Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Türkiye’nin yeni kâbusu: Strep A! Okul ve kreşlere dikkat…

Leila

Global Mod
Global Mod
Türkiye’de son senelerda görülme sıklığı artan ve geç teşhis durumunda can kayıplarına da sebep olan Strep A bakteri enfeksiyonu çocuklarda en sık farenjit (boğaz iltihabı) biçiminde kendini gösteriyor. Bilhassa çocuk ve gençlerde daha sık görülen Strep A en sık 5 ila 15 yaş içindeki çocukları etkilese de her yaşta hastalık yapabiliyor.

“BOĞAZ AĞRISI, ATEŞ, UZUNLUĞUNDA ŞİŞME…”

En sık şikâyetin boğaz ağrısı olduğunu söz eden Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, “Boğaz ağrısıyla birlikte ateş, uzunluğunda şişme başka bulgularıdır. Küçük çocuklarda boğaz ağrısı daha az görülürken; ateşin yanında öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık, iştahsızlık daha besbelli şikâyetlerdir diye konuştu.

TÜRKİYE ORTA RİSKLİ GRUPTA

Tanı ve tedavinin değerine değinen Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, “Boğaz ağrısı, boğazda kızarıklık, ateş üzere belirtilerde teşhis koymak kolaydır lakin hastalık bulguları her vakit besbelli olmayıp kıymetli bir hasta kümesi hiç şikâyet olmadan yahut epey yavaşça geçirebilmektedir. Bu niçinle hastalığın saptanmasında şikâyetlerin dinlenip, muayene edilmesinin yanında kimi testleri de yapmak gerekebilmektedir” açıklamasında bulundu.

Hastalığı tanımanın değerli olduğunu belirten Prof. Dr. Süleymanoğlu, “Eğer hastalık birinci günlerde tanınmaz ve uygun tedavi edilmezse birfazlaca hastalığa sebep olabilir. Bu hastalıklara romatizmal kalp hastalığı, kızıl, glomerülonefrit denilen bir böbrek hastalığı, son günlerde ülkemizde bir çocuğun vefatına yol açan streptokokal toksik şok sendromu, PANDAS denilen hudut sistemi hastalığı örnek gösterilebilir. Bu hastalıklardan tahminen de en kıymetlisi romatizmal kalp hastalığıdır ki bu hastalığın gelişmesindeki en değerli faktör genetik yatkınlıktır. Maalesef bizim ülkemiz genetik yatkınlık açsından orta riskli gurupta yer almaktadır. ötürüsı ile hastaların erken devirde tanınması ve uygun vakitte tedavi edilmesi ülkemizde epeyce daha önemlidir” tabirlerini kullandı.

OKULLAR VE KREŞLER BULAŞIN EN SIK GERÇEKLEŞTİĞİ YERLER

Strep A bakteri enfeksiyonunun bulaş yollarına değinen Süleymanoğlu, “Hastalık, hava yolu ile bulaşmakta ve hastalığın bilhassa kapalı alanlarda, kalabalık içinde bulaşması kolaylaşmaktadır. Okullar, kreşler üzere kalabalık ortamlar en sık bulaşmanın gerçekleştiği yerlerdir” dedi.

Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Prof. Dr. Süleymanoğlu, “Hastalığın tedavisi için tabibin önerdiği ilaçları uygun müddette ve eksiksiz kullanmaya dikkat edilmelidir. Tedavi başlandıktan daha sonra birinci 48 saat bulaştırmaya devam edeceği unutulmamalı ve bu müddet içerisinde kalabalık ortamlardan uzak tutulmalıdır” diye devam etti.

Salgınları denetim altında tutabilmek için yapılması gerekenlerin altını çizen Süleymanoğlu, “Maske kullanmak, el paklığı ve genel hijyenik kurallara uymak, hasta olanların toplumdan uzak durmaları salgınların denetim altına alınmasında fazlaca önemlidir” tabirlerini kullandı. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst