Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Turkovac’ı KKTC de kabul etmiyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Covid-19’a karşı üretilen Ulusal Aşı Turkovac’ı yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KTTC) de kabul etmediği ortaya çıktı. KKTC’ye giriş için kabul edilen 11 aşı ortasında Turkovac bulunmuyor.

KKTC Sıhhat Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin 9 Mart 2022 tarihindeki sonucuna göre ülkeye girişte kabul edilen aşılar içerisinde, Erciyes Üniversitesi ve Sıhhat Bakanlığı Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen Turkovac bulunmuyor.

Üst Komite’nin aldığı ve KTTC Sıhhat Bakanlığı internet sitesinde yayımlanan Karara bakılırsa, KKTC’ye giriş için kabul edilen, ortalarında Hindistan, Rus ve Çin aşılarının bulunduğu 11 aşı içinde Türkiye’de Acil Kullanım Onayı verilen Turkovac yer almadı.

Ülkeye girişte kabul edilecek aşılar ise şu biçimde sıralandı: Sinovac, Sinopharm (Verocell), Comirnaty (Pfizer/Biontech), Vaxzevria (Astrazeneca/Oxford),Covid-19 Vaccine Janssen/Johnson and Johnson, Sputnik V, Moderna, Novavax, Covishield (Astrazeneca/Oxford), Covaxin, Cansinobio.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARI PAYLAŞILMIYOR

KKTC Sıhhat Bakanlığı kaynakları Turkovac ile ilgili Dünya Sıhhat Örgütü’nden (DSÖ) onay veya acil onay alınmadığı, Türkiye’de Acil Kullanım Onayı almasına rağmen bilimsel bilgilerin uluslar ortası bilim etraflarıyla paylaşılmadığı için listede almadığını belirtti.


TURKOVAC SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, 25 Kasım 2021’de yerli Covid-19 aşısı Turkovac için “Acil Kullanım Onayı” müracaatının yapıldığını deklare etti. Müracaattan yaklaşık 1 ay daha sonra, Türkiye İlaç ve Tıbbi Aygıt Kurumu (TİTCK), “Acil Kullanım Onayı” verdi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) ile pek fazlaca uzmanlık derneği, Türkiye’de üretilen bir aşının yalnızca ülkemizde değil dünyada da pandemiyi denetim altına alma ihtimalinin “sevinçle” karşılandığının altını çizerek aşıyla ilgili bilimsel bilgilerin bilim etraflarıyla paylaşılmasını talep etti. Aşının faz-1, faz-2 ve faz-3 çalışmalarının bilimsel rapor olarak kamunun erişebileceği halde yayınlanması, Acil Kullanım Onayı verilmedilk evvel aşının “güvenli” ve “etkili” olduğu konusunda bir raporun olup olmadığını sordu. Bilim etraflarının soruları karşılıksız kalırken Turkovac pek hayli vilayette yaygın kullanıma sunuldu.

Okumaya devam et...
 
Üst