisi alması gerektiğini ve bu niçinle valilik onaylı başlatılan kampanyanın sürdüğünü lisana getiren Başkes, “‘Spinraza’ kesin tahlil değil. Bu ilaç yalnızca hastalığı yavaşlatıyor. ‘Spinraza’ omurilikten alınıyor. Bilim Konseyinde görüşülen ‘Risdiplam’ ilacı ise oral yolla alınan bir ilaç. Aşikâr kriterler sonunda bu ilacı verecekler. Toplantıyla ilgili bir umudumuz daha vardı lakin ‘Zolgensma’ ne yazık ki hala karşılanmıyor. Pera için kampanyamıza devam ediyoruz. Pahalı bağışçılarımız yardımıyla yarıya geldik. Dubai’deki hastaniçin aldığımız teklif 34 milyon liranın üzerinde. 17 milyon 680 bin liraya daha gereksinimimiz var. ‘Pera’nın kanatları olun’ diyoruz. Pera’nın pasaportu hazır, Dubai’ye uçacağı günü bekliyor” tabirlerini kullandı.


‘KAMPANYAMIZ YÜZDE 48’

Pera’nın annesi Deniz Başkes de kızlarının kas kayıpları yaşamaması için haftada 3 gün fizyoterapi, 1 gün de hidroterapi aldığını lisana getirdi. Haftanın öteki günleri ise konutta hareketlere devam ettiklerini belirten Başkes, yorucu bir müddetçten geçtiklerini söz ederek, “Peramız 9 günlükken, yenidoğan topuk kanı ile birinci erken teşhis konan en küçük bebek. Şu anda 6,5 aylık oldu. 7 Eylül’de başlatmış olduğumız kampanyamız devam ediyor. Valilik onaylı kampanyamız yüzde 48’e ulaştı. Pera birinci tanıyı aldığında bu ilacı almalıydı. Her geçen gün kas kayıpları yaşıyoruz. Dilim varmıyor ancak SMA ölümcül de bir hastalık. Peramız fazlaca kuvvetli. Ek besine da başladık. Herkes çocuğu için ‘Yesin de büyüsün’ der. Ben yedirirken evhamlanıyorum. Zira bu ilaçta kilo hududu var” dedi.


‘PERA HASTALIĞINI ANLAMADAN TEDAVİSİNE KAVUŞSUN’

‘Spinraza’nın 4 dozunu aldıklarını şubatın sonunda ise 5’inci dozu alacaklarını tabir eden Deniz Başkes, birinci 3 dozu 15 gün ortayla, 4’üncü dozu ise bir ay ortayla aldıklarını söylemiş oldu. Doz aralığının 4 aya çıkacağını da belirten Başkes, bunun için bir gece hastanede kalmaları gerektiğini belirtip, kızlarının bağışıklığı düşük olduğu için endişelendiklerini lisana getirdi. Hastanede kalmalarının ruhsal açıdan da kendilerini olumsuz etkilediğini kaydeden Başkes, “Pera’nın ömrüne sağlıklı bir biçimde devam edebilmesi için ‘Zolgensma’ gen tedavisi bizim tek tahlilimiz. Gönül ister ki kampanyamız çabucak yüzde 100 olsun. Fakat maalesef fazlaca sıkıntı. Pera 9 günlükken SMA olduğunu öğrendik. O günden beri öteki bir hayat yaşıyoruz. Pera’yı anne sütüyle besliyorum. Moralimin yüksek olması gerekiyor. Ona hiç bir şeyi belirli etmemem gerekiyor. Lakin her şeyi sezinleyen bir çocuk. Hasta olduğunun farkına varmadan bu ilacı almamız gerekiyor. Zira Pera bunu hak ediyor. Pera’yı mucizesine kavuşturmak istiyoruz” diye konuştu. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst