Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

SON DAKİKA HABERİ: SMA tedavisinde yeni bir ilaca onay

Leila

Global Mod
Global Mod
Son dakika haberi! SMA Bilim Heyeti’nden bir ilaca onay, bir ilaca veto çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığındaki görüşmede Risdiplam etken unsurlu ilacın SMA tedavi rehberine eklenmesine karar verildi.

bu biçimdece SMA tedavi rehberinde Nursinersen ve Risdiplam ile ilaç sayısı 2’ye yükselmiş oldu.

“RUHSATLANDIRMADA SON KADEMEYE GELİNDİ”

Bakan Koca, toplantının akabinde yaptığı açıklamada, şurup olarak kullanılan Risdiplam etken unsurlu ilacın ülkeye girişi için firma tarafınca yasal müracaatların yapıldığını, ilacın ruhsatlandırılmasında da son evreye gelindiğini söylemiş oldu.


Koca, “Bu ilaçla ilgili ruhsat sürecini önümüzdeki günlerde sonuçlandırmış olacağız. Bu ilacın aktifliği bilinen nursinersen tedavisinin uygulanmasının güç olduğu hastalar için seçenek olarak sunulmasına karar verilmiştir. Ülke dataları arttıkça Bilim Heyeti tarafınca uygulama temelleri bir daha gözden geçirilecektir” dedi.

Koca, bu biçimdelikle SMA hastaları için artık iki ilacın tedavi rehberinde yer alacağını vurguladı.

ZOLGENSMA’YA ONAY ÇIKMADI

Bilim Heyeti, ailelerin ağır olarak talep ettiği Zolgensma ilacına ise onay vermedi. İlaca yönelik değerlendirmelerin devam edeceği açıklandı.

Bakan Koca, “gen tedavisi” olarak da bilinen Zolgensma isimli ilaca ait ise şu açıklamayı yaptı:

“Bilim Konseyimiz tarafınca yapılan değerlendirmede Zolgensma isimli ilaçla tedavinin öbür tedavilere üstünlüğünü gösteren mukayeseli bir bilimsel çalışmanın hala bulunmadığı görülmüştür. Fakat, Zolgensma isimli ilacın 0-6 hafta yenidoğan taramasından gelen semptomlu olmayan SMA Tip 1 bebekler üzerinde öteki ilaçlara misal aktifliğinin olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Yeni bir inceleme yapılması için ilgili firmadan gerçek ömür bilgileri talep edilerek yeni bir kıymetlendirme yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.”

“SMA HASTALARINA GEREKLİ DAYANAK VERİLMEYE DEVAM EDECEK”

SMA hastalarının tedavileri için gerekli tüm takviyenin verilmeye devam edeceğinin altını çizen Bakan Koca açıklamasında, “Özellikle belirtmek isteriz ki, umudun suistimaline şimdiye kadar müsaade vermediğimiz üzere bundan daha sonra da müsaade vermeyeceğiz. Ailelerimizin umudunun ticari hedeflere alet edilmesine istek göstermeyeceğiz. Lakin bilimsel ispatla aktifliği ispat edilmiş her tedavi için ise gereken kolaylığı sağlamaya hazırız” sözlerini kullandı.

Okumaya devam et...
 
Üst