Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Thomas Reiter: Uzayda ağırlıksız 350 gün – bir portre

Hasan

New member
Thomas Reiter, iki görevi sırasında uzayda toplam 350 gün geçirdi ve dünya yörüngesinde 5.525 kez döndü. Bu onu Avrupa’nın en deneyimli astronotu yapıyor. Thomas Reiter, çocukken uzaya seyahat etmeyi hayal etti, ancak genç bir yetişkin olarak uzaya uçma şansını neredeyse hiç görmedi ve başlangıçta farklı bir kariyer yolu seçti.

Thomas Reiter 23 Mayıs 1958’de Frankfurt am Main’de doğduğunda, insanlı uzay uçuşları ve ay yürüyüşlerinden hâlâ söz edilmiyordu. Ama çocukken “havalanmanın” ne demek olduğunu öğrendi; her iki ebeveyni de hevesli planör pilotlarıydı. Bir öğrenci olarak, zaten bir astronot olma arzusuna sahipti, bu o zamanlar ütopik görünüyordu çünkü uzay programlarında yalnızca Amerikalılar ve Sovyetler vardı. Thomas Reiter, 1969’da on bir yaşındayken, aynı yıl aya ayak basan ilk insan olduktan sonra Amerikalı astronot Neil Armstrong’a bir mektup yazdı. İlk başta bir cevap alamadı.


Yıldızlara ulaşmak



Yine de, Thomas Reiter’in uzay coşkusu aya inişle kesin olarak uyandı ve okulda kartondan yapılmış ilk roketlerini tamir etti. 14 yaşında kendi kendine havalandı ve süzülmeye başladı. O zaman bile pilot olmak istediği açıktı. Reiter, 1977’de Abitur’da okulu bitirdi ve temel askerlik hizmetine Hava Kuvvetleri’nde başladı. Temel eğitimden sonra hobisini kariyere dönüştürdü ve Hava Kuvvetleri’nde kariyer askeri olarak kaldı. Münih yakınlarındaki Neubiberg’deki Alman Silahlı Kuvvetleri Üniversitesi’nde uzay mühendisliği okudu ve Aralık 1982’de kalifiye mühendis olarak mezun oldu. Teksas’taki Amerikan Sheppard Hava Kuvvetleri Üssü’nde jet pilotu olmak üzere pilot adaylarından biri olarak seçildi. pilotlar yetiştirildi. Reiter, Alpha Jet pilotu olarak geri döndü ve Oldenburg’da Jagdbombergeschwader 43 ile konuşlandırıldı.

Sonra Thomas Reiter yıldızlara ulaşmaya çalıştı: 1989’da Avrupa Uzay Ajansı ESA, ikinci astronot grubu için pilotlar ve bilim adamları arıyordu. Thomas Reiter de dahil olmak üzere tüm Avrupa’dan 22.000 aday altı boş yer için başvurdu. ESA seçim sürecine paralel olarak test pilotu eğitim kursunu tamamladı. Önce Manching’deki uçuş test merkezinde 2. sınıf test pilotu olarak ve iki yıl sonra Boscombe Down’daki İngilizce test pilotu okulu ETPS’de (Empire Test Pilots’ School) 1. sınıf test pilotu olarak eğitim aldı. Bu noktada, 15 farklı savaş uçağı tipinde 2000 saatten fazla uçuşu tamamlamıştı. Uzun bir prosedürden sonra Thomas Reiter, Mayıs 1992’de ESA tarafından altı Avrupa ülkesinden altı yeni astronottan biri olarak seçildi.


Rus uzay istasyonu Mir’de uzun vadeli görev



ESA’nın Köln-Porz’daki Avrupa Astronot Merkezi’nde (EAC) altı aylık temel eğitimini tamamladıktan sonra, Mayıs 1993’te Euromir 95’e seçildi. Uluslararası Uzay İstasyonu ISS’deki Avrupa Columbus uzay laboratuvarı. İsveçli meslektaşı Christer Fuglesang ile Ağustos 1993’te Moskova yakınlarındaki Star City’deki Rus Kozmonot Eğitim Merkezinde eğitime başladı. Her iki astronot da Mir uzay istasyonunda uçuş mühendisleri olarak çalışmak, uzay yürüyüşleri yapmak ve Soyuz kapsülünü çalıştırmak için eğitildi. Eğitimi başarıyla tamamladıktan sonra, Mart 1995’te Euromir 95 görevi için uçuş mühendisi olarak aday gösterildi. 179 gün ile görev, ESA’nın bugüne kadarki en uzun insanlı uzay görevi ve Mir’de Rus olmayan bir astronot tarafından uçulan en uzun görev oldu. uzay istasyonu. Başlangıçta 135 gün olarak planlandı, ancak 179 güne uzatıldı.


Euromir 95 – bir Avrupa rekoru



Thomas Reiter’in görevi, 3 Eylül 1995’te Kazakistan’daki Baikonur Uzay Üssü’nden parlak güneş ve mavi gökyüzünde planlanmış bir kalkışla başladı. Soyuz uzay aracı yerel saatle 15:00’te (Orta Avrupa Yaz Saati ile 11:00) havalandı ve dokuz dakikadan kısa bir süre sonra dünya yörüngesine ulaştı. 50 metrelik roket, 12 Nisan 1961’de Yuri Gagarin ile aynı fırlatma rampasından fırlatıldı. Yaklaşık iki gün sonra Soyuz TM-22 uzay aracı, 120 tonluk Mir’e başarıyla kenetlendi. Yaklaşık bir buçuk saat sonra, Reiter ve Rus meslektaşları Sergei Avdeev ve Yuri Gidzenko, kapaktan uzay istasyonuna doğru yüzdüler. Mir mürettebatı Anatoly Solovyev ve Nikolai Budarin tarafından geleneksel Rus ekmek ve tuz ikramıyla karşılandılar.

Bu uzun vadeli görevde Reiter, farklı ESA üye ülkelerinden toplam 41 deney gerçekleştirdi. Görevin uçuş mühendisi olarak hizmet vermenin yanı sıra Reiter, yakında çıkacak olan Uluslararası Uzay İstasyonu programında ESA’nın rolü için değerli deneyimler kazandı.

Mir’de Thomas Reiter, 26 yıl önce Neil Armstrong’a yazdığı mektuba nihayet bir yanıt aldı. Reiter’in babası, çocukların mektubunun bir kopyasını NASA’ya göndermişti. Neil Armstrong, astronot arkadaşına uzaya bir yanıt gönderme fırsatını değerlendirdi.


Boş uzaydaki ilk Alman



Ancak, Reiter’in görevinde her şey planlandığı gibi gitmedi: Zor bir durum, ısı düzenlemesi için bir alt sistemde bir kusuru beraberinde getirdi: enerji taşıyıcısının zehirli bir bileşeni, istasyonun atmosferine girdi. Mürettebat birlikte sızdıran boruları onarmayı başardı.

20 Ekim 1995’te Thomas Reiter, yaklaşık beş saatlik bir uzay yürüyüşü yapan ilk Alman oldu. Bu çıkış sırasında Spektr modülünün dışına European Science Exposure Facility (ESEF) adlı bir Avrupa deneyi monte etti.

15 Kasım 1995’te Thomas Reiter, Sergei Avdeev ve Yuri Gidzenko, STS-74 görevi Amerikan uzay mekiği Atlantis Mir uzay istasyonuna kenetlendiğinde beş meslektaşı tarafından ziyaret edildi. Reiter, 8 Şubat 1996’daki ikinci uzay yürüyüşünde bir deneyden iki kaset kurtardı. 29 Şubat 1996’da Thomas Reiter’in görevi, Soyuz kapsülünün Kazakistan’ın karlı bozkırlarındaki Arkalyk kasabasının yaklaşık 107 kilometre kuzeydoğusunda inmesiyle sona erdi.


Soyuz Dönüş Komutanı ve ISS’de uçuş mühendisi olarak eğitim



Thomas Reiter döndükten sonra eğitimine Star City’de devam etti: Ekim 1996 ile Temmuz 1997 arasında uzay istasyonuyla buluşma ve kenetlenme ve Soyuz-TM uzay aracıyla yörüngeden dünyaya dönüş eğitimini tamamladı. Kendisine, uzaydan dönüşü sırasında üç mürettebat üyesiyle bir Soyuz kapsülüne pilotluk yapma hakkı veren Rus “Soyuz Dönüş Komutanı” sertifikası verildi.

Eylül 1997’de Reiter, Hava Kuvvetlerine yeniden atandı ve Tornado Avcı-Bombacı Filosu 38 ile Aşağı Saksonya’daki Upjever Hava Üssü’nde komodor olarak hizmetine başladı. Mart 1999’da Hava Kuvvetleri’ndeki hizmeti sona erdi ve uzun bir süre ESA’ya döndü. ISS’de eğitim için vadeli görev. Bu arada, testlerde Bundeswehr için defalarca Tornado uçurdu. Bu uçuşlar, olası bir uzun vadeli görev için eğitimine önemli bir ek oluşturdu. Haziran 1999’dan Mart 2000’e kadar, Uluslararası Uzay İstasyonunun Rus kesimlerini tanımak için Rusya’nın Gagarin Kozmonot Eğitim Merkezinde dokuz aylık bir kursu tamamladı. Eylül 2001’den Eylül 2004’e kadar ISS için Avrupa araştırma laboratuvarını hazırlayan Columbus proje ekibinde çalıştı.


ISS’ye giderken



Nisan 2005’te ESA, Thomas Reiter’in Uluslararası Uzay İstasyonunda uzun vadeli bir görev için planlanan ilk Avrupalı olacağını duyurdu. Reiter’in Astrolab misyonu, Avrupa’nın Columbus laboratuvarının Uluslararası Uzay İstasyonunda gelecekte kullanılmasının başlangıcıydı. Misyon beş aydan fazla sürecek şekilde tasarlandı. Reiter’in fırlatma tarihi, Columbia felaketinden sonraki ilk uzay mekiği fırlatılması sırasında dış tanktaki yalıtımın bazı kısımları tekrar kırıldığı için birkaç kez ertelenmek zorunda kaldı. Böyle bir köpük parçasının uzay mekiğinin sol kanadına çarpması, ısı kalkanına zarar verdi. Benzer bir olay, uzay mekiği Columbia’nın 1 Şubat 2003’te Dünya atmosferine yeniden girerken yanmasına ve yedi mürettebat üyesinin tamamının ölümüne neden oldu. Thomas Reiter’in Astrolab görevi birkaç ay ertelendi. Görev başladığında Thomas Reiter, Moskova yakınlarındaki Star City’de, Köln’deki Avrupa Astronot Merkezi’nde (EAC), Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’nde ve Cape Canaveral’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde 1.870 saatten fazla eğitimi tamamlamıştı. 4 Temmuz 2006 Amerika Bağımsızlık Günü’nde Reiter, parlak güneş ışığında Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden ISS’ye giden STS-121 göreviyle havalandı.


Astrolab – Avrupa’nın ISS araştırmalarının başlangıcı



6 Temmuz 2006’da Thomas Reiter’in gelişiyle, ISS’de uzun süreli astronotların sayısı yeniden ikiden üçe çıktı. 8 Nisan 2006’dan beri uzayda Pavel Vinogradov ve Jeff Williams ile birlikte Expedition 13’ün yeni bir üyesi olan Thomas Reiter, İkinci Uçuş Mühendisi rolünü üstlendi. Thomas Reiter her ikisiyle de iyi iletişim kurabildi, akıcı bir şekilde İngilizce ve Rusça konuşuyor. İlk Avrupalı olarak Thomas Reiter, ISS’de hayati görevler üstlendi ve navigasyon, tutum kontrolü ve çevre koşullarının ve yaşam destek sistemlerinin izlenmesinden sorumluydu. Fizyolojiden karmaşık plazma fiziğine ve radyasyon dozimetrisine kadar 19 bilimsel deney gerçekleştirdi.


Yine boş alanda



3 Ağustos 2006’da Thomas Reiter, Amerikalı meslektaşı Jeff Williams ile araç dışı bir aktivite (EVA) gerçekleştirdi. İki astronot, boş alanda 5 saat 54 dakika çalıştı. Takip eden haftalarda, birkaç görev ISS’ye uçtu: 11 Eylül 2006’da uzay mekiği Atlantis, STS-115 ekibiyle birlikte ISS’ye yeni bir bileşen getirdi. Uzay istasyonuna başka bir güneş pili kanadı başarıyla kuruldu. Bu istasyon için elektrik enerjisini ikiye katladı. 20 Eylül 2006’da, Expedition 14’ün yeni yerleşik mürettebatı Michael Lopez-Alegria ve Mikhail Tyurin, uzay istasyonuna Expedition 13’ün yerini alan bir Soyuz kapsülüne bindiler. 11 Aralık 2006’da Uzay Mekiği Discovery, İsveçli ESA astronotu Christer ile kenetlendi. Fuglesang. Uzay mekiği, Thomas Reiter’i on bir gün sonra, 22 Aralık’ta, 159’u ISS’de olmak üzere uzayda 171 günün ardından dünyaya geri getirdi.

Reiter’in misyonuyla ilgili bir yenilik, yalnızca Houston ve Moskova’daki kontrol merkezleri tarafından değil, aynı zamanda Münih yakınlarındaki Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) Oberpfaffenhofen’deki Alman Uzay Operasyonları Merkezi GSOC tarafından – Avrupa için bir test ve hazırlık olarak – yönetilmesiydi. Kolomb modülü.


dünyadaki görevler



Thomas Reiter, ISS’den döndükten sonra uzaydan bıkmış olmaktan çok uzak olduğunu, ancak diğer Avrupalı astronotların uzaya başka bir uçuş için onun önünde olacağını söyledi. Thomas Reiter en azından onun zihninde hâlâ uzaya uçuyor. 1 Ekim 2007’den 15 Nisan 2011’e kadar DLR Yönetim Kurulu üyesiydi ve uzay araştırma ve geliştirmeden sorumluydu.

Dorothee Bürkle tarafından düzenlenen Gerhard Daum tarafından.
 
Üst