Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Sübvansiyonun istihdamla uyumlu hale getirilmesi miktarını azaltacaktır

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Bu Salı günü Hükümet, katkı payını tüketen işsizler veya bu yardıma erişim için yeterli katkıda bulunmayanlar için mevcut olan farklı yardımları birleştirmeyi ve basitleştirmeyi amaçlayan işsizlik yardımı reformunu onayladı. Yeni kural, genel anlamda, yeni yararlanıcıların miktarını ve erişimini iyileştiriyor, ancak aynı zamanda ayrıntılı bir yazıya da sahip: bu grubun neredeyse yarısı yeni kuralın getirdiği ekonomik artıştan yararlanamayacak: bunlar 52 yaşın üzerindekiler, en çok olanlar İşgücü piyasasının savunmasız üyeleri, yardımlarını artırmamanın yanı sıra mevcut katkı paylarının da kesildiğini görüyor, bu da gelecekteki emeklilik maaşlarında kesinti anlamına geliyor. Dahası, başkan yardımcısı Yolanda Díaz’ın bir kesinti gerektirmediğini söylemesine rağmen, bir işle uyumlu olduğunda yardım büyük ölçüde azaltılıyor.


-Şu anda işsizlik maaşını kim alıyor?



-Ya daha cömert olan işsizlik yardımını zaten tükettikleri için ya da katkı yapmadıkları ya da yeterli olmadığı için bu yardıma hakları olmadığı için şu anda bu yardımı alan bir milyona yakın işsiz var. . En önemli grup, neredeyse yarısı, 52 yaş üstü kişilerden oluşuyor ve birçoğu bu geliri emekli olana kadar sürdürüyor ancak Endülüs ve Murcia kırsalından 156.000’den fazla geçici işçi de burada. Ayrıca Aktif Ekleme Geliri (RAI) alan yaklaşık 100.000 kişi var.


-Şimdi hangi yeni gruplar erişebilir?



-Sübvansiyon reformu, bu yardımın dışında tutulan üç grubu içermektedir: bunlar, aile sorumlulukları olmayan 45 yaşın altındaki kişiler (İşçi Partisi tahminlerine göre yaklaşık 150.000), Endülüs ve Ekstremadura dışında ikamet eden potansiyel çiftçiler (yaklaşık 250.000), ve her gün Ceuta ve Melilla’da çalışmaya giden sınır ötesi işçiler.


-Ne kadar ücret alacaklar?



– İşsizlik miktarı IPREM’e bağlı olmaya devam edecek, ancak ilk altı ayda bu göstergenin %80’inden %95’e çıkacak, bu da mevcut 480 avrodan ayda 570 avroya çıkmak anlamına geliyor. Sonraki altı ay IPREM’in %90’ına (540 Euro) düşürülürken, geri kalan süre IPREM’in %80’inde (480 Euro) kalacaktır. Ancak bu miktarlar muhtemelen gelecek yıl yeni IPREM ile güncellenecektir.


Ancak bir istisna var: 52 yaş üstü yardımdan yararlananlar ve halihazırda bu yardımdan yararlanan mevcut işsizler bu artışın dışında tutuluyor. Bu çarşamba günü Resmi Devlet Gazetesi’nde (BOE) yayınlanan kuralda belirtildiği üzere, yalnızca yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren yeni kayıtlar için geçerli olacak.


-Ne zaman talep edebilirim ve bana ne zaman ödeme yapacaklar?



-Değişiklik ile katkı payının tüketilmesinden sonra talep edilebilmesi için beklenmesi gereken ay ortadan kaldırılmış olup, ayrıca talep edildiği günden itibaren ödenmeye başlanacaktır.


-Bu yardım ne kadar sürer?



-Süre aynı kalır ve yaş, aile koşulları ve yardımın tüketilme süresi gibi farklı koşullara bağlıdır. Olağan süre altı aydır ancak çeşitli durumlar için maksimum 30 ay vardır. Ayrıca 52 yaşını dolduranlar emekli olana kadar bu yardımdan yararlanabiliyor.


-Yolanda Díaz’ın dediği gibi kesinti yok mu?



-Evet, reformdan en çok 52 yaş üstü olanlar etkileniyor. 570 avroya kadar olan tutardaki artıştan yararlanamayacaklar ve ayrıca SEPE’nin gelecekteki emeklilikleri için kendilerine sağladığı katkı payı da azaltılacak. Şimdi asgari tabanın %125’ini (ayda 1.575 Euro) bağışlıyorlarsa, 2028’de %100’e ulaşana kadar kademeli olarak azaltılacak. Böylece 2024’te katkıları %120, 2025’te %115 olacak. 2026’da %110 ve 2027’de %105. Katkı paylarındaki bu azalma aynı zamanda gelecekteki emekli maaşınızda da kesintiye neden olacaktır.


-Çalışıp bu menfaati toplamak mümkün mü?



-Önümüzdeki Haziran ayına kadar değil, ancak yeni kuralla ilk kez bu yardımın ilk 180 gün boyunca hem yarı zamanlı hem de tam zamanlı istihdamla uyumlu hale getirilmesine izin veriliyor. Ancak Bakan Díaz miktarın azaltılmayacağını duyurmasına rağmen daha az ücret talep edecekler: ilk çeyrekte, çalışma gününe bağlı olarak IPREM’in %60 ila %80’i ödenecek ve bu miktar beşinci çeyrekten itibaren IPREM’in %5 ile %20’si arasına ulaşana kadar kademeli olarak azaldı.

Buna ek olarak, sübvansiyon aynı zamanda mesleki eğitim faaliyetlerine katılmak için veya işyerinde veya eğitim stajları veya harici akademik stajlar gerçekleştirmek için elde edilen burslar ve yardımlarla da uyumlu olacaktır.


-İşsizin taahhüdü var mı?



-Evet, yardım kişiselleştirilmiş bir istihdam aktivasyon planına bağlanacaktır ve bunu yapmak için yararlanıcının, İş Kanunu çerçevesinde, işverenler arasında karşılıklı hak ve yükümlülükleri belirleyen bir dizi hizmet içeren bir faaliyet sözleşmesi imzalaması gerekecektir. Yararlanıcıların istihdam edilebilirliğini artırmak için kamu istihdam hizmetleri arayan kişi.
 
Üst