Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Turistik apartmanlarda 'patlama': 2023'te %8 daha pahalı hale geldi

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Turizm 2023'te tüm sektörü etkileyecek bir 'patlama' yaşadı. En tartışmalı ayaklardan biri, etkilenen mahallelerin sakinleri tarafından bildirilen şehirlerin (genellikle daha merkezi olan) güvenlik sorunlarına ve şehirlerin doygunluğuna rağmen kontrol altında tutmanın zorluğu nedeniyle salgından sonra çoğalması nedeniyle patlama yaşayan turist veya tatil konutlarıdır. – en turistik şehirlerde.


Ve bu 'patlama' fiyatlara da yansıyor. INE tarafından bu Perşembe günü yayınlanan otel dışı konaklama anketi, turistik daire fiyat endeksinin (IPAP) 2023'te bir önceki yıla göre %8,3 daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Yalnızca Aralık ayında fiyatlar bir önceki yıla göre neredeyse %12 arttı. Bu artış, 2023'ü %3,1 seviyesinde kapatan enflasyonun oldukça üzerinde.



2023 yılında pahalılaşan tek otel dışı işletme turistik apartman daireleri değildi. Campigs (IPAC) de bir önceki yıla göre %5,4 oranında, kırsal konaklama (IPTR) ise neredeyse %5 oranında daha pahalı hale geldi. Yalnızca Aralık ayında kamp alanları 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 3,4 artarken, kırsal turizm yüzde 4,2 oranında pahalılaştı.

Turistik apartmanlara dönecek olursak, rezerve edilen geceler 2023 yılında 2022 yılına göre %3,1 oranında artarak geçen yıl bu tür konaklamalarda neredeyse 70 milyon gecelik konaklama sayısına ulaştı. Bu şekilde, turistik konaklamalarda (otel dışı) rezervasyon yapılan gecelerin yarısından fazlası (%51) dairelerde geçirildi.


Bunu %35 ile kamp alanları, %9 ile kırsal turizm konaklamaları ve %5,5 ile pansiyonlar izledi. Toplamda, turistler 2023'te otel dışı konaklamalarda toplam 137 milyon geceleme rezervasyonu yaptırdı; bu, bir önceki yıla göre %4,4 artış gösterdi; bunun temel nedeni yabancıların %8 oranında artması ve bölge sakinlerinin yaptığı rezervasyonların hemen hemen değişmeden kalması (0,1) % Daha). Bu veriler, rezervlerin 2019'a göre %5 artması nedeniyle salgın sonrası toplam toparlanmayı temsil ediyor.

INE'ye göre 2022'ye göre %4,2 artışla 25,1 milyondan fazla gecelemeyle Kanarya Adaları, apartman dairelerinde kalan turistlerin tercih ettiği destinasyon oldu. Birleşik Krallık ise, bir önceki yıla göre %5,3 artışla 15,8 milyon geceleme ile turistik apartmanlar için önde gelen kaynak pazar olarak kendisini pekiştirdi.

Turizm derneği Exceltur, 25 büyük şehirdeki turist kiralama yerlerinin sayısının geçen yıl 15.500 arttığını (%5,5 daha fazla) garanti ediyor; bu da konuta erişim, uygun olmayan mahalleler, aşırı kalabalıklaşma ve çoğu şeyin önemsizleştirilmesiyle ilgili sorunları daha da artırdı. sembolik mahalleler, “bunun sonucunda turizmin sosyal algısı üzerinde olumsuz etki yaratıyor.” Hatta turizm girişimcileri üzerinde yapılan bir araştırma, bu tür kaçak konaklamanın artmasının 2024 yılına kadar sektörün temel sorunu olarak belirlendiğini ortaya koyuyor.




Bu nedenle mevcut bölgesel ve yerel düzenlemelerin uygulanmasına yardımcı olacak bir “ulusal şemsiye düzenleme” talep ediyorlar. INE'nin İspanya'daki turistik ev sayısını ve kapasitelerini ölçen deneysel istatistiklerinin ortaya çıkardığı verilere benzer veriler, daire sayısının azaldığı dört şehir olarak Barselona, Palma de Mallorca, İbiza ve San Sebastián'ı gösteriyor. 2019-2023 yılları arasında en fazla turizm, kamu idarelerinin daha etkin kontrol uyguladığı alanlarla örtüşmektedir.

Turist evlerinin düzenlemeye tabi olduğu ancak yönetmeliklere uyum konusunda pek çok sorun yaşadığı yerlerde, sayıları daha az olmakla birlikte azalmıştır. Bu durum Madrid (2019'a kıyasla %-8), Valencia (-%8), Sevilla (-%8), Córdoba (-%12) veya Alicante (-%12) için geçerli.

Öte yandan, yer sayısının ciddi oranda arttığı şehirlerde ise planlama tedbirlerini almayan veya bunlara uyum için gerekli araçları sağlamayan şehirler var. Bu durum Málaga (2019'a göre %12 daha fazla), Almería (%58 daha fazla), Bilbao (%26 daha fazla), Toledo (%19) veya Valladolid (%18) için geçerli.


Şehirlerdeki değişiklikler



Fedea tarafından perşembe günü yayınlanan bir araştırma, salgının turizm açısından yarattığı olumsuzluk aşıldığında İspanya'nın hem ziyaretçi hem de harcama açısından rekor sayıdaki sektördeki toparlanma ve refahın “simgesel bir örneği” olarak ortaya çıktığını gösteriyor. Bu nedenle, otel girişimcilerinin İspanya'nın başlıca şehirlerindeki ekonomik ve aynı zamanda sosyal sonuçları olan artan yatırımlarını ortaya koyuyor.

Bu anlamda çalışmanın yazarı Profesör Alberto Hidalgo, kentsel alanlarda yeni otellerin açılmasının, bu bölgelerdeki işletme sayısı ve istihdam yaratılması üzerinde “olumlu bir etki” yarattığını ve bunun da “önemli bir artış” anlamına geldiğini düşünüyor. otel endüstrisi tarafından yönlendirilen ekonomik canlanma”. Ancak çalışma, geleneksel işletmelerin şehir merkezlerinden “yerinden edilmesi” nedeniyle bu olumlu etkinin homojen olmadığını da vurguluyor. Rapora göre, bu süreç büyük şirketleri serbest çalışanlara tercih ediyor ve “serbest çalışanlar tarafından işletilen bar ve restoranlardan daha büyük şirketlerin sahip olduğu bar ve restoranlara kayda değer bir geçiş” yaratıyor.
 
Üst