Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Türkiye’de toplumsal medya kullanıcı sayısı 2022’de azaldı

Beykozlu

New member
Türkiye’de toplumsal medya platformlarını kullananlara ait bilgiler belirli oldu.

Sosyal medya kullanmasıyla ilgili yapılan araştırmada Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 80,8’i toplumsal medya kullanıcısıyken, 2023 bilgilerinde 73,1’inin toplumsal medya kullanıyor olması dikkat çekti.


Kullanıcı sayısı 7 milyon azaldı

Söz konusu oranlar 85 milyonluk Türkiye nüfusu ortasında yorumlandığında yaklaşık 7 milyon bireye karşılık geliyor. Datalara bakılırsa, Türkiye’de toplumsal medya kullanıcı sayısı son bir yılda 69 milyondan yaklaşık 62 milyona geriledi.

Türkiye’de Youtube popüler

Youtube, Türkiye’deki kullanıcıların en çok ilgi gösterdiği toplumsal medya platformu oldu. 57,9 milyon kullanıcısı olan Youtube’u 48,65 milyon kullanıcıya sahip Instagram izliyor. Twitter ise 2 milyon 450 yeni kullanıcı kazandı.

Linkedin ve Instagram’da rekor kayıp

2022 yılında en çok kullanıcı kaybı Linkedin’de yaşandı. Son 1 yılda 4,2 milyon kullanıcısını kaybeden Linkedin’i 3,5 milyon kullanıcı kaybıyla Instagram takip etti. Son bir yılda Facebook 1,6 milyon, Messenger 1 milyon 50 bin, Youtube ise 500 bin kullanıcı kaybetti.

Yüz yüze eğitim sayıları artırdı

Konuya ait değerlendirmelerde bulunan Toplumsal Medya Araştırmacısı Ümit Sanlav, “We Are Social’in 2022 raporunda Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 80,8’i toplumsal medya kullanıcısıyken, 2023 bilgilerinde 73,1’inin toplumsal medya kullanıyor olması ve internet kullanmasının birebir biçimde 8 saatten 7 saat 24 dakikaya düşmesini; pandemi sürecinden gerçek hayata dönüş olarak yorumlamak mümkün.


2022’de Eğitimler, iş toplantıları ve cümbüş arayışlarının online olması zorunluluğundan kaynaklanan bu durum, insanların işlerine gidip gelmesi, uzaktan değil yüz yüze eğitime geçilmesi, cümbüş anlayışının online yerine gerçek hayata geri dönmesi ile olağana döndü”
dedi.

Televizyon izleme alışkanlığı dijitale kaydı

Dijital değişen teknolojinin gelişmesi ve internet suratının ileri düzeylere taşınması televizyon izleme alışkanlığının, dijital ortamlara kaymasına niye olduğunun altını çizen Sanlav, “Youtube, bundan evvelki raporda olduğu üzere bir daha Türklerin en çok ilgi gösterdikleri toplumsal medya platformu olurken, dünya genelinde izlenme oranı yüzde 2,3 azaldı. Youtube izlenme oranı azalırken, genelde stream tv’lerin yani canlı yayın akış platformlarının izlenme oranının artışı dikkat çekti.

biçiminde konuştu.
 
Üst