Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Telefónica, yabancı yatırımcılar için bir taş atımı uzaklıktaki baraj

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Suudi operatör STC’nin, hisse sermayesinin %9,9’unu satın alarak Telefónica’nın hissedarlarına gelişi, ne şirketin mevcut yönetim ekibinin ne de hükümetin ekonominin stratejik şirketlerinden birinde beklediği ustaca bir hamleydi. Hareket, çok uluslu şirketin borsadaki fiyatının sürekli devalüe edilmesinin ardından geldi ve bu da Suudi şirketin duyuruyu yapmasından önce unvan başına 3,75 avro seviyesinde kalmasına neden oldu.


İnişiyle birlikte Telefónica’nın güç eksenleri değişiyor ve eğer veri, teknoloji ve hatta savunma stratejisindeki bu önemli işin riske atıldığını dikkate alırsa, yalnızca Yöneticinin olağanüstü performansı bu hareketi değiştirebilir.


Borsa çöküşü



Telekomünikasyon sektörü, her zaman nihayet gerçekleşmeyen konsolidasyon söylentilerinin ardından, borsaya yıllar süren zayıflığı ekledi. Sektördeki çalkantı ve sonuçlardaki iyileşme, Telefónica’nın %12’den fazla değer kaybettiği 2022’den sonra bu yıl borsadaki değerinin %14’ünü toparlamasına olanak tanıdı – bu Çarşamba günü %2,5’luk artış sayılır. Başlıkları 3,85 eurodan işlem görüyor.


Ancak bu artış, Nisan ayı sonunda yılın en yüksek seviyesine yaklaşan hisse başına 4,15 Euro’yu geri kazanmaya yetmedi. O zamandan bu yana firma Borsada %7’den fazla düşüş yaşadı. Almanya’daki ilk müşterisi olan sanal cep telefonu operatörü 1&1’i kaybettikten sonra bu yaz hızlanan düşüş, bu şirketin Almanya’daki Telefónica’nın rakibi Vodafone ile yeni bir anlaşma yapmasının ardından hızlandı.

Operatör için asıl sorun, Álvarez-Pallete’nin son yıllarda gerçekleştirdiği ve hissedarları çok endişelendiren yoğun borç azaltma sürecine rağmen, son yıllarda fiyatlarında istikrarsızlığın devam etmesidir. Gelişiminin zayıflığı hakkında bir fikir edinmek için – Avrupa’daki tüm sektör için ortak olan – mevcut 3,85 avro, Pallete’nin başkanlığı devraldığı zamanki değere yakın olan neredeyse 10 avrodan çok uzak. Ve ayrıca pandemiden önce ortalıkta olan 6,2 avronun.

Uzman, eToro’nun kıdemli pazar analisti Javier Molina’nın “STC Group örneğinde olduğu gibi 22.000 milyon Euro’ya yakın bir kapitalizasyonla %10 satın almanın Telefónica’nın özellikleri göz önüne alındığında son derece verimli göründüğünü” kabul ettiğini söylüyor. Özellikle STC’nin operasyonda ödeyeceği 2 milyar 100 milyon Euro’nun, grubun 49 milyar 200 milyonu aşan piyasa değeriyle karşılaştırıldığında. Başka bir deyişle, İspanyol operatörde elde edeceği yüksek katılım göz önüne alındığında, ödeme Arap firması için büyük bir çaba gerektirmedi.


güç değişikliği



Şimdiye kadar Telefónica’nın ana hissedarları bankalardı. Özellikle BBVA ve CaixaBank. İlk durumda, Carlos Torres’in başkanlığını yaptığı kuruluş sermayenin neredeyse %5’ine sahiptir (doğrudan ve dolaylı katılımlar arasında), onu Caixabank (%3,5 ile) takip etmektedir; veya uluslararası yatırım fonu BlackRock’un neredeyse %4,5’lik payı daha var.


La Caixa’nın yatırım kolu Criteria, Telefónica’ya 2017’den bu yana 750 milyon avroyu aşan küresel bir yatırım yaptı. Suudi grup, şimdilik yönetim kurulunda sandalye talebinde bulunmanın erken olduğunu düşünüyor. Aynı noktadan kaynaklar, “Yatırımımızın henüz başlangıç aşamasındayız ve Telefónica’nın mevcut yönetim ekibine güveniyoruz, dolayısıyla bu konular hakkında konuşmak için henüz çok erken” dedi.


As Moncloa’nın kolunda



Ekonominin bir kısmının riske atıldığını düşünmesi durumunda İspanya Krallığı’nın stratejik bir şirkete müdahale edebileceği iki yol vardır. Tarihsel olarak ‘altın pay’dan faydalanabilirdi: çoğunluk olmasa da kendisine önemli kararlar üzerinde veto hakkı veren hissedarlıktaki katılım yüzdesi. Enagás, Redeia, Airbus veya Hispasat, Hükümetin SEPI aracılığıyla bu dolaylı kontrolü sürdürdüğü şirketlerden bazılarıdır.


Telefónica örneğinde Devlet, başlangıcından itibaren tarihsel olarak halka açık bir şirket olan bu şirketin özelleştirme sürecini tamamladıktan sonra 1999 yılında hisselerini bırakmıştı. Ancak bu operasyonla stratejik sektörleri işgal ettiğini düşünürse STC’nin hareketini engelleyebilir. Bu nedenle etkilerini analiz ediyor.

En son ‘millileştirme’ pandemiden kaynaklandı. O zamandan bu yana SEPI, Celsa (550 milyon kredi), Air Europa (474 milyon), Técnicas Reunidas (340 milyon), Hotusa (241 milyon), Volotea (200 milyon) gibi zor durumdaki birçok şirketin imdadına yetişti. , Duro Felguera (120 milyon), Tubos Reunidos (112,8 milyon), Air Nostrum (111 milyon), Wamos (85,2 milyon) veya Hesperia (55 milyon).
 
Üst