Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

TÜSAD: Yeni corona virüsü kararları yeniden gözden geçirilmeli

Leila

Global Mod
Global Mod
Türkiye Teneffüs Araştırmaları Derneği TÜSAD, Covid-19 pandemisiyle ilgili alınan yeni kararların hastalık denetimini zorlaştıracağını belirterek, sonucun bir daha gözden geçirilmesi gerektiği ihtarında bulundu. Salgının çabucak hemen bitmediğine ve aşılama oranlarının da hala kâfi düzeye gelmediğine dikkat çeken TÜSAD Merkez İdare Konseyi Üyesi Doç. Dr. Onur Turan, “Vatandaşlar ferdi müdafaa önlemlerini almaya devam etsin” dedi.

Koronavirüs Bilim Heyeti’nin toplanmasının akabinde Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, COVID-19 salgınıyla ilgili yeni kararları deklare etti. Buna göre, açık havada maske kullanma zaruriliği kalktı, kapalı ortamlarda ise kâfi havalandırma ve aralık olması durumunda maske takmak gerekmeyecek. Kurumlara girişte HES kodu denetimi yapılmayacak ve belirti göstermeyen bireylerden test istenmeyecek, ayrıyeten okullarda iki hadise çıksa dahi sınıflar kapatılmayacak, sadece öğrenci izole edilecek.

Mevzuyla ilgili bir açıklama yapan TÜSAD Merkez İdare Heyeti, alınan bu kararların hem salgını uzatacağını birebir vakitte sıhhat çalışanlarının iş yükünü artıracağını belirterek, Sıhhat Bakanlığı’nı kararları bir daha gözden geçirmeye davet etti.

“AMAÇ OLAĞANLAŞMA Mİ, TURİZM Mİ?”

TÜSAD Merkez İdare Şurası Üyesi Doç. Dr. Onur Turan tarafınca yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Toplum olarak pandemi sürecinde kısıtlamalardan bunaldığımız, olağan hayatımıza dönmek istediğimiz bir gerçek. Lakin ülkemizde hadise ve Covid-19 kaynaklı vefat sayıları hala yüksek ve aşılama da istenen oranda değil. Şubat, pandemide vefat sayısının en çok olduğu beşinci ay oldu, ayrıyeten günlük aşılama sayıları da pandemi sürecinin en düşük seyrinde gerçekleşti. Bilimsel datalar maske ve uzaklığın pandemide hâlâ kritik değere sahip olduğunu gösteriyor. Yeni kararların alınmasındaki emel yalnızca olağanlaşmaya adım atmak mıdır? Yoksa gelmekte olan turizm dönemi öngörülerek, ekonomik korkularla mı bu kararlar alınmıştır? Sürü bağışıklığı modeline bir geçiş mi yapılmaktadır?”

TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK ORANI HALA DÜŞÜK

Mart ayıyla bir arada Avrupa’da ve dünyada açık havada maske kullanmasının kaldırıldığını, lakin bu ülkelerde çift doz aşılama oranının yüzde 70-80’leri, hatırlatma dozu oranının ise yüzde 50-60’ları bulduğunu tabir eden Turan, şu ayrıntıları aktardı:

“İsveç, Norveç ve Danimarka COVID-19 ile ilgili tüm kısıtlamaların kaldırıldığını deklare etti. İtalya, Fransa, İspanya üzere olay sayılarının yüksek seyrettiği ülkeler açık havada maske takma zorunluluğunu kaldırdı, lakin kapalı alanlarda maske takmak ve aşı sertifikası göstermek zarurî. Lakin bu ülkelerde aşılama oranları yüksek. Türkiye’de aşılama oranı ise yüzde 60’larda ve hatırlatma dozu oranı ise 40’larda seyrediyor. Yani toplumsal bağışıklık için gereken seviyeden çok uzaktayız.”

SALGIN DEVAM EDİYOR, FERDİ TEDBİRLERE DEVAM

Halk sıhhatinin geri plana itildiği, pandemi idaresinde farklı evvelarin öne çıktığı ortamda vatandaşların kişisel müdafaa önlemleri almaya devam etmesi gerektiğinin altını çizen Turan, bu tedbirleriyse şöyleki sıraladı:

– Rehavete kapılmak için çabucak hemen hayli erken olduğu unutulmamalı, maske-mesafe- hijyen kurallarına uymaya devam edilmeli.

– Çift doz yahut hatırlatma doz aşısı eksik olanlar bu aşılarını kesinlikle vakit geçmeden yaptırmalı.

– HES kodu uygulamasının kalkması ve kapalı alanda maske takmayan bir epey mümkün hadise ile temas olacak olması niçiniyle, kapalı ortamlarda maske takmaya devam edilmeli.

Okumaya devam et...
 
Üst