Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Suudi Arabistan’daki ana operatör, Telefónica’nın şirketin neredeyse %10’unu satın alarak ilk hissedarı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Suudi Arabistan’ın ana operatörü telekomünikasyon şirketi STC Group’un çok uluslu hisselerin neredeyse %10’unu satın aldığını açıklamasının ardından hisseleri tamamen değişen, büyük ve tarihi İspanyol şirketlerinden Telefónica’da derinlik hareketi. Yalnızca konuyla ilgili olan -STC- değil, farklı fonlar ve katılımlar yoluyla Suudi krallığı tarafından dolaylı olarak kontrol edilen bir grup; ancak 2 milyar 100 milyon euro karşılığında Telefónica’nın sermayesinin tam olarak %9,9’una ulaştığı için. Bu, yabancı bir yatırımcının (AB dışından) girişine karşı İspanyol mevzuatının izin verdiği sınırdır.


STC grubu, başkanı José María Álvarez-Pallete olan Telefónica’nın kontrolünü veya çoğunluk hissesini satın alma niyetinde olmadıklarını açıkladı. Salı gecesi yaptıkları açıklamada, “Bu, cazip temettü politikamızı korurken sağlam bilançomuzu kullanmamıza olanak tanıyan harika bir yatırım fırsatıdır” dediler. Bu satın alma, genişleme ve büyüme stratejisinde “bir başka önemli kilometre taşını” temsil ediyor ve Telefónica’nın sürdürülebilir büyümesine ve yükselme potansiyeline olan güveni yansıtıyor. Hareket, Ibex-35’in kapalı olması ve başlıkların 3,75 avro olmasıyla duyuruldu. Ancak Wall Street’te listelenen hisse senetleri %1’lik bir yükselişle toparlandı.

Suudi menşeli operatör, İspanya için stratejik bir şirketteki (aralarında Telefónica’nın da bulunduğu) katılımını %10’un üzerine çıkarmak istiyorsa, bu hareketi hayata geçirebilmek için Hükümetin onayını alması gerekecekti. Bu kontrolü uygulamak için Yönetim, salgının ortasında, stratejik İspanyol şirketlerini olası ayartmalara karşı korumak amacıyla 2020’de covid’in patlak vermesinin bir sonucu olarak tanıtılan ve “anti-opas kalkanı” olarak bilinen bir yasayı onayladı. diğer yabancı firmalardan, karantina ve bunu takip eden kriz sırasında fiyatların düşmesi karşılığında pozisyon almaları.

Suudi grubun yatırımı, Telefónica’nın hisse sermayesinin %4,9’unu temsil eden hisselerin ve Telefónica’nın hisse sermayesinin diğer %5’ine ekonomik risk kazandıran finansal araçların satın alınması yoluyla yapıldı. STC Grup, gerekli izinlerin alınmasının ardından bu %5’e karşılık gelen oy hakkını elde edecek.


yukarı yönlü yabancı pozisyon



Böylece, ilk sahibi sermayesinin neredeyse %5’iyle (doğrudan ve dolaylı katılımlar arasında) BBVA olan Telefónica’nın hisseleri tamamen değişir, onu Caixabank (%3,5) veya uluslararası yatırım fonu BlackRock ve hemen hemen bir başka hisseyle takip eder. %4,5.

Bu, yukarıda adı geçen coğrafi bölgeden bir şirketin İspanya’da farklı yollarla gerçekleştirdiği ilk hareket değil. Basra Körfezi’nde son yıllarda diğerlerinin yanı sıra Iberdrola, Cepsa veya El Corte Inglés gibi firmalara giren çok sayıda devlet varlık fonu var. STC grubu, hem Suudi Arabistan’da hem de Bulgaristan, Hırvatistan ve Slovenya gibi diğer ülkelerde de sektörde hamleler yaptı.

STC başkanı Mohammed KA Al Faisal, şirketinin Telefónica ile benzerlikler paylaştığını belirtti. “Bu önemli uzun vadeli yatırım, umut verici gördüğümüz pazarlardaki teknoloji ve dijital altyapı gibi sektörlere yatırım yaptığımız büyüme stratejimizle uyumludur.”
 
Üst