Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Türkiye’de akciğer kanseri görülme oranı dünya ortalamasının üzerinde

Leila

Global Mod
Global Mod
Yeşilay denince elbet akla birinci gelenin sigara ile uğraş olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, “Yüzyılımızın vebası sigara, akciğer kanserleri başta olmak üzere biroldukca kanser çeşidiyle yakından bağlıdır. Sigara aykırısı kampanyaların kanser sayıları üzerine olumlu yansıması fakat 20 yıl daha sonra olacaktır” dedi.

Sigara, alkol ve uyuşturucu unsurlara karşı farkındalık oluşturmak için her yıl Mart ayının birinci haftası Yeşilay Haftası olarak kutlandığını belirten Göğüs Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, değerli ikazlarda bulundu.

Yeşilay denince elbet akla birinci gelenin sigara ile gayret olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kutlu, “Yüzyılımızın vebası sigara akciğer kanserleri başta olmak üzere biroldukca kanser çeşidiyle yakından bağlıdır. Sigara aykırısı kampanyaların kanser sayıları üzerine olumlu yansıması lakin 20 yıl daha sonra olacaktır” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE YILDA 100 BİN KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR

Dünya’da yılda 5 milyon, Türkiye’de ise 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle öldüğü söyleyen Prof. Dr. Kutlu, yüzyılımızın vebası olan sigaranın akciğer kanserleri başta olmak üzere biroldukça kanser çeşidiyle yakından bağlı olduğunu vurguladı.

SİGARA İÇENLERDE KANSER RİSKİ YÜZDE 40 ARTIYOR

Akciğer kanserlerinin, en sık görülen ve önlenebilir bir kanser tipi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kutlu, “Akciğer kanseri Türkiye’de görülme sıklığı açısından erkeklerde birinci sıradayken bayanlarda üçüncü sırayı almakta ve görülme sıklığı artmaya devam etmektedir. Ağır sigara kullanıcılarında akciğer kanseri riski neredeyse 40 kat artmaktadır. Ömür uzunluğu sigarayı bırakamayan ağır içicilerin ortalama yüzde 25’i akciğer kanserine yakalanmaktadır” formunda konuştu.

SİGARA AKSİSİ KAMPANYALAR OLUMLU SONUÇLAR DOĞURABİLİR

Genel olarak teşhis anında hastaların büyük kısmının hastalığa cerrahi talihi olmayan ileri evrede yakalandığını, tanısal alanda yaşanan olumlu gelişmelerin hastalığın tedavisinde istenilen oranda elde edilemediğini söz eden diyen Prof. Dr. Kutlu şu ayrıntıları paylaştı:

“Özellikle gelişmiş ülkelerde tesirli sigara aksisi kampanyalar kararında akciğer kanseri sıklığında düşüş gözlenirken, az gelişmiş ülkelerde ise sigara kullanım alışkanlığındaki artışa paralel olarak akciğer kanseri artış trendi devam etmektedir. 1970’lerde dünya sigara tüketiminin yüzde 40 gelişmekte olan ülkelerde olurken bu oran artık yüzde 70’leri aşmıştır. Maalesef ülkemiz, dünya ortalamasının üzerinde bir akciğer kanseri oranına sahiptir.”

YÜZDE 20’Sİ KOAH’A YAKALANIYOR

Akciğer kanseri haricinde sigaranın KOAH açısından da en değerli risk faktörü olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kutlu, “Düzenli sigara içenlerin yaklaşık yüzde 20’si KOAH’a yakalanırken hayat uzunluğu içicilerin yaklaşık yarısı KOAH olur. Ülkemizde tahminen 3 ile 5 milyon içinde KOAH hastası olup yılda 50 bin kişiyi bu hastalık niçiniyle kaybetmekteyiz. Sigaraya bağlı hastalıklar sıhhat harcamalarında önemli hisseye sahiptir” tabirlerini kullandı.

KALP DAMAR SIHHATİNİ DA OLUMSUZ ETKİLİYOR

Sigaranın hem de kalp damar sıhhatiyle da yakından münasebet olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kutlu, şunları söylemiş oldu:

– Sigaranın bırakılması ile kardiyovasküler risk, yaşlı hastalarda bile süratle düşmeye başlar. 2000’li yılların başında ülkemiz dünya sigara pazarının en süratli büyüdüğü ikinci ülke iken kullanım kısıtlamaları ve reklam yasakları ile bir nebzede olsa frene basılmıştır. Kıymetli bir iç ortam kirleticisi olan sigara dumanına maruz kalma; çocukların akciğer işlevinin bozulmasına ve astım, sinüzit, üst teneffüs yolları enfeksiyonları üzere hastalıklara yakalanmasına yol açıyor.

– Sigara aykırısı kampanyaların kanser sayıları üzerine olumlu yansıması lakin 20 yıl daha sonra olacaktır. Her türlü kanser uğraşında sigara, alkol, obezite ile çaba sağlıklı beslenme ve erken teşhis yaklaşımları büyük kıymete sahiptir. Akciğer kanserinde ise en kıymetli önlem sigara kullanmasının ve pasif içiciliğin önüne geçmektir.

Okumaya devam et...
 
Üst