Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

“Terra_Byte” işbirliğinde küresel değişim araştırması için maksimum bilgi işlem gücü

Hasan

New member
Avrupa’nın en büyük yüksek performanslı bilgi işlem merkezlerinden biri olan Bavyera Bilimler Akademisi’nin Leibniz-Rechenzentrum’u (LRZ) ve Avrupa’nın en büyük uzay araştırma tesisi olan Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) gelecekte değerlendirmede işbirliği yapacak Dünya gözlem uydularının, gezegenimizin durumunu günlük olarak kaydetmek için sosyal ağlar gibi diğer küresel veri kaynaklarıyla etkileşim halinde olduğu muazzam miktarda veri.

Bavyera Bilim Bakanı BeHaberler Sibler, 27 Mayıs 2019’da Münih yakınlarındaki Garching’de katılımcı ortak kurumlar arasında bir işbirliği anlaşmasının imzalanması vesilesiyle, “İşbirliği, Münih’in bilimsel manzarası ve bir araştırma yeri olarak Bavyera için bir kilometre taşıdır.” “Bu işbirliği, Garching ve Oberpfaffenhofen’deki araştırma tesislerimizin potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu açıkça ortaya koyuyor! Her iki enstitü de olağanüstü, uluslararası kabul görmüş çalışmalar yürütüyor. Ortak projeleri artık küresel değişimi ve bunun bölgemiz üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde araştırmak için tamamen yeni olanaklar sunuyor. Çünkü bu, gezegenimizde yaşamaya değer bir gelecek için uygun çerçeve koşulları oluşturmak için siyaset ve toplum için önemli bir temeldir. Havacılık, süper bilgi işlem ve yapay zeka iç içe geçmiş durumda. Yarının teknolojisi burada geliştiriliyor!” İşbirliği ile DLR ve LRZ, uydu tabanlı yer gözlemi ve süper hesaplama alanlarındaki büyük uzmanlıklarını birleştiriyor.

DLR Uzay Araştırmaları ve Teknolojisi İcra Kurulu Üyesi Prof. Hansjörg Dittus, “Küresel değişim süreçlerini anlamak ve gelişimini izlemek istiyorsak, uzaydaki uydularımızdan gelen verileri mümkün olan en iyi şekilde değerlendirebilmeliyiz” dedi. . “DLR ve LRZ arasındaki işbirliği, gelecekte küresel eğilimleri ve bunların sonuçlarını anlamak için son derece verimli ve bağımsız bir şekilde çok büyük miktarda veriyi en son yöntemlerle analiz etmemizi sağlayacaktır. Bunun örnekleri, uluslararası alanda artan kentleşme ve tarımın yaygınlaşmasıdır. doğal ekosistemler veya dünyanın kutup bölgelerinde ve atmosferde meydana gelen ve şüphesiz insanlar için de sonuçları olan hızlı değişimler pahasına kullanın. sensör verilerini tabloya ekleyin.”

LRZ Başkanı Prof. Dieter Kranzlmüller şunları vurguladı: “Bu iki önde gelen araştırma kurumunun işbirliğiyle, yetkinliklerinde birbirini ideal şekilde tamamlayan ve uygun uzmanlık, fon ve araştırma konularına ortaklaşa katkıda bulunan iki ortak güçlerini birleştiriyor. Leibniz Bilgisayarı Merkez, yenilikçi bir BT hizmet sağlayıcısı ve yüksek performanslı bilgi işlem merkezi olarak kanıtlanmış bir Deneyime sahiptir ve Bavyera üniversiteleri ve gelecekte Oberpfaffenhofen’deki enstitüleri ile DLR için güvenilir ve güçlü bir ortaktır.”


Büyük miktarda yer gözlem verisi



Yer gözlem uyduları her gün o kadar yüksek çözünürlükte büyük miktarda veri sağlıyor ki, geleneksel değerlendirme yöntemleri çoktan sınırlarına ulaştı. “Yalnızca en modern yüksek performanslı bilgi işlem sistemleriyle bağlantılı olarak çok çeşitli tarihsel ve güncel veritabanlarının çevrimiçi kullanılabilirliğinin bir kombinasyonu, araştırmacılarımızın küresel bilgileri en yüksek çözünürlükte elde etmelerini sağlar, bu da gezegenin gelişimi hakkında açıklamalar yapmamızı sağlar. Earth “Yapay zeka giderek daha önemli bir rol oynuyor. DLR’deki Alman Uzaktan Algılama Veri Merkezi (DFD) Direktörü Prof. Stefan Dech, “Bu, geleneksel yöntemlerle yapılması zor olan olayları ve gelişmeleri tanımamızı sağlıyor. Bu işbirliği, DLR enstitüleri için çok büyük önem taşıyor.” uydu tabanlı yer gözlemi üzerine araştırma yapan Oberpfaffenhofen’de. Veri miktarı ve sınırlı bilgi işlem gücü nedeniyle daha önce yalnızca örnek olarak mümkün olan çeşitli metodolojik ve yerbilimsel küresel analizleri artık gerçekleştirebiliyoruz. Bu, DLR ve LRZ arasında geliştirilen ve LRZ’yi DLR’nin Oberpfaffenhofen’deki Alman uydu veri arşivine bağlayacak ve mevcut küresel veri stoklarının çevrimiçi mevcudiyetine ek olarak, aynı zamanda geçmiş verileri de birbirine bağlayacak olan, birlikte özellikle önemlidir. arşiv ve DLR’nin kendi verileri,” diye devam ediyor Dech.


veri analizi için meydan okuma



Örneğin, Avrupa yer gözlem programı Copernicus’tan gelen veriler şimdiden 10 petabayt eşiğini aştı. 1 petabayt, yaklaşık 223.000 DVD’nin içeriğine karşılık gelir – yaklaşık 3,5 ton ağırlığında bir miktar. 2024 yılına kadar Copernicus programının Sentinel uyduları 40 petabayttan fazla veri üretmiş olacak. Bunlar, DLR radar uyduları TerraSAR-X ve TanDEM-X veya Amerikan Landsat verileri gibi petabaytlarca ulusal yer gözlemi misyonuyla desteklenir. Bununla birlikte, bilim adamlarını zorluklarla karşı karşıya bırakan, yalnızca uydu görevlerinden elde edilen büyük miktarda veri değildir; sosyal ağlarda yayınlanan küresel değişim verileri de değerli bir kaynaktır. Ancak bunlar beraberinde yeni zorlukları da getiriyor, çünkü bu veriler çok heterojen, doğruluğu net değil ve süresiz olarak mevcut değil.

Bu nedenle DLR’deki araştırmacılar, küresel değişimdeki eğilimleri ve on yıllara yayılan küresel ve bölgesel zaman serilerinde doğal afetler ve ekolojik bağlamların analizlerini bulmak için yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi yöntemlerini giderek daha fazla kullanıyor. Ancak bu yöntemler, gerekli verilerin yüksek performanslı veri analizi platformlarında (HPDA = Yüksek Performanslı Veri Analitiği) çevrimiçi olarak bulunmasını gerektirir. Bu nedenle işbirliğinin teknik amacı, DLR’nin Oberpfaffenhofen’deki Alman Uydu Veri Arşivi (D-SDA) aracılığıyla araştırma için gerekli tüm yer gözlemi verilerine ve ücretsiz olarak çeşitli sağlayıcılardan veri dağıtım noktalarına erişimi olan böyle bir platform oluşturmaktır. uydu verileri.

DLR’nin Alman Uzaktan Algılama Veri Merkezi, katılımcı DLR enstitüleri için işbirliği faaliyetlerini koordine eder: DFD’ye ek olarak, Uzaktan Algılama Metodolojisi Enstitüsü, Atmosfer Fiziği Enstitüsü ve Yüksek Frekans Teknolojisi ve Radar Sistemleri Enstitüsü Oberpfaffenhofen katılıyor. Jena’daki Veri Bilimi Enstitüsü ve Köln’deki Simülasyon ve Yazılım Teknolojisi tesisi de teknolojinin uygulanmasında yer alıyor.


Küresel Değişim için İşbirliği



İşbirliğinde DLR, fiziksel modelleme ve yapay zeka (AI) alanındaki çevresel ve küresel değişim, metodik ve algoritmik süreç gelişmeleri, uzun vadeli arşivlerin yönetimi ve büyük veritabanlarının işlenmesi ile ilgili araştırma sorularını ele alıyor.

İşbirliğinde LRZ, operasyonel, ölçeklenebilir, güvenli ve güvenilir BT hizmetleri ve teknolojilerinin araştırılması ve uygulanmasına, süreçlerin ve prosedürlerin optimizasyonuna, süper hesaplamaya ve bulut bilişimin yanı sıra yapay zeka (AI) ve büyük veri prosedürlerinin kullanımına odaklanıyor. LRZ’nin mevcut BT sistemleri (yüksek performanslı bilgisayar SuperMUC-NG dahil) ve enerji tasarruflu yüksek performanslı bilgi işlem deneyimi de kullanılır.

Plan, binlerce bilgi işlem çekirdeği için yaklaşık 40 petabayt çevrimiçi kullanılabilirliği uygulamaktır. DLR ve LRZ’nin ortak yatırımları ile genişlemenin ilk aşamasının 2020 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Yeni HPDA platformu, Garching’deki LRZ’nin mevcut altyapısına entegre edilecek. Bavyera üniversitelerindeki ve kolejlerindeki bilim adamları da platformdaki büyük ölçüde ücretsiz ve açık verilere erişebilecek.
 
Üst