Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

‘Türkiye’de 4 milyondan fazla astım hastası var’

Leila

Global Mod
Global Mod
Türkiye Teneffüs Araştırmaları Derneği TÜSAD Astım ve Alerji Çalışma Kümesi Lideri Prof. Dr. Zeynep Ferhan Özşeker, Dünya Astım Günü niçiniyle yaptığı açıklamada, dünyada yaklaşık 340 milyon, Türkiye’de ise 4 milyondan fazla astım hastası olduğunu belirtti. Özşeker, “Astım denetiminde ilaçların yanlışsız ve uygun dozlarda kullanması şart” dedi.

TÜSAD Astım ve Alerji Çalışma Kümesi Lideri Prof. Dr. Zeynep Ferhan Özşeker, astımın dünyada en sık görülen bulaşıcı olmayan kronik teneffüs hastalıklarından biri olduğunu, dünyada yaklaşık 340 milyon, Türkiye’de de yaklaşık 4 milyonu aşkın bireyde görüldüğünü belirtti.

Dünya çapında bu kadar yaygın görülmesine karşın, astım tedavi ve denetiminde hala tamamlanması gereken çok sayıda eksik olduğunu lisana getirdi. Astım konusunda yaşanan zorlukların en başında hastalığın teşhis ve tedavisinde karşılaşılan eşitsizlikler geldiğini belirten Özşeker, bunun yanı sıra, teşhis ve tedaviye eşit erişim, güçlü ve yoksul ülkelerin içindeki eşitsizliklere dikkat çekti.

ASTIM İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

  • Astım, yinelayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük üzere belirtilerle kendini gösteren kronik bir hastalık. Belirti ve şikayetler zaten yahut çeşitli tetikleyicilerin niye olduğu hava yollarındaki daralma kararı ortaya çıkıyor. Atak sıklığı ve şiddeti şahıstan şahsa yahut tıpkı şahısta vakit ortasında değişkenlik gösteriyor. Ataklar (krizler) halinde seyrediyor ve hastalar atak periyotları haricinde kendilerini âlâ hissedebiliyor.
  • Astım büsbütün tedavi edilebilen bir hastalık olmamakla birlikte nizamlı ilaç tedavisiyle ataklar denetim altına alınabiliyor. Astım hastalığının tedavisinde ilaçların tabip denetiminde ve sistemli kullanmasının değeri büyük.
  • Astım tedavisinde ekseriyetle inhaler steroid ilaçlar kullanılmakla birlikte damar yoluyla ya da ağızdan alınan tabletlerden de yararlanılıyor. Tedavide tesirli sonuçlar alınabilmesi için ilaçların hakikat alınması epeyce değerli. İlaçlar kesilir, sistemsiz kullanılır ya da dozları gerçek uygulanmazsa astım denetim altına alınamaz ve şiddetli ataklar ortaya çıkabilir.
  • Her halükarda astım tedavisi kesinlikle uzman tabibin nezaretinde planlanmalı, ilaçların denetimi ismine tedavi müddetince hekim-hasta işbirliği kurulmalı. Hastalar teneffüs yoluyla kullanılacak ilaç ve aygıtların yanlışsız ve tesirli kullanması konusunda kesinlikle uzmanlardan yardım alınmalı.
Okumaya devam et...
 
Üst