Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

“Üçlü virüs ölümcül olabilir”

Leila

Global Mod
Global Mod
Havaların soğumasıyla grip hadiselerinde artış yaşanırken, son devirde üst teneffüs yollarında tıpkı anda birden çok virüs görülmeye başlandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, ‘üçlü virüs’ olarak bir ortada görülen rinovirüs, RSV ve influenza ile ilgili vatandaşları uyardı.

Sipahi, “Altta yatan hastalık, daha evvel bilhassa yakın vakitte hastalıkla karşılaşmış olmak, aşı durumu ve yaş üzere değişkenlere bağlı olmak üzere bu üç virüs de mevte niye olabilmekte. RSV ve influenzanın teneffüs yollarında yarattığı hasar ise rinovirüse göre daha uzun sürebilmekte” tabirlerini kullandı.

ÖNLEMLER AZALDI, VİRÜSLER ARTIŞ GÖSTERDİ

Bir ortada görülen virüslerin artış gösterdiğine dikkati çeken Sipahi, şunları kaydetti:

– Aslında bu genel olarak Covid-19 devri yani 2020 yılı öncesinde de yaşadığımız mevsimsel bir artış. Havaların soğuması, kapalı alanlarda yaşama sıklığı artarken, havalandırma mümkünlüğünün azaldığı, çocukların sınıflarından dışarı daha az çıkmaya başladığı periyodun tesirleri. Yurt haricinde hadiselerin artması da seyahatler aracılığı ile ülkemizdeki hadise sayılarını artırmakta.

– Rinovirüs ve RSV olarak bilinen Respiratory Syncitial Virus, evvelce de çok sık olurdu. bu vakitte listeye influenza yani grip virüsünü de ekleyebiliriz. Covid aşılarının tesiriyle de Covid-19 tanısı nispeten azaldıkça ve Covid tedbirleri azaltıldıkça rinovirüs, RSV ve influenza için aktiflik alanı açılmış yani enfekte edebileceği şahısları daha rahat bulmuş gözüküyor.”

İKİSİNİN AŞISI YOK AMA…

Bu hastalıkların ayırt edilmesinin başta moleküler testler olmak üzere çeşitli formüllerle mümkün olduğunu vurgulayan Sipahi, şöyleki devam etti:

– Lakin, kıymetli olduğu için SGK açısından geri ödemesinde sorunlar yaşanabiliyor. Ancak, büyük hastanelerde kolay bir biçimde uygulanabiliyor. Bu niçinle de Covid-19 hastaları ortasında ve onlardan başka RSV, influenza ve rinovirüs sıklığını bilmemiz ya da varsayımda bulunmamız zorlaşıyor. Sıhhat bakanlığı grip sürveyansı dataları haricinde kapsamlı ulusal bilgimiz bulunmamakta.

– Covid-19 hakkında bildiğimiz bütün korunma halleri ve risk kümeleri bu hastalıklar için de geçerli. Maske, ara, el hijyeni, sık havalandırmaya dikkat edilmeli ve başta yaşlılar olmak üzere astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) üzere ek hastalığı olanlar, sigara içenler kıymetli risk faktörleri. RSV ve rinovirüs aşısı yok fakat influenza aşısının yıllık yenidenı risk kümelerinde vefat mümkünlüğünü azaltıyor. Covid-19 aşı tekrar devri gelenlerin de aşılarını yaptırması kritik. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst