Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Tüm borsaları sürükleyen Deutsche Bank ile ilgili şüpheler şimdi şiddetleniyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Hisse senedi piyasaları bu Cuma gününü, önümüzdeki Pazartesi günü yeni bir kurtarma paketi, kamu yardımı veya daha fazla dalgalanmayı önlemek için hafta sonu ortasında alınan bir kararla yeniden mi doğacakları sorusuyla kapattı. Yetkililerin bir banka hakkında sert bir karar vermek zorunda kaldığı önceki büyük durgunlukta çok yaygın olan bu plan, 2023’te arka arkaya üçüncü hafta sonu için olağan hale geliyor. Ve bu sefer ABD’deki Silicon gibi küçük bir varlık ya da Swiss Credit Suisse gibi avro bölgesinin dışında değil. Euro bölgesindeki ilk Alman kuruluşu ve sistemik bankalardan biri olan Deutsche Bank’tan bahsediyoruz.


Finans grubunun hisseleri dün borsadaki tüm spekülatif pozisyonların hedefi oldu. Deutsche’nin satışları, grubun 2028’de vadesi dolan 1.500 milyon dolarlık (yaklaşık 1.400 milyon Euro) sermaye benzeri borcun erken geri ödeneceğini açıklayarak tüm yatırımcıları heyecanlandıran bir karar almasının ardından hızlandı. Bu dönüş, çatlamış bir bilançonun yeniden inşa edilmesine yol açtı. müşteri mevduatlarındaki değişiklikler ve oranlar en düşük seviyedeyken elde edilen borç piyasasından kaynaklanan darlık, kuruluşun hisselerinin seansın bazı anlarında %15 kalmasına rağmen %9 düşmesine neden oldu.

İstikrarsızlık, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un Brüksel’den bunun “kârlı” bir varlık olduğunu, dolayısıyla endişelenmek için “neden” olmadığını belirtmesine yol açtı. XTB’de analist olan Darío García’ya göre, kısa vadede Deutsche Bank ile “kurtarılma anında değiliz”. Bu analist, “Yatırım duyarlılığı bankaya ek zarar veriyor, ancak doğrulanmadı” diye ısrar ediyor. “Deutsche Bank zarar beyan etmedi ve Credit Suisse’in yaşadığı benzer bir durumda olduğunu göstermedi” diyor. Aslında işletme, 2022’de son 15 yılın en iyi sonucu olan 5.000 milyon Euro’luk bir kâr kaydetti. Bu durumla karşı karşıya kalan strateji direktörü ve Nextep Finance firmasının kurucu ortağı Víctor Alvargonzález, ECB’nin “ayağını duvara koyması” ve faiz oranlarını “hemen” düşürmesi gerektiğine inanıyor, çünkü bir bankacılık krizi “enflasyon önleyici”. .

Sorun şu ki, her şeye gücü yeten Almanya’nın ilk finans kurumu, kendi krizini ağırlaştıran bir dizi sorun nedeniyle aylardır değil, yıllardır firarda. Önceki büyük durgunluktan bu yana, banka Libor gibi ipotek endekslerini manipüle ettiği için para cezalarına çarptırıldı (2015’te durum buydu); Ayrıca kara para aklama operasyonlarında işbirliği yapmaktan, Malezya 1MDB fonu skandalına karışmaktan, tartışmalı Jeffrey Epstein ile ticari ilişkilerinden ve hatta döviz piyasasında rüşvet iddiasından dolayı yaptırımlara uydu.


Ibex-35 %2 düşüyor



Sürükleme etkisi, tüm İspanyol finans kurumlarının yanı sıra Avrupalı finans kurumlarının eylemlerinde hissedildi. Banka dün borsa düşüşlerine öncülük etmek için döndü. Bankinter seansı %5,3 düşüşle en kötü performans gösteren değer olarak kapattı. BBVA (%-4,43), Banco Sabadell (%-4,28), Unicaja Banco (%-4,06), Banco Santander (%-3) ve CaixaBank’ın (%-2,95) fiyatı.

Ibex-35 dün %2 düştü ve seansı 8.800 puanın altına yerleştirdiği bu hafta %0.7’lik yetersiz bir ilerleme kaydetti. Ana Avrupa borsalarının geri kalan endeksleriyle karşılaştırıldığında, Alman DAX %1,66, CAC 40 %1,74 ve İtalyan FTSE MIB %2,23 düştü. Euro Stoxx 50 %1,82 ve İngiliz FTSE 100 %1,26 düştü.
 
Üst